<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Narodna skupština RS: Ne anketnom odboru u vezi gradnje u Picinom parku

Poslanici odlučili, a volja građana?

Na današnjem zasijedanju Narodne skupštine RS odbijen je prijedlog incijative poslanika PDP-a Branislava Borenovića da se formira anketni odbor skupštine o gradnji u parku preko puta ,,Medicinske elektronike”!

05. juni 2012, 12:00

Naime, Borenović je zatražio da entitetski parlament formira anketni odbor da bi se utvrdile sve činjenice vezane za dodjelu gradskog zemljišta u Banjoj Luci na kome je počela izgradnja poslovo-stambenog kompleksa s 20 spratova.

„Ovo zahtijevam kao građanin Banje Luke i kao narodni poslanik jer smo obavezni građanima podastrijeti sve činjenice tim prije što je nizom radnji u kojima su učestvovali organi i institucije s gradskog, ali i republičkog nivoa, i to u suprotnosti s presudom Okružnog suda u Banjoj Luci kojom se Ministarstvu za građevinarstvo nalaže obustavljanje tog projekta. Ne možemo se praviti da ne vidimo da se tridesert hiljada ljudi u Banjoj Luci putem društvenih mreža, ali i svakodnevnim protestima izjasnilo protiv ove uzurpacije posljednjih zelenih površina u ovom gradu“, rekao je Borenović.

Njegov prijedlog pokušao je da obesnaži šef Kluba poslanika SNSD-a Željko Mirjanić koji je zamjerio Borenoviću što, navodno, nije uz prijedlog podnio i uvjerljive argumente za formiranje anketnog odbora i zatražio umjesto toga da gradska skupština Banje Luke utvrdi sve činjenice i stavi ih javnosti na uvid.

„Ako vama svakodnevna javna demonstracija volje građana nije dovoljna za formiranje anketnog odbora valjda su vam dovoljni argumenti koje sam naveo u inicijativi, a među njima je i demonstracija nepoštivanja sudskih odluka od  izvršne vlasti, onda je jasno da vi nećete da udovoljite zahtjevu građana Banje Luke koji su i vaši birači“, rekao je Borenović.

Podršku inicijativi za formiranje anketnog odbora dao je i poslanik Demokratske partije Dragan Čavić.

„Ovo je brutalna otimačina, jer se ne radi o zelenoj površini već o uzurpaciji pravosudnog sistema koji ste vi oborili na pleća, u kome se sudije boje vaše odmazde“, rekao je Čavić i podsjetio da je i gradonačelnik Banje Luke Dragoljub Davidović rekao da se Grad povukao iz tog posla nakon što je ranije Specijalno tužilaštvo RS-a izašlo s konstatacijom da se vodi istraga protiv „Grand trejda“.

„Zbog ozbiljnih indicija da se radi o djelu falsifikovanja i neki službenici u gradskim službama bili su predmet istage koja je obustavljena samo zato što je ovdje pravosuđe podvrgnuto teroru otuđenih centara političke moći. Nemojte se praviti ludi i nemojte braniti ono što je neodbranjivo“, upozorio je Čavić poslanike vladajuće većine.

Međutim, tokom izjašnjavanja o dnevnom redu današnje sjednice Skupštine povlačenje prijedloga o imenovanju sudija Ustavnog suda nije dobilo potrebnu većinu, kao ni formiranje anketnog odbora za koji se izjasnilo 35 poslanika, isto toliko je bilo protiv, uz četiri suzdržana glasa. Na vrlo zanimljivom i neizvjesnom glasanju, ova inicijativa nije prošla. Naime, za je bilo 35, a protiv isto toliko skupštinskih zastupnika.

Vezani tekstovi : Hodaj i protestuj, sami otići neće!

Nema odustajanja, park je naš!