Cijene će porasti za najmanje 20 odsto

HRANA

Cijene će porasti za najmanje 20 odsto

Piše: BUKA/Agencije

Fejzić upozorava da će BiH izgubiti tradicionalno izvozno tržište - mlijeko, jaja, perutnina, sve osim ribe - za sada - više neće moći ni na tržište Hrvatske, a samim tim ni cijele EU.

Indirektne štete od suše, u segmentu proizvodnje u Bosni i Hercegovini mogle bi premašiti brojku od čak 500 miliona KM, rekao je za današnji "Dnevni avaz" Nihad Fejzić, dekan Veterinarskog fakulteta u Sarajevu.

Naglašava da tu nisu samo štete od suše problem, već je problem je i ulazak Hrvatske u Evropsku uniju i mjere koje na snagu stupaju 1. januara naredne godine.

"Samo u mljekarstvu štete se mjere s otprilike 70 miliona maraka, a da ne govorimo o drugim dijelovima poljoprivredne proizvodnje u animalnom sektoru", kaže Fejzić.

Istakao je da se suša direktno odražava na smanjenje proizvodnje stočne hrane, koja u kombinaciji s blokadom hrvatskog tržišta za bh. proizvode animalnog porijekla, može utjecati na rast cijena te vrste proizvoda za najmanje 20 odsto.

Ipak, kaže najgore će biti pogođeni obični farmeri, jer onog trenutka kada se ustanovi da je tržište suženo, šta će oni sa svojih pet krava, a zna se da poljoprivredna proizvodnja u BiH nosi 12 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP) i zapošljava najmanje 20 odsto ljudi.

Veterinarski fakultet ima certifikat Evropske unije za analiziranje proizvoda, a već šest mjeseci, ističe, niko im nije poslao nijedan uzorak na analizu dok svi žele izvoziti u EU.

Fejzić upozorava da će BiH izgubiti tradicionalno izvozno tržište - mlijeko, jaja, perutnina, sve osim ribe - za sada - više neće moći ni na tržište Hrvatske, a samim tim ni cijele EU.

"Pred nama je strašno crno vrijeme za poljoprivredu BiH", zaključio je on.

Komentari na tekst (1)
Objavljeno:
Nažalost sve je ovo tačno. Poskupljenja su neminovna a farmeri uz ovako neadekvatnu agrarnu politiku i sporost u rješavanju stvari neminovno će biti u ogromnim problemima. Ponašaće se racionalno i obustaviti proizvodnju što će onda dovesti do još većih socijalnih i ekonomskih problema u zemlji.
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.