<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Tragikomedija: Spašavanje redova Kasipovića

Ostavke, ponuđene pa vraćene

I na kraju, sva ova ujdurma oko ,,ostavke“ Antona Kasipovića, pokazala je neke druge stvari.

05. juli 2012, 12:00

Ministar prosvjete i kulture RS Anton Kasipović,  ponudio je prije dva dana ostavku premijeru Aleksandru Džombiću, jer nije ispunio obećanje da će izgradnja četvrtog paviljona Studentskog centra "Nikola Tesla" u Banjaluci početi krajem juna.

Podsjećanja radi, Kasipović je ovo obećao na sastanku sa ,,pobunjenim studentima“ početkom aprila ove godine. Ko se ne sjeća, studenti su se ,,bunili“  zbog korupcije i nepotizma na banjalučkom Univerzitetu.
Već tad je bilo jasno da je riječ o farsi malo većih razmjera.

A, ova tragikomedija se završila tako što se ama baš ništa nije desilo. Niti je prekinut lanac korupcije i nepotizma na banjalučkom Univerzitetu, niti je ko od profesora ili studenata snosio bilo kakve sankcije, niti je na svojoj koži osjetio tzv. pobunu dekan Stanko Stanić, koji je poslije ovog ubjedljivo-apsolutnom većinom reizabran za novog-starog rektora.

I tu bi se farsa trebala završiti, jedino što je ostalo nedovršeno poglavlje sa ministrom Kasipovićem. Jasno je bilo da od podnošenja ostavke nema ništa, pa je trebalo napraviti lažno-moralnu predstavu za narod. Trebalo je izrežirati ubrznu skasku u kojoj odgovorni ministar ponudi ostavku, a onda ga premijer ubjeđuje i uspije ubijediti da za ,,dobrobit naroda ne čini to“.  Kasipović je, podsjećanja radi, iskusan igrač u igri ,,ponuđenih ostavki“.

Jer, ovo nije prvi put da Kasipović licitira svojom ostavkom. Ranije je tražio i da bude razriješen s funkcije potpredsjednika Vlade RS-a, jer, kako je tvrdio, suviše obaveza ima u resoru prosvjete i kulture.

Potpredsjednička ostavka se izvjesno vrijeme „vrtjela“ u javnosti, ali nikada nije prihvaćena, a Kasipovićev zahtjev je pao u zaborav.

Vrijeme je bilo da se ponovo odigra ista farsa.

Kako zabiti autogol i postati heroj

U svemu ovome ključne su riječi ,,ponudio ostavku“. Pažljivom čitaocu, koji nema amnezični sindrom akvarijumske ribice i pamćenje baždareno na dva dana, jasno je da je Anton Kasipović obmanuo javnost. Jer, pazite, on je prije par mjeseci rekao da će podnijeti ostavku, a ne da će ponuditi ostavku. A, razlika je , pokazaće se ogromna i krucijalna. Uglavnom, ,,ponudom ostavke“ ,postao je Anton najmoralniji vojnik u Dodikovoj armiji, bar na 24 časa.

Tako su se vladini i nevladini, lijevi i desni, progresivni i konzervativni utrkivali da pohvale ovaj ,,izvanredan etički gest“.

Samo oni sa kratkim pamćenjem i političkim slijepilom, mogli su da budu naivni i povjeruju u glupost zvanu ,,ostavka“.

Primjera je kao u priči.

Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS, uz ocjenu da je Kasipovićev potez istinski presedan, za ,,Nezavisne“ je dodala da je time ministar dokazao da su svijest, savjest i odgovornost osobine koje ga krase kao čovjeka i kao ministra.

"Ovo je presedan u političkom smislu, a sistem odgovornosti trebalo bi da funkcioniše upravo na tom potezu. Odgovornost treba da dominira u svim sferama i na svim nivoima u RS, jer je to jedini način da stvari krenu nabolje", zaključila je hvalospijev Mišićeva.

"Ministar je dokazao da je čovjek koji drži do obećanja. Nemamo zamjerki na njegov rad i saradnju sa Ministarstvom", mudro je konstatovao Kosta Lovre, predsjednik Studentskog parlamenta Banjalučkog univerziteta.

"Ovo je gest vrijedan pažnje koji govori o izuzetnoj političkoj zrelosti gospodina Kasipovića. Sumnjam da će njegova ostavka biti usvojena, jer mislim da postoje mnogi veći problemi od izgradnje četvrtog paviljona. Kad Vlada RS nije razriješila ljude u javnim preduzećima, velikim gubitašima, sigurno to ne zaslužuje ni Kasipović", zaključio je Željko Ninković, konsultant za monitoring rada Vlade RS i Narodne skupštine RS ispred CCI.

Poslanik Partije demokratskog progresa (PDP) u Narodnj skupštini Republike Srpske Velimir Sakan izjavio je kako ponuđena ostavka ministra prosvjete i kulture u Vladi RS-a Antona Kasipovića ukazuje na velike probleme u kojima se nalazi izvršna vlast u ovom entitetu.

I čiča miča, gotova priča

Po isteku 24 časa farsa se završila.

"Premijer Džombić je zatražio da povučem svoju ostavku i ja sam njegov zahtjev prihvatio", kazao je Kasipović.

I kao da je zaboravio na ,,visoko moralan gest“ ostavke, ministar nonšalantno pojašnjava razloge zašto je još uvijek ministar:

"Obrazloženje je jednostavno. Dugo vremena smo proveli na pripremnim aktivnostima, a imam dodatna uvjeravanja od premijera da će sve što je neophodno za početak izgradnje četvrtog paviljona biti završeno do kraja godine. Imam i lični stav o ovome. Šest godina radim ovaj posao i to je najznačajniji posao koji radim u životu i najveća privilegija koju možete imati da budete ministar i potpredsjednik Vlade. Imao sam tu sreću da radim sa dva velika premijera, Miloradom Dodikom i Aleksandrom Džombićem", istakao je Kasipović.

Nego pustimo mi paviljon studentski. Šta to uradi ministar Kasipović za ovih 6 godina?

Riječ je  o čovjeku pod čijom je palicom visoko školstvo u RS devastirano, banjalučki Univerzitet i zvanično je postao najlošiji univerzitet u regiji(http://www.webometrics.info/), škole se po selima zatvaraju i pretvaraju u štale, konkretno, nekadašnja osnovna škola u Motikama pretvorena je u štalu, a u njenom dvorištu pasu krave, mada je odavno bilo odlučeno da na tom mjestu bude podignuta nova zgrada za 150 đaka iz tog sela. niko se više ni ne sjeća megalomanskih utopističkih projekata poput izgradnje zgrade filharmonije i opere, neko je žestoko oprao pare u najvećoj kulturnoj krađi znanoj kao Banjaluka Film Festival, koji je najavljen kao pandan SFF-u i dakako samo se jednom održao, kultura u Srpskoj svedena je na zavičajne nacionalističke guslarske večeri te preskupe ,,hepeninge“ sa Cecom i Čolom...O izdašnoj donaciji u ime ,,svih nas“ od 330 000 evra za izgradnju Kusturičinog Andrićgrada ne treba trošiti riječi....

I moglo bi se ovako nabrajti još satima, pa mu tako dođe da je neizgradnja jednog studentskog paviljona u karijeri Antona Kasipovića benigna šala.

U tom i takvom radu, sa kojim se ,inače, ponosi Ministar, uštedio je , kako su prenijeli poneki mediji, za nekoliko apartmana u Opatiji i još pride nešto nekretnina.

Ne pada snijeg da prekrije brijeg...

I na kraju, sva ova ujdurma oko ,,ostavke“ Antona Kasipovića, pokazala je neke druge stvari. Prvo, da postoji jasan raskol između Željka Kopanjine vlasnika medijskog neba Srpske  i Dodikove ekipe u SNSD-u. Pa, stoga ovo treba i posmatrati jedino kao pokazivanje mišića i natezanje između glavnih aktera priče preko svojih pijuna. Kasipović je ovdje  ,ustvari, poslužio kao sondažni alat. Da li zbog želje da se sukob sad pred lokalne izbore ne produbljuje, da li zbog nekih drugih razloga, tek Džombić, čitaj Dodik, nije pustio niz vodu Kasipovića.

A, u čitavoj priči, izgleda, Dodiku je najžalije što Kasipović zaista nije postao bivši ministar. O tome svjedoči i njegova hladna izjava u kojoj veli: ,, Duže vrijeme je razgovarano sa Kasipovićem. To je čin njegovog ličnog odnosa, a u suštini smo imali korektnu saradnju", rekao je Dodik, koji je već vidio leđa ministru.
Čini se da SNSD osjeća rasulo na svom pijanom brodu i da su ovi znakovi prisilne kohezije pred lokalne izbore, samo kupovina vremena pred Veliki fajront.

A, tad će kapetan prvi napustiti brod, pa ostatak posade po prioritetima. Ostaće samo narod davljenički da se čudi nad sudbinom svojom i prepričava zaludne dogodovštine tipa-lažna ostavka ministra Kasipovića.

P.S.Izgradnja četvrtog paviljona Studentskog centra "Nikola Tesla", nije još ni u futuru 3. Ministar Kasipović ističe da će radovi početi do kraja godine. Ko biva, radovi počinju u decembru. Međutim, ovaj put je Anton Kasipović bio mnogo oprezniji i javnosti nije rekao da je to novi rok za njegovu ostavku.