Pariz: Kraj drame, otmičar uhapšen

Pariz

Pariz: Kraj drame, otmičar uhapšen

Piše: Buka/agencije

Francuski specijalci su uhapsili naoružanog muškarca koji je držao taoce u školskom kompleksu u pariskom predgrađu Vitri-sur-Sen. Nema povrijeđenih.

Otmičar je oteo grupu odraslih i dece, ali je ubrzo oslobodio sve osim jednog muškarca. Nakon kratkih pregovora pustio je i poslednjeg taoca, a zatim pokušao da pobegne.

Napadač, za koga se veruje da je star oko 30 godina i da je bivši vojnik, dugo nije želeo da komunicira sa policijom, a zatim je govorio nepovezano i "izrazio želju da umre".

Prema informacijama lokalnih medija, čovek naoružan sa dva pištolja je spomenuo da ga je "udario voz", a u jednom trenutku je pretio policajcima da će ih pobiti. Njegovi motivi i identitet još nisu poznati.

Nova talačka kriza u Francuskoj trajala je oko pet sati.

Kako je javio AFP, napadač je ušao u jednu od zgrada školskog kompleksa u 7:30 i zatvorio se u prostoriju sa grupom roditelja, vaspitača i dece, ali je ubrzo pustio sve osim muškarca koji je došao da ostavi sina u rekreativnom centru.

Prema saznanjima "Parizjena", otmičar je u delu namenjenom za predškolski uzrast uz pretnju vatrenim oružjem oteo tri odrasle osobe i četiri deteta, ali mu se suprotstavio otac jednog dečaka. On je uspeo nagovori izbezumljenog napadača da samo njih dvojica ostanu zaključani.

Otmičar je i poslednjeg taoca pustio oko 12 časova, zatim je pokušao da pobegne, ali su ga pripadnici specijalne policijske jedinice RAID brzo i lako savladali, javlja AP.

U Francuskoj su školarci na raspustu, ali škole organizuju letnje aktivnosti, a ovaj kompleks se leti koristi kao rekreativni centar za mališane svih uzrasta.

Ovo je nova talačka kriza u Francuskoj, koju je u martu uzdrmalo višestroko ubistvo u Tuluzu koje je počinio Mohamed Merah, islamski ekstremista povezan sa Al Kaidom. Merah je posle višečasovne drame i opsade njegove kuće ubijen u akciji specijalnih jedinica.

Pre samo dvadesetak dana, u Tuluzu je jedan naoružani napadač držao taoce u jednoj banci i tvrdio da je takođe "vojnik Al Kaide". Svi taoci su oslobođeni, a napadač je uhapšen.

Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.