U sukobu policije i pripadnika narko bande poginulo 11 osoba

Meksiko

U sukobu policije i pripadnika narko bande poginulo 11 osoba

Piše: Buka /agencije

Sedam policajaca i četiri pripadnika narko bande poginula su u pucnjavi u sjeverozapadnom Meksiku.

Zvaničnici kažu da su policajci upali u zasjedu napadača na putu u državi Sinaloa, javio je BBC.

Policajci su se vraćali iz grada Choiks, u kome je zabilježen nagli porast kriminala i nasilja, uključujući ubistvo šefa policije prošlog mjeseca.


Sinaloa je uporište istoimenog narko kartela, jednog od najmoćnijih u zemlji.


Napad je uslijedio tri dana nakon što je guverner Sinaloe Mario Lopez Valdez saopštio da će federalne policijske snage preuzeti dužnost u Choiksu.


On je rekao da nakon što je šef lokalne policije Hektor Ecaverija Islas ubijen 29. juna niko iz opštinskih snaga bezbjednosti nije bio voljan da preuzme njegovo mjesto.


Lokalni zvaničnici preporučili su mještanima da ne izlaze nakon što padne noć i da ostanu u svojim kućama "kako bi izbjegli mogućnost da  budu povrijeđeni u pucnjavi".


U maju, 21 osoba je ubijena u Choiksu u sukobima vojske i nekoliko narko bandi.


Analitičari kažu da pripadnici bande Beltran Lejva pokušavaju da preuzmu tu oblast od kartela Sinaloa.


Prema nekim procjenama, više od 55.000 ljudi ubijeno je u nasilju povezanom sa drogom od kada je predsjednik Felipe Kalderon došao na vlast 2006.


Pobjednik meksičkih predsjedničkih izbora 1. jula Enrike Penja Nijeto unajmio je bivšeg šefa kolumbijske policije generala Oskara Naranhu da mu pomogne u borbi protiv narko kartela.

Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.