Nikšićani ustali u odbranu lipa!

Nikšićani ustali u odbranu lipa!

Piše: e-balkan

Stanari Ulice Ivana Milutinovića, ekološki pokret „Ozon", i mnogi građani, ustali su u odbranu sječe 50 stabala lipe, starih pola vijeka, na potezu od skvera do Turističke organizacije, zbog potreba rekonstrukcije te dionice pišu "Vijesti".

Iz „Ozona" su upozorili da se obnova dijela ulice, koja je planirana za 22. jul, radi bez prethodno sprovedene procedure i dobijanja potrebne dokumentacije, zbog čega su obavijestili Inspekciju uređenja prostora, Građevinsku, Saobraćajnu i Ekološku.

"Iz Građevinske inspekcije nam je saopšteno da Opštini nijesu dali saglasnost za taj projekat, a predstavnici Inspekcije uređenja prostora posjetiće tu dionicu i predstavnike Opštine", kazao je izvršni direktor "Ozona" Aleksandar Perović.

Danas kreće potpisivanje on-line peticije dok su stanari već krenuli sa peticijom koju je potpisalo za sada njih 80-ak, među kojima i najčuveniji stanar, kantautor Miladin Šobić.

„Proširenje dionice radi se zbog olakšavanja transporta kamionima, što je zaista presedan. Iz svih centara gradova se teretni saobraćaj izmješta, a ne suprotno, što je izgleda nečija namjera za koju treba da plate između ostalog i pedesetogodišnja stabla lipe, koje su ponos ove ulice i našeg grada", kazao je Perović.

I ranije je bilo propusta

Perović je podsjetio da su u prethodnih nekoliko godina identifikovali više nepravilnosti u spovođenju procedura i projekata lokalne uprave Nikšić, posebno kada je u pitanju procjena uticaja na životnu sredinu.

"Tu je nelegalna sječa u zaštićenom prirodnom predjelu Trebjese pod izgovorom bezbjednosti, betoniranje dijela korita rijeke Bistrice pod izgovorom regulacije, nepostojanje važećih ugovora i odluka za deponovanje otpada iz više drugih opština na deponiji Mislov do.

Da ne pričamo o nekontrolisanom aerozagađenju iz Željezare", upozorio je Perović.

Komentari na tekst (1)
Objavljeno:
Čuo sam da se Miladin sad bavi ekologijom, i očuvanjem okoline. Ovo bi mogla biti potvrda toga čuvenja.
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.