Washington počeo provoditi plan rušenja sirijske vlade

New York Times

Washington počeo provoditi plan rušenja sirijske vlade

Piše: Buka/agencije

Svjetski mediji posvetili su veliku pažnju bombaškom napadu u Damasku i skoro svi navode da bi to mogla biti prekretnica u rješavanju pitanja sirijske budućnosti.

Britanski list The Guardian piše da je supruga Bashara al-Assada Esma al-Assad pobjegla u Rusiju i da sirijska vojska koristi gas maske za zaštitu od hemijskog i biološkog oružja.

S druge strane, sirijski ambasador u Rusiji Rijad Haddad negirao je te navode i izjavio da se Esma al-Assad nalazi u Siriji.
 
Američki New York Times je objavio tekst s naslovom „Washington počeo provoditi plan rušenja sirijske vlade“. U tekstu se navodi da bi sirijska vojska mogla početi koristiti hemijsko oružje. Navodi se da je Washington odustao od navodnog zahtjeva za izraelski ulazak u Siriju, jer postoji mogućnost da bi ta situacija išla u korist Assada. 
 
New Yor Times dalje piše o novim sankcijama SAD-a prema Siriji i telefonskom razgovoru predsjednika Baracka Obame s ruskim kolegom Vladimirom Putinom.
 
The Independent je objavio vijest o obraćanju britanskog premijera Davida Camerona u Afganistanu, koji je poslao poruku: „Otvoreno poručujem Assadu, došlo je vrijeme da odeš!“.
 
CNN je objavio intervju s jordanskim kraljem Abdullahom koji je kazao da su politička rješenja bez rezultata. 

Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.