Banjalučki - dno dna od univerziteta!

Da li smo zaslužili ovakve fakultete

Banjalučki - dno dna od univerziteta!

Piše: Ernest Bučinski

Istraživački centar Vebometriks iz Španije djeluje pri Vijeću za naučna istraživanja (CSIC), jednoj od najpoznatijih istraživačkih organizacija u Evropi, a od bh. visokoškolskih ustanova najbolju poziciju dodijelio je Univerzitetu u Sarajevu, koji se našao na 1245. mjestu. Slijedi Univerzitet u Zenici (3034. pozicija), Univerzitet u Banjaluci (3186.), Univerzitet u Tuzli (3535.) i Panevropski Apeiron univerzitet (4680.).

Krilatica jedna kaže da je od kolijevke pa do groba najbolje đačko doba. Možda ista jeste tačna jer šta ima ljepše od odlaženja u školske institucije, nosanja torbi prepunih udžbenika i sveski, sticanja znanja, a uz sve to družimo se sa vršnjacima.

I studiranje dakako spada u fazu školovanja, a studentski dani jesu najljepši dani u životu jednog školarca. Tada smo u fazi izlaženja iz zbunjujućeg adolescentskog razdoblja i ulaženje u ozbiljnije vode odrastanja. Nismo više razdražljivi tinejdžeri kojima dlaka u jajetu smeta i spremni smo za mnoga napredovanja i usavršavanja. U tom periodu ljudskog života nalazimo se u savršenoj fazi za sticanje visokoškolskih zvanja i znanja.

Ali avaj! Naši snovi o bezbrižnom studiranju gase se istoga trenutka kada nas u kabinetima to jest profesorskim katedrama dočekaju doktori nauka, profesori, docenti i asistenti, jer tada shvatamo o kakvom se stručnom kadru tu radi. Većina ih liči na seoske učitelje, kicoše koji ne znaju sastaviti dve prostoproširene rečenice, a jedino šta ih čini autoritativnim jesu namrgođena lica –  valjda su uvjereni da takvim facama daju izaz načitanosti i učevnosti.

I što duže boravimo na fakultetu sve smo više uvjereni da samo džaba krademo bogu dane i da smo prepušteni samima sebi. Školarine koje plaćamo su preskupe jer fakulteti nam ne daju ništa što bi olakšalo studiranje, biblioteke su poluprazne - u njima je nemoguće pronaći knjige koje nam trebaju da bi napisali seminarski ili diplomski rad. Parola snađi je glavna i oni koji nisu spremni da se uhvate u koštac s prirodnim pravilom da veća riba jede manju ako manja ne zbriše ili se mimkriom ne zakamuflira, bolje da se nije ni upisivao u visokoškolsku ustanovu.

A da ne pričamo o korupciju, podmićivanju, rodbinskim štelama, namještanju ispita, muvanja studenata s profesorima i td.... Spomenimo samo studentske organizacije i unije čiji čelnici rješavaju nerješive probleme čim se zatvore u četiri zida sa funkcionerima; ministrima prosvjete i premijerima, a poslije pregovora svako nastavlja po svome ne čineći ništa  da studentskoj populaciji bude bolje. Naravno jedino te samozvane studentske vođe profitiraju i prosperiraju, dobijajući bezgranične mandate na beznačajne funkcije koje im omogućuju da napreduju u budućim političkim karijerama prilikom učlanjivanja u kakvu partiju. Da studenti nisu kao što su bili pokazuje i letargičnost, nepokretnost i nekritika postojećeg postojećeg stanja u društvu. Omladina, a naročito studenti, budući intelektualci i akademski građani, trebalo bi da su pokretači otpora i pobuna protivu svega što donosi nesreću društvu. Studenti ne bi smjeli da budu komformisti i na strani vlasti koja radi protivu građana. U Bosni i Hercegovini naročito RS to nije slučaj, jer studentima je stalo jedino i samo do bezvrijednih diploma i nepostojećih karijera, dehumanizovani su do bola, nesuosjećajni su i sebični!

Uopšte se nije čuditi što se univerziteti u Bosni i Hercegovini nisu uspjeli svrstiti čak ni među hiljadu najboljih u svijetu! Istraživački centar Vebometriks iz Španije djeluje pri Vijeću za naučna istraživanja (CSIC), jednoj od najpoznatijih istraživačkih organizacija u Evropi, a od bh. visokoškolskih ustanova najbolju poziciju dodijelio je Univerzitetu u Sarajevu, koji se našao na 1245. mjestu. Slijedi Univerzitet u Zenici (3034. pozicija), Univerzitet u Banjaluci (3186.), Univerzitet u Tuzli (3535.) i Panevropski Apeiron univerzitet (4680.).

