"Smrt čovjeka na Balkanu"  oduševio na SFF-u!

"Smrt čovjeka na Balkanu" oduševio na SFF-u!

Piše: Agencije / BUKA

"Smrt čovjeka na Balkanu" naziv je filma srbijanskog reditelja Miroslava Momčilovića koji je sinoć oduševio publiku u Otvorenom kinu Hej!, gdje je prikazan u okviru 18. Sarajevo film festivala.

Brilijantni glumački talent u ovom je ostvarenju ponovo potvrdio bh. glumac Emir Hadžihafizbegović, uz kojeg glume i Radoslav Milenković, Bojan Žirović, Nataša Ninković, Anita Mančić, Nikola Đuričko, Branislav Trifunović i Ljubomir Bandović.

Film donosi satiričnu priču o samoubistvu kompozitora, nakon čega tokom čekanja dolaska policije i hitne pomoći slijedi niz uskomešanih događanja u stanu u kojem je živio. Reditelj Momčilović uspio je prikazati duh balkanskog čovjeka, njegov odnos prema smrti i uopšte specifičan mentalitet ljudi ovih prostora.

Neobičnost filma je da je snimljen u jednom kadru, ali dinamikom radnji i obiljem humora uspijeva u potpunosti zadržati pažnju gledalaca.

Reditelj Momčilović se zajedno s ekipom filma nakon projekcije poklonio publici, istaknuvši da je ideju filma dobio na osnovu istinitog događaja kada je u garaži s prijateljima igrao stoni tenis, a tokom igre jednom od prijatelja je pozlilo. Dolazak hitne pomoći čekali su gotovo dva sata, tokom kojih su ostali članovi ekipe odigrali do kraja partiju tenisa.


 

Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.