<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Opozicija napustila zasjedanje Narodne skupštine RS

Opozicija u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) napustila je danas zasjedanje i dalje bojkotujući potpredsjednika parlamenta RS Nenada Stevandića, za koga smatraju da nije ni legitimno ni legalno u skupštinskom rukovodstvu.

08. decembar 2015, 12:00

Šef Kluba poslanika SDS-a Vukota Govedarica kaže da će u skupštinskoj sali biti samo u vrijeme kada se bude raspravljalo o zahtjevu SDS-a da Stevandić bude smijenjen, budući da je napustio tu stranku, kojoj kao najjajčoj opozcionoj stranci pripada potpredsjedničko mjesto.

Stevandić, koji predsjedava zasjedanjima Skupštine RS, jer je predsjednik Nedeljko Čubrilović odsutan iz zdravstvenih razloga, je na stavove SDS-a kratko rekao da svako ima pravo da prisustvuje ili odsustvuje skupštinskim zasjedanjima.  

U nastavku sjednice bit će razmatrana prva tačka – "Aktuleni sat“, poslanička pitanja ministrima u Vladi RS.

Nakon toga bit će razmatrat SDS-ov zahtjev za smjenu Stevandića.

Kolegijum Skupštine je ranije uputio poziv poslaničkom klubu SDS-a i partijama, koje imaju poslanike iz reda hrvatskog naroda, da predlože kandidate za pozicije potpredsjednika Narodne skupštine, u skladu s rješenjima iz skupštinskog Poslovnika.

Predsjedništvo SDS-a je potom donijelo odluku da Sonja Karadžić -Jovičević bude kandidatkinja te stranke za potpredsjednicu entitetskog parlamenta iz reda najveće opozicione stranke.

Inače, parlament RS-a po Poslovniku može da ima od dva do četiri potpredsjednika, a trenutno uime bošnjačkog naroda tu funkciju obavlja Senad Bratić (SDA), dok je Stevandić ostao na mjestu koje pripada najjačoj opozicionoj stranci, iako više nije njen član.

To je i bio razlog da opozicija već izvjesno vrijeme bojkotuje skupštinska zasjedanja kada im predsjedava Stevandić.