Superbogataši "kriju" najmanje 21 trilion dolara

SKRIVENI NOVAC

Superbogataši "kriju" najmanje 21 trilion dolara

Piše: Buka/Agencije

Globalna superbogata elita imala je najmanje 21 trilion dolara skrivenih u tajnim poreskim "rajevima" do kraja 2010. godine.

Brojka je jednaka obimu američke i japanske ekonomije uzetih zajedno, prenio je BBC. James Henry, bivši glavni ekonomista u konsultantskoj kući McKinsey, napisao je knjigu "The Price of Offshore Revisited" koja se bavi tajnim računima superbogataša.

On je napisao da je 21 trilion konzervativna brojka i da bi prava brojka mogla prevazići 32 triliona dolara. Jedan trilion je 1.000 milijardi.

Henry je koristio podatke Banke za međunarodna poravnanja, Međunarodnog monetarnog fonda, Svjetske banke i nacionalnih vlada.

Njegova studija se isključivo bavi novcem položenim u bankama i na investicionim računima, a nije uključila druga sredstva poput nekretnina i jahti.

Komentari na tekst (2)
Objavljeno:
greska, trilion je hiljadu miliona miliona.
Objavljeno:
nije tacno da je jedan trilion 1.000 milijardi ili milion miliona. trilion je milion miliona miliona. amerikanci i englezi za milion miliona kazu "trillion", a mi to njihovo "trillion" zovemo bilion, a ne trilion. imaju oni i "billion" ali njima to znaci milijardu. englezi su nekad imali rijec "milliard" ali su je izbacili da budu kao amerikanci. znaci bogatasi kriju najmanje 21 bilion dolara. da kriju 21 trilion amerikanci i englezi bi rekli "21 quadrillion". ali ne mogu da kriju 21 trilion. citava planeta zemlja kosta samo 5 triliona dolara, znaci cetri puta manje!
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.