<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ozren Kebo: Tajne muškog mozga

Život i druga iznenađenja

Iako pripadaju istom rodu, onom ljudskom, muškarci i žene kao da se ni u putu nisu sreli. Žene su, evidentno, s Venere, a muškarci su, dokazano, sa – stadiona

28. septembar 2013, 12:00


Ključna neurološka razlika između muškarca i žene zove se – šoping. Kada uđu u prodavnicu – ovo kažemo s punim poštovanjem – žene su kročile u posvećeni prostor i doživljavaju neke od najblistavijih trenutaka svog života. Na istom mjestu, muškarci su blizu granice egzistencijalnog urušavanja i potpunog nestanka.


Vrijeme pećinskog čovjeka, kada su žene bile sakupljačice plodova, a muškarci lovci, trajno je obilježilo ljudski rod. Žene imaju bogatu i respektabilnu sakupljačku prošlost, one su i danas sakupljačice, tako da je šoping neka vrsta genetskog recidiva, nešto preko čega realiziraju svoju prahistorijsku funkciju. U isto vrijeme, ni muškarci nisu mnogo odmakli od svog pećinskog pretka. Oni se u šopingu ponašaju kao u lovu. Dođu, uđu, bez razmišljanja, razgledanja i elementarnog upoznavanja zgrabe ono po što su došli i trenutačno zdime. Na pivu. Još kad bi bilo moguće tu neugodnu dužnost obaviti u čoporu, prahistorija bi u potpunosti bila zadovoljena.


U ta davna pećinska vremena žena je bila stvarni gospodar porodice i mjesne zajednice. (Mjesna zajednica sastojala se od pet do dvadeset pećina, a općina je imala deset do dvadeset mjesnih zajednica. Načelnik općine nije mogao mijenjati ženke i pećine, kao što danas komotno mijenja žene, stranke i stanove.)

Muškarac, pak, on je bio potrošna roba koju su žene slale u rizični lov, znajući da se od dvadeset mužjaka koji odu ganjati divljač, njih najmanje deset (pedeset posto) neće vratiti. Onaj karikaturalni stereotip pećinskog čovjeka koji u jednoj ruci drži toljagu, a drugom vuče ženu za kosu, dok joj noge klize autoputem, izmišljotina je 20. vijeka. Muški je mozak bio dominantno obilježen lovačkim strahom. Nešto od tog straha ostalo je i u 21. vijeku, kada se muškarac suočava sa šopingom. On to doživljava kao ekskluzivni ženski teritorij i misli da ako uđe u prodavnicu cipela – iz nje živ neće izaći.


Osim toga, u strukturi muškog mozga istraživanja su zabilježila još jedan striktno genetski hendikep. Moždani centar za seks kod ljudskih mužjaka dva i po puta je veći nego kod ženki. To uzrokuje nezgodne situacije. Kada se suoče sa ženskim oblinama, ili s prijateljskim osmijehom ljepšeg spola, muškarcima se taj ionako prošireni centar dodatno rasprostre, pritješnjujući i privremeno paralizirajući ostale moždane centre. Tako da rečeni uzorci privremeno gube kontrolu nad sopstvenim ponašanjem: počnu se šepuriti, hvaliti, lagati i izlagati pogibeljnim situacijama. Privlačna žena pretvara muški mozak u tutkalo. A kada vidi ženske grudi, ljudski mužjak momentalno gubi razum i daje obećanja za koja u normalnom psihičkom stanju ne zna ni da postoje.


Evolucija mijenja čovjeka, pa su žene iz generacije u generaciju sve ljepše. A muškarci su iz stoljeća u stoljeće sve pametniji, tako da su danas pametni gotovo kao i žene. Što im stvara nove generacije problema. Psiholozi tvrde da je muška potreba za navijanjem, tučom, odlaskom u rat i drugim vidovima miroljubivog ponašanja – neumitni rezultat evolucije. Muškarci su evolutivno predodređeni da budu netrpeljivi prema jedinkama koje nisu pripadnici njihove društvene grupe. Nisu sigurni u svoje sposobnosti i strahuju da će im drugi preoteti ženke, bogatstvo i ugled. Da zbog tih motiva ne bi dolazilo do unutarplemenskih genocida, ova je potreba vještački preusmjeravana na pripadnike drugih plemena.


I tako smo zaratili. Tako smo postali Amerikanci, Kinezi, Srbi, Bošnjaci, Irci, Englezi, Hrvati...


Zbog strukturalnih razlika u mozgu i socijalnoj predodređenosti, civilizacijske putanje muškaraca i žena sve se više razilaze. Kolateralna šteta tog procesa je brak. Bračna udruga propada na svim meridijanima. Obiteljski savjetnici nude nekakve sumnjive savjete za uspješan zajednički život, što je danas skoro pa nemoguća misija. Kažu, ako par slučajno želi da sačuva svoju bračnu zajednicu, nek muškarac uradi ovo: neka, ma koliko mu se gadilo, jednom godišnje iznenadi svoju bolju polovinu tako što će poslušno za njom otići u šoping i bez prigovora otrpjeti višesatnu torturu isprobavanja, razgledanja, biranja, šahovskog razmišljanja... Kao, ko preživi tu torturu, ne može dati veći dokaz intimne odanosti i bračne lojalnosti. Navodno, da bi ova podla taktika uspjela, nije dovoljno u prodavnici biti prisutan samo tijelom, nego i duhom, pa na sve upite treba odgovarati s nekom urođenom radošću (“Hej, baš ti to super stoji!”) i povišenim stepenom oduševljenja & entuzijazma (“Molim te, probaj i ovu crvenu, da nam ne bude kasnije žao”). U protivnom, ako ste tu samo formalno, tijelom, a duhom na utakmici ili u kladionici, izostanu li ovi spontani izljevi saučestvovanja, mogla bi vam se pripisati molekularna nezainteresiranost za brak i zajedničku budućnost.


Strah od šopinga ugrađen je u muški DNK. Kažu da je bivši američki predsjednik George W. Bush napravio golemu grešku kada je osumnjičenike za terorizam i 11. septembar podvrgavao srednjovjekovnim mučenjima. Eksperti za zatvoreničku torturu kunu se da bi svaki od pritvorenika pouzdano progovorio za tri, najviše četiri sata, samo da su ga, umjesto onim mučenjima, podvrgli torturi beskrajnog šopinga.


Tu propjeva i ko nikad nije. Jer, neozbiljan i neodgovoran, kakvim ga je Bog stvorio, muškarac duže može izdržati pod vodom nego u šopingu.

Tekst preuzet iz Gracije