<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ekološki incident kod Srpca-Uginulo 200 šarana

Članovi Sportsko-ribolovnog društva „Bistro“ Srbac tokom vikenda su, na dijelu omiljenog ribarskog revira Savica, zatekli više od 200 primjeraka uginulog šarana.

10. juli 2012, 12:00

O svemu su odmah obaviješteni inspekcijski organi i preduzete mjere na otkrivanju uzroka ovog ekološkog incidenta u Poveliču.

Sportski ribolovac Branislav Savić priča da je prizor bio šokantan, te da su uginuli šarani težine dva i više kilograma.

„Mrtvi šarani su plutali na površini vode i odmah sam obavijestio rukovodstvo društva“, rekao je Savić te podsjetili da su on i njegove kolege samo prije mjesec dana prisustvovali poribljavanju ovog vodotoka dužine oko dva kilometra.

Potpredsjednik Sportsko-ribolovnog društva Vlatko Mihajlović kaže da ovo nije prvi slučaj trovanja ribe u Savici. Podsjeća i da ima dosta zagađivača potoka Brnjavica, koji se ulijeva u Savicu.

Od nadležnih organa zatražiti su hitno ispitivanje vode i uzroka zagađenja te otkrivanje potencijalnog zagađivača, a u cijeli slučaj uključena je i veterinarska i sanitarna inspekcija.

Konačna šteta nije poznata, ali je, kažu ribolovci, nesaglediva.

Sportsko-ribolovno društvo „Bistro“ Srbac izdvojilo je četriri hiljade maraka za poribljavanje Savice putem godišnje članarine od sportskih ribolovaca i tada je oko 600 kilograma konzumnog šarana, prosječne težine oko dva kilograma, nabavljeno u Hrvatskoj.

Procjenjuje se da je u ovom ekološkom incidentu uginulo oko 200 primjeraka šarana težine oko 500 kilograma.