Blatterov očajnički protunapad

Mito & korupcija

Blatterov očajnički protunapad

Piše: Buka/Deutsche Welle

Strategija predsjednika FIFA-e Josepha Blattera je vrlo prozirna. Boksač na izmaku snaga se pokušava izvući rasterećujućim protuudarcem. No Blatter mora dati ostavku, smatra komentator Deutsche Wellea.

Dugo je odnos između predsjednika Svjetske nogometne organizacije FIFA-e Josepha Blattera i Njemačkog nogometnog saveza (DFB) nalikovao prijateljskoj utakmici: mlaki udarac tu i tamo, bez oštrijih faulova. Uglavnom susret pun respekta i bez pretjeranih dvoboja. No kako se približava kraj utakmice, tj. završetak Blatterovog predsjedavanja, prijateljska utakmica se pretvorila u oštri sraz. I to zato jer je DFB odbio i dalje zatvarati oči pred jasnim činjenicama.

FIFA je korumpirana. I točka. To je zapravo jasno i sudski dokazano još 2008. kada je na procesu jednom menadžeru marketinške tvrtke ISL javnost saznala za plaćanje mita FIFA-i u visini od 118 milijuna eura. Zahvaljujući odvjetničkoj umješnosti i sudskoj "odšteti" u visini od 4,6 milijuna eura, imena korumpiranih nogometnih dužnosnika su tada ostala nepoznata javnosti. No sada je jasno da su počasni predsjednik FIFA-e Joao Havelange i njegov zet Ricardo Teixeira na svoje račune primili 11,75 milijuna eura. U međuvremenu propala tvrtka ISL je kao protuuslugu dobila televizijska prava prijenosa nogometnih utakmica.

Svemoćni Blatter nije znao ništa

Unutar FIFA-e svemoćni Joseph "Sepp" Blatter, koji u mnogim segmentima jedini posjeduje pravo izdavanja dozvola, navodno ništa o svemu tomu nije znao. Potpuno neuvjerljivo i nevjerojatno, jer 1997. je jedna od koruptivnih isplata ISL-a završila na jednom od službenih računa FIFA-e. To je Blatterov sistem: šef glumi neupućenog i namjerno umjesto pojma "mito" koristi eufemizam "provizija". Ovakvo očigledno pomanjkanje osjećaja za pravednost je napokon i nekritični njemački nogomet probudilo iz letargije. Predsjednik DFB-a Wolfgang Niersbach se "šokiran" distancirao od Blattera. Predsjednik uprave Bayerna Karl-Heinz Rummenigge je švicarskog dužnosnika nazvao "migoljavim poput jegulje", a predsjednik Njemačke nogometne lige Reinhard Rauball je šefa FIFA-e nedvosmisleno pozvao na podnošenje ostavke.Kasno, vrlo kasno DFB je preuzeo ulogu oporbe. Na kongresu FIFA-e u lipnju prošle godine Engleski nogometni savez je bio vrlo usamljen u svojoj kritici lika i djela Josepha Blattera. Već su tada kružile optužbe na račun Blattera i njegovih suradnika, ali DFB je šutio. No u svjetlu novog njemačkog otpora, tvrdokorni borac za vlastiti položaj je sada krenuo u protunapad. U jednom intervjuu je nagovijestio kako je Njemačka kupila Svjetsko prvenstvo u nogometu 2006. S obzirom da je Blatter ostao dužan bilo kakvog dokaza za svoje smione teze, ove optužbe su se pokazale kao puki čin očajničke samoobrane.

Optužba za prodano SP 2006. nisu nove

Povezanost jedne prodaje oružja Saudijskoj Arabiji, poslovanja Daimler Chrryslera u Južnoj Koreji te gostovanja Bayerna iz Münchena u Tajlandu, Malti i Tunisu s davanjem glasova predstavnika ovih zemalja Njemačkoj kao domaćinu SP-a 2006. do sada je od strane službenih predstavnika bila višestruko demantirana. Unatoč tomu ove bi optužbe trebale još jednom biti provjerene. No one su ovako i onako nedostatne kako bi podržale Blatterove poteze koje jedino služe odvraćanju pozornosti.

Jer jedno je sigurno: šef Svjetske nogometne organizacije djeluje isključivo u vlastitu korist. Blatter, koji toliko voli pljesak publike, pozornicu želi napustiti kao slavljeni junak nogometa. Ako to ne uspije, od 2015. će se možda kandidirati za još jedan mandat na čelu FIFA-e što bi bilo u suprotnosti s prijedlozima reformske grupe (koju je osnovao sam Blatter) i koja duljinu mandata za predsjednike FIFA-e želi ograničiti na dva mandata. Sada je na potezu moćni DFB koji bi trebao spriječiti novu Blatterovu kandidaturu kako bi svjetski nogomet napokon mogao krenuti ispočetka.

 

Deutsche Welle

Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.