Ekološki incident kod Srpca-Uginulo 200 šarana

Ekološki incident kod Srpca-Uginulo 200 šarana

Piše: Agencije / BUKA

Članovi Sportsko-ribolovnog društva „Bistro“ Srbac tokom vikenda su, na dijelu omiljenog ribarskog revira Savica, zatekli više od 200 primjeraka uginulog šarana.

O svemu su odmah obaviješteni inspekcijski organi i preduzete mjere na otkrivanju uzroka ovog ekološkog incidenta u Poveliču.

Sportski ribolovac Branislav Savić priča da je prizor bio šokantan, te da su uginuli šarani težine dva i više kilograma.

„Mrtvi šarani su plutali na površini vode i odmah sam obavijestio rukovodstvo društva“, rekao je Savić te podsjetili da su on i njegove kolege samo prije mjesec dana prisustvovali poribljavanju ovog vodotoka dužine oko dva kilometra.

Potpredsjednik Sportsko-ribolovnog društva Vlatko Mihajlović kaže da ovo nije prvi slučaj trovanja ribe u Savici. Podsjeća i da ima dosta zagađivača potoka Brnjavica, koji se ulijeva u Savicu.

Od nadležnih organa zatražiti su hitno ispitivanje vode i uzroka zagađenja te otkrivanje potencijalnog zagađivača, a u cijeli slučaj uključena je i veterinarska i sanitarna inspekcija.

Konačna šteta nije poznata, ali je, kažu ribolovci, nesaglediva.

Sportsko-ribolovno društvo „Bistro“ Srbac izdvojilo je četriri hiljade maraka za poribljavanje Savice putem godišnje članarine od sportskih ribolovaca i tada je oko 600 kilograma konzumnog šarana, prosječne težine oko dva kilograma, nabavljeno u Hrvatskoj.

Procjenjuje se da je u ovom ekološkom incidentu uginulo oko 200 primjeraka šarana težine oko 500 kilograma.

 

Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.