10 stvari za sreću

10 stvari za sreću

Piše: BUKA

Sreća je veoma subjektivna stvar i pomalo podsjeća na metu u pokretu. Mnoge studije u posljednje vrijeme pokušavaju da utvrde ključne stvari za sreću. Evo deset stvari koje definitivno pomažu čovjeku da se osjeća srećnim:

10. Kratko pamćenje – sposobnost da zaboravljamo i da opraštamo je jedan od presudnih faktora koji određuju naš osjećaj sreće.

9. Poštenje – zvuči čudno, ali studije pokazuju da se mnogo srećnije osjećaju osobe koje se nađu u situacijama u kojima svi osjećaju da je došlo do poštene raspodjele resursa, u odnosu na jurcanje za ličnim interesom.

8. Puno prijatelja – širok krug prijateljstava smatra se izuzetno važnim faktorom koji utiče na sreću i na dugovječnost.

7. Usmjerenost ka duhovnom – studija sprovedena na 166.000 ispitanika utvrdila je da postoji jasna veza između „jačine religioznosti i učestalosti na molitvama“ i slučajeva sreće i zadovoljstva kod ljudi. Ovo je rezultat većeg kruga prijateljstava, šire mreže podrške i pozitivnog pogleda na budućnost.

6. Razmišljanje unaprijed – naša sposobnost da projektujemo ono što će nas u budućnosti činiti srećnim je mnogo važnija od onoga što radimo u sadašnjosti. Sanjarenjem o budućnosti mi dajemo najbolje od sebe i proces iščekivanja onoga što će se desiti u budućnosti nam donosi mnogo više zadovoljstva nego sam događaj.

5. Razvijanje vještina – umjesto da nešto kupiš, potrudi se i stvori to sopstevnim radom. Kupovanjem možeš kupiti zadovoljstvo, ali samo do trenutka kada udariš u zid i shvatiš koliko toga zapravo nemaš.

4. Kontrolisanje svog života – čovjek može pronaći neka zadovoljstva sticajem srećnih okolnosti, ali zadovoljstvo je posljedica svjesnih odluka da nešto uradimo i da zato budemo odgovorni i zaslužni. Kontrolišite svoj život!

3. Definisanje uspjeha – postavite sebe za reper i nemojte se porediti sa boljima od sebe jer ćete uvijek osjećati da vam nešto nedostaje. Brinite o tome da date najbolje od sebe i poredite se sa najboljim u sebi.

2. Dobra genetika – oko 50 posto ljudske sreće određuje naše rođenje. Čak i ako dobijemo bingo na lutriji za oko godinu dana ćemo se na to prilagoditi i ponovo početi da živimo sa nivoom sreće na kojem smo bili prije dobitka.

1. Volite sebe – ovo je ključna osobina srećnih ljudi. Srećni ljudi vole sebe. Oni misle da su sjajni ljudi, imaju visoko samopoštovanje što znači da sebe smatraju inteligentnima, da imaju visoke etičke standarde i da imaju mnogo manje predrasuda od drugih ljudi.

Počnite tako: VOLITE SEBE!

 

Komentari na tekst (4)
Objavljeno:
Sreca je biti pomiren sa sobom. I sa svojom okolinom. Ali sreca je i ovladati sposobnostima koje su potrebne za promijeniti stvari i okolinu ako nisi zadovoljan .Ne porediti se sa drugima. Cije je srce ispunjeno mrznjom i zaviscu on ne moze osjetiti srecu. I istina je, treba voljeti sebe, ponekad nagraditi sam sebe sa necim sta volis.
Objavljeno:
nikako se ne slažem s vama po pitanju genetike ili kontrolisanja života.... ma dajte molim vas recite djetetu ili nekom u pubrtetu koji ima nesretnu obiteljsku prošlost da mu uveliko život ovisi o genetskoj predispoziciji .... treba razmisliti prije nego što nešto napišete kako će to drugi prihvatiti. ljude treba ohrabrivati, treba samo promjeniti sklop u glvai, različite su istine,
AMY
Objavljeno:
...ali treba znati razlikovati dobro od loseg ucenja, formirati vlastite stavove :) ima nade. Dodala bih .. 1. nasmijati se cesto - bez razloga, onako, iskreno- od uha do uha, nekad uz osmijeh dodu i lijepe misli, a nekada misli izazovu osmijeh 2. poceti dan misleci na lijepe stvari, a ne obaveze koje nas cekaju, prestati misliti da cemo svi dozivjeti 80. 70. 60. godina ili uopce sutra/ prekosutra, prestati odgadati ono sto stvarno zelimo uraditi - iskoristiti dan, zavrsiti neku od obaveza, ali nagraditi se necim u cemu uzivamo .. ili jos bolje raditi sto volimo ili nauciti voljeti sto radimo 3.uzivati u okusima, mirisima kazu cak izazivaju osjecaj srece ali najvaznije ste vec napisali i zvuci univerzalno - VOLITE SEBE I PRESTANITE SE POREDITI SA DRUGIM LJUDIMA!
Objavljeno:
U nasoj drzavi nas uce i ispiru nam mozak da nikad ne zaboravimo, i nikad ne oprostimo, i da vjecno zivimo u mrznji. Znaci nema srece za nas.
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.