Prema podacima javnog istraživačkog centra Vebometriks, najbolje rangirani univerzitet iz zemalja zapadnog Balkana je Sveučilište u Zagrebu, koje se nalazi na 446. mjestu. Slijede Univerzitet u Beogradu na 716, Univerzitet “Ćiril i Metodije” u Skoplju na 1.163, Univerzitet u Prištini na 5.510, Epoka univerzitet iz Albanije na 8.012. i Univerzitet u Crnoj Gori, koji se nalazi na 9.947. mjestu liste univerziteta u svijetu.
Iako smo dobili ove validne podatke rektor banjalučkog Univerziteta Stanić je izjavio da su istraživači iz Vebometriksa preuveličali negativnost banjalučkog Univerziteta, te da stvari na našim fakultetima stoje mnogo bolje.

Da li je tako rektore Staniću? - jer čak da se desilo da su istraživači iz Vebometriksa promašili za hiljadarku te da je univerzitet u Banjaluci umjesto na 3186. na 2186. mjestu da li bi to mijenjalo stvari?! Naravno da ne bi jer naš univerzitet je i po činjeničnom i po statističkom stanju dno dna od visokoškolske ustanove. A da nam ni privatni fakulteti ne stoje najbolje pokazuje famozni Panevropski Apeiron koji je na 4680. mjestu. Dakle od banjalučkog bježi za nekih cirka 1500 mjernih jedinica! To i ne bi bilo ništa začuđujuće da isti ne košta kao Svetoga Petra kajgana. Ali izgleda da se plaćanjem semestra na pojedinim fakultetima automatski kupuju ispiti, a samim tim diploma. Koliko god da damo nije zgoreg zarad zvanja profesora baciti koju hiljadu maraka, jer neka diplome u regalu - zlu ne trebala!

U bosanskohercegovačkom društvu došlo je do devalvacije diploma – preškolovani smo. Imamo više magistara po glavi stanovnika nego iko u svijetu! Svako može da bude doktor nauka, docent i asistent a studenata ima kao pljeve.

Banjaluka je postala univerzitetski grad i to je najbitnije, a to što nam je univerzitet mizeran i vrijedan svakog žaljenja, nevažno je! Važno je da mi imamo svoj univerzitet pa kakav je da je – naš je!

 


 


 

Komentari na tekst (34)
Objavljeno:
To da je univerzitet kao i sve ostalo u zemlji dno dna nije nikakva frapantna vijest.Vec odavno u BiH nista nije normalno ni logicno a bit ce samo jos gore.A sto se tice tvrdnji da je sve u najboljem redu te da su studenti sami krivi za to sto im se desava mogu reci samo da je definitivno uredu sa stanovista cobana,mesara i ostale opanak elite koja godinama vedri i oblaci ovim gradom a da ni 4 osnovne nemaju i da su fakultet mozda jedanput vidjeli ali izdaleka.Njima je sve dobro jer da nisu njima srodni kako po karakteru tako i po obrazovanju zasjeli na funkcije niti oni sami ne bi vidjeli grada cak ni na slici.Tako da im nisu dragi mladi,inteligentni i perspektivni ljudi koji bi mozda unijeli tracak svjetlosti u ovu ucmalu kasabu.Svojevremeno sam bio student PMF u BL i hvala Bogu otisao sam u inostranstvo nakon 1 godine i tek tada spoznao sto znaci visoko skolstvo i akademski standard.Zavrsio sam svoj fakultet i ostale su mi predivne uspomene i sretne misli na studentske dane za razliku od trauma i frustracija koje su pratioci vecine BL studenata.Onima koji tvrde da su ovdasnje diplome cijenjene i trazene na zapadu porucio bih da su cijenjene koliko i paket maramica a jednako toliko i upotrebljive.Svim normalnim i obrazovanim ljudima porucio bih da ako ikako mogu pobjegnu sto dalje od te proklete avlije koju je i Bog zaboravio.Jer dok god ste tamo zarobljeni u vlastitoj bijedi i hipnotisani vasarskom demagogijom od partijskih kriminalaca biti cete kao pacovi u kanalizaciji rovati po tami i misliti da ne postoji nista bolje.
Objavljeno:
Citala sam na jednom ruskom satu o problemu losih rangiranja cak i ruskih fakulteta (a budimo zaista iskreni i realni.....nekako se u realnost nikako ne uklapa da najbolji ruski univerzitet nije ni u prvih TOP 10 po tim medjunarodnim kriterijumima !?!?!). Elem, problem je sljedeci. Da bi neki fakultet bio sto bolje rangiran mora u svom nastavnom kadru kao redvovne profesore (sto bi nas narod rekao, stalno zaposlene i prijava u socijalnom haha) ljude koji su objavili naucne radove. Sto je taj naucni rad revolucionarniji, koristeniji u obrazovanju i generalno kvalitetniji, to vise bodova (da se tako izrazim). I naravno. taj rad MORA biti ovjavljen na engleskom jeziku. Dakle, ako ste Kinez i objavite rad na kineskom ali ne i na engleskom, bez obzira koliko vas rad bio originalan, revolucionaran i sta sve ne, ne dobijaju se nikakvi rangirni bodovi. E sad.... problem je ako ste posten profesor (a ne kao ovi nasi sarlatani sto predaju na 10 fakulteta i imaju ko zna koliko radnih sati, koje je teoretski nemoguce uklopiti u 24 sata dnevno), i zivite u drzavi gdje su plate profesora prilicno male, nemate nikakvih uslova za rad i niko ni jedne sekunde vam ne pomaze u finansiranju vaseg naucnog rada, onda ni ne mozete napraviti bilo kakav rad, a pogotovo ne kvalitetan. Tako da nasi fakulteti ne mogu biti bolje rangirani jer imamo profesore bez naucnih radova (cast vrlo riijetkim izizecima). Sad ce neko prokomentarisati kako covjek ne moze doktorirati ako nema objavljenu knjigu. Objaviti kjnigu moze ama bas svako, pogotovo u posljednjih 15-stak godina otkad je pocela internet revolucija. Pitanje je samo koliko ta pisanija vrijede. Da bi se dobili rangirni bodovi mora se objaviti originalan NAUCNI rad, a ne zbirka iskasapljenih dijelova tudjih radova. Ali da se ne lazemo....krivi su i sami studenti najmanje 50%. Kako su to vec primijetili neki diskutanti, studenti nisu aktivni, zadovoljavaju se time sto ce dobiti prolaznu ocjenu, a za uzvrat, iako placaju studiranje, ne traze nista. To ti je kao da odete u prodavnicu, platite uredno i izadjete sa ostecenom robom ili jos gore, praznih saka i hodate okolo sretni jer imate RACUN da ste nesto platili. Naravno, u prodavnici biste se posvadjali na mrtvo ime i odmah zvali inspekciju jer ste za uredno placenu robu dovili smece, ali kad je obrazovanje u pitanju, poglete glavu i skruseno otajete bez adekvatnog obestecenja. Zasto? Zato sto vise od polovine studentata nista ne uce pa ni ne mogu traziti nosta, jer bi na bilo kom prosjecno testu pokazali zavidno neznanje. A druga polovica koja se kao trudi, nekako mi se cini da ne mogu artikulisati na pravi nacin svoje zahtjeve niti na egzaktan nacin definistai kako KONKRETNO treba da izgleda, recimo, jedan radni dan sa predavanjima i vjezbama, Mozda ovo zvuci trivijalno, ali vjerujte mi, rjesavanje ovakvih trivijalnosti rijesili bi se mnogi problemi. S druge strane, nastavni kadar kao da se trudi da sto losije obavlja svoj posao. Predavanja obavlja tako sto procita teze iz prezentacije (koje znaju cesto biti "skinuta" sa interneta. Licno sam cesto nalazila na internetu prezentacije nekih profesora, a da se nisu potrudili ni pozadinu u powerpointu nisu promijeniti), bez objasnjavanja tih (sto bi Hrvati rekli) naputaka. A da ne spominjem da nikakve primjere ne navode niti konkretno rjesavanje nekih problema i zadataka. A kada i nesto objasnajvaju, ta objasnjenja ne mogu ni oni sami razumjeti (ponekad mi se tako cini). Problem losih predavanja uocite tek kad dodjete do materijala stranih profesora. Sa interneta se mogu skinuti predavanja sa cijelih semestara, i shvatite da vam je gradivo apsolutno jasno i jednostavno iako ste odslusali sve na engleskom i ponekad imate problem da razumijete svaku rijec. E sad... ako i pored male jezicke barijere bolje razumijete gradivo slusajuci profesora koji predaje na nekom stranom univerzitetu od profesora koji to ili slicno gradivo predaje na srpskom jeziku onda je jasno ko ne zna svoj posao i ko nije kvalifikovan.
Objavljeno:
Zanima me koji kriteriji su uzimani prilikom rangiranja Univerziteta/Fakulteta? Ako je stvarno Elektrotehnički fakultet u Banja Luci tako nisko, kako onda da su ti isti naši studenti koji ga završe doktori nauka za one koji su završili "prestižne" fakultