Austrija će dobiti izlaz na more?
RTL

Austrija će dobiti izlaz na more?

Piše: BUKA

Prema pisanjima austrijskih medija, idilično ostrvo Ikaria u Egejskom moru želi se 'oprostiti' od Atine te svojom prijestolnicom proglasiti Beč.

Naime, ovom neobičnom ostrvcetu u utorak prestaje važiti stoljetni ugovor, kojim se Ikaria 1912. godine odvojila od Osmanskog carstva i pridružila Grčkoj.

Budući da na današnji dan taj ugovor istječe, oko 9.000 stanovnika tog otoka izaći će na referendum te odlučiti žele li omogućiti Austriji da konačno posjeduje svoj komadić mora.

"Grčka vlada nas je zaboravila. Iako nas sada uvjeravaju da ostanemo, mi jednostavno nemamo ni novih škola ni bolnica. Teško ćemo opstati nezavisni, no zato se možemo priključiti drugoj državi", pojasnili su svoj stav ostrvljani.


Komentari na tekst (3)
Objavljeno:
Tako će i Srbija morati da kupi neko ostrvce da bi imala izlaz na more. MILI
Objavljeno:
Jašta će, za jedno 1000 godina, a tad ce ti biti svejedno, i mnogima poslije tebe. Ko zeli jadnu, sumornu, razvaljenu i opljačkanu teritoriju. Srbija? Oni nemogu sami sa sobom izici na kraj, samo im vi još falite.
Objavljeno:
Tako ce se i Republika Srpska otcepiti od BiH
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.