BiH od EU dobila više od tri milijarde evra

Objavljeno: 09.07.2012. - 10:20
EU je u proteklih 20 godina BiH donirala više od tri milijarde eura bespovratnih sredstava.
Veličina slova: a a a

Ovo je rekla za "Nezavisne novine" Jamila Milović-Halilović, portparol šefa Delegacije EU u BiH i specijalnog predstavnika EU.

Iz podataka proističe da je godišnje u prosjeku EU donirala oko 150 miliona evra u BiH, kroz različite projekte i instrumente pomoći, poput OBNOVA, CARDS, Phare, IPA i drugi.

Milović-Halilovićeva je istakla da se radi o značajnim sredstvima koja pokazuju da je EU opredijeljena za evropski put BiH.

"Takođe je omogućena budžetska podrška, odnosno makrofinansijska pomoć, a samo u 2012. godini planirana je u iznosu od sto miliona evra. Ali to je samo dio sveukupne pomoći, budući da je BiH imala koristi i od sredstava putem regionalnih programa, na primjer EIDHR, civilno društvo, deminiranje, kultura, prekogranična saradnja i drugi", istakla je Milović-Halilovićeva.

Osim toga, kako je navela, zemlje članice EU su donirale veliku količinu resursa BiH kroz programe bilateralne pomoći.

"Određene vrste pomoći, pogotovo neposredno nakon rata, bile su posebno izdašne. Ne treba zaboraviti da je EU preko budžeta EU, kao i budžeta pojedinih država članica bila glavni davalac sredstava u mirovnim operacijama SFOR i EUFOR i u operacijama zajedničke sigurnosne i odbrambene politike, EUPM, u BiH", istakla je Milović-Halilovićeva.

Igor Davidović, šef Misije BiH pri EU u Briselu, kaže da je iznos koji je EU dala BiH najbolji dokaz da je EU istinski zainteresovana za napredak BiH. On je istakao da će sredstva koja će BiH dobiti u budućnosti biti veća.

"Sticanjem statusa kandidata BiH će se otvoriti put za nova sredstva koja će biti višestruko veća od dosadašnjih. To je značajan argument da BiH učini napredak i da što prije dođe do statusa kandidata, jer će to imati i finansijski efekat koji nikako nije za zanemariti", rekao je Davidović.

Marina Kavaz-Siručić, portparol Direkcije za evropske integracije (DEI) BiH, kaže da je samo u okviru IPA (istrumenti pretpristupne pomoći) za BiH u periodu od 2007. do 2013. godine predviđeno oko 660 miliona eura.

"Takođe, na pragu smo nove finansijske perspektive EU koja će obuhvatiti period od 2014. do 2020. godine i još nije u potpunosti poznato kako će izgledati finansijski instrumenti pomoći i o kojim iznosima će biti riječ. Pretpristupna pomoć je od ogromnog značaja državama u procesu pridruživanja, no iznosi strukturnih fondova, Kohezionog i Fonda za razvoj koji su dostupni samo članicama su daleko veći", rekla je Kavaz-Siručićeva.

Ona je naglasila da sama činjenica da je BiH obuhvaćena procesom stabilizacije i pridruživanja pokazuje da BiH ima potvrđenu perspektivu u EU kada ispuni kriterije za članstvo.

"Finansijski instrumenti poput nekadašnjih Phare i CARDS, a sada IPA programa su potpora tom opredjeljenju. Komponente aktuelnog IPA instrumenta koje su dostupne BiH fokusirane su na pomoć u tranziciji, jačanju institucija, dostizanju standarda EU i prekograničnoj saradnji", istakla je Kavaz-Siručićeva.

U Ministarstvu finansija i trezora BiH nam je rečeno da postoji mogućnost da BiH izgubi sto miliona eura pomoći koje je EU pripremila BiH za podršku za makroekonomsku stabilnost za ovu godinu.

"Ako ne bude zaključen sporazum sa MMF-om o novom aranžmanu nema makroekonomske pomoći EU", upozorili su iz tog ministarstva.

 

Komentari (0)
Ostavi komentar
Ime:
E-Mail:
Poruka:
 
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu.


Napomena:
BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.