Milan Kundera: Nepodnošljiva lakoća postojanja

ODLOMAK

Milan Kundera: Nepodnošljiva lakoća postojanja

Piše: Milan Kundera

Nema nikakve mogućnosti da proveri koja je odluka bolja jer ne postoji mogućnost poređenja. Čovjek proživljava prvi put sve i bez pripreme. Kao glumac koji igra predstavu bez ikakve probe. Pa koliko onda vrijedi život ako je prva proba života već sam život?

"Ljutio se na samog sebe, ali onda je pomislio kako je, u stvari, sasvim prirodno što ne zna šta želi.Čovjek nikad ne može znati šta treba da želi, jer živi samo jedan život i nikako ne može da ga uporedi sa svojim prethodnim životima, niti ga u sljedećim životima popraviti.

 

Je li bolje biti s Terezom ili ostati sam?

 

Nema nikakve mogućnosti da proveri koja je odluka bolja jer ne postoji mogućnost poređenja. Čovjek proživljava prvi put sve i bez pripreme. Kao glumac koji igra predstavu bez ikakve probe. Pa koliko onda vrijedi život ako je prva proba života već sam život? Život je onda uvijek sličan skici.

 

Samo, ni skica nije prava reč, jer je skica uvek nacrt za nešto, priprema za sliku.
A skica koja je naš život je skica ni za šta, crtež iz koga ne slijedi slika."

 

 

 

Komentari na tekst (6)
Objavljeno:
Za Sasu...Mit o Sizifu....Albert Kami
Objavljeno:
Dragi Halide, nevalja ti navigacija, skreno si pogresno, trazi drugi portal, ovo je portal za ljudekoji imaju malo siri korteks, stid me sto sam Bosanac kad vidim tebe. Izvini, nemam namjeru da te vrijedjam, ali se provaljujes. Ljudi su stvoreni da uce ne davjeruju. Nazalost vidi se ko vjeruje kako zivi
Objavljeno:
Hallo Moja preporuka je knjiga >>Ko sam i ako sam koliko sam
Objavljeno:
Šta ti je, Halide, fanatiče jedan? Kundera govori o ideji vječnog vraćanja u kojoj nema mjesta za boga i u kojoj je centralna figura čovjek i njegova sudbina koja je unaprijed zapisana i vječito se ponavlja. Kundera ne afirmiše napadno svoju ideju(kao što činite vi, religijski fanatici) nego je prosto smješta u književni kontekst, poetizuje je. Ova ideja mi je jako originalna i zanimljiva i volio bih da znam više o njoj, ako ima neko ko bi me mogao uputiti na neku literaturu bio bih mu zahvalan.
Objavljeno:
Jedan dan je prazno platno, drugi dan je skica, a treci dan je slika. Onda ispocetka.
Objavljeno:
Sve je naopako receno...Sve je toliko besmisleno da ne vidim smisao zasto sam nekada sa zarom precitavao Kunderu...Toliko je prizemno da ne postoji mogucnost radjanje ptice "feniks"...covjece Boziji,ovo boziji ne uzimajte u religijskom konceptu,Covjek,i necovjek,zna sta zeli ali...prozimanje uslovljava cilj...Covjece...ti se prozimas sa Stvoriteljem...Stvoriteljem bilo kog oblika ali Njegovo oblicje je u razumjevanju da je stvorio i da ravnja...To nije opipljivo ali je itekako prisutno dok zivis u prozimanju kao sto su dvije ruke prepletene sa prstima.Covjece...nije prirodno da covjek ne zna sta zeli .Nije covjece! ...Prirodno je da zeli a neprirodno da zelju siluje...Hej covjece...Bogom biti ne mozes ali Bogom zelis biti...tvrdim a ti me opovrgni da nije tako kada bi snizishodljivo da se udvaras negirajuci covjeka usljed njegovog Stvoritelja.Isuse -boze...kako covjek da zivi sa mislju da ne moze znati sta hoce???...Ko se priklanja ovom rezonu iz teksta na koji je komentar taj je nikogovic i treba mu ispostaviti termin i mjesto reciklaze....Sasvim je jedno neznanje a sasvim drugo znanje,znanje kao znanje ili neznaje-svejedno,koje prezentira covjeka sa zeljom....Eto...iz citata u temi doticni nastupa kao Bog i kaze ...zivio si ali ti nije znano da si zivio pa da vrijeme sadasnje uporedjujes sa proslim ili sadasnje sa buducim...Hej covjece...zar ovdje razum -nerazum ne nastupa kao Bog ??? ILI ...zar u citiranom ne poji Arhandjel da covjeka zavede??? Majka Tereza ne trazi sudruga...blento jedan majka Tereza trazi respek ljubavi jer je i sama ljubav...blento jedan Blento jedan...poredjenje postoji,i mora postojati,jer iskustvo covjeka to zahtjeva...To iskustvo je kao znanje a na razumu je da reaguje na prozimanje sa okolinom...sveopcom,bozijom i ljudskom,okolinom...Provjra i provjeravanje je zadato sa iskustvom a znanje dirigira provjeru...dok je u konacnici cin rezultat prozimanja i tu iskustvo i znanje pomaze taman toliko koliko i zrak ribi da suhom kad je pecaros izvadi iz vode....covje ublehaski...zar nisi tvrdio reinkarnaciju a sada tvrdis..."Covjek prozivljava prvi put sve i bez pripreme"...Dakako da jesi ...prizemni covjece...Zivot NIJE nikada skica...Ako je Bozija skica,ljudska ne moze biti jer je zelja kao dio zivota a ne skica zivota,onda ne stoji moja teza koju zagovaram da POSTOJIS ,SAMO ,u prozimanju bez zadate skice...kako je moguce uporediti glumca koji glumi zivot i covjeka koji zivi zivot??? Kako...pitam te covjece.
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.