<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Šesti dan protesta u Banjaluci-Mirnom šetnjom do naselja Ante Jakića

Nema odustajanja!

Nekoliko stotina građana, koji se već pet dana okupljaju u Banjaluci pored parka koji je postao gradilište, održali su danas u 12 časova proteste sa ciljom zaštite zelenila, drveća, klupa i prelijepe oaze zelenila u ovom gradu.

03. juni 2012, 12:00

Okupljeni građani su nakon toga prošetali do naselja Ante Jakića / Sime Matavulja u centru garda kako bi se pridružili stanovnicima ovog naselja koji su organizovali mirno okupljanje na zelenoj površini.

Stanovnici ovog naselja takođe vode borbu za očuvanju jedine zelene površine u ovom gradu.

Među zgradama u ovom naselju je livada na kojoj su odrasle generacije Banjalučana i koja prestavlja jedinu zelenu oazu u ovom naselju, a najnovijim regulacionim planom gradske vlasti predvidjele su njeno betoniranje i izgradnju parkinga.

Policija je kao i dosad pratila demonstrante, a ovoga puta je i fotografisala učesnike protesta.

„Dobili smo informaciju da je policija fotografisala učesnika skupova , ne znamo zašto. Bilo bi normalno da budemo informisani o tome zašto policija fotografiše građane RS i po čijem nalogu. Svakog dana imamo sve više informacija da ono što se radi tamo u parku je potpuno nelegealno može se čak govoriti o udruženom zločinačkom poduhvatu gdje više institucija i pojedinaca mimo zakona pokušavaju uništiti jednu od posljednjih zelenih površina u gradu“, rekao je Miodrag Dakić, predsjednik Centra za životnu sredinu.

Sama šetnja demonstranata protekla je u izvanrednoj atmosferi, ljudi su prilazili i pružali podršku.

Građani najavljuju da ne odustaju od protesta i da su već pobjednici zato što se "okupljamo svaki dan i borimo se za svog grad, a to se nije desilo godinama".

Podsjetimo da je u petak predan zahtjev gradonačelniku Banjaluke Dragoljubu Davidoviću za hitno obustavljanje uništavanja parka i objavljivanje dokumentacije o izgradnji objekta i prodaji zemljišta, uključujući ugovor o prodaji, građevinske dozvole, kompletnu dokumentaciju s konkursa za dodjelu zemljišta iz 2003. godine, podatke o cijeni građevinskog zemljišta i revidiranje procesa dodjele zemljišta od nadležnih institucija.

 Takođe je podnijeta i tužba protiv Ministarstva za prostorno uređenje RS zbog "izdavanja dozvole za gradnje, jer je u postupku izdavanja dozvole", kako navode, "prekršen Ustav RS i mnogobrojni zakoni", a pripremaju tužbe i protiv drugih pojedinaca koje smatraju odgovornim za uništavanje "jedne od posljednjih zelenih površina u Banjaluci".

Fotografije - šesti dan protesta u Banjaluci:





Vezani tekstovi : Sa banjalučkih protesta : A gdje ću se ja igrati?

Može li pica doći glave gradonačelniku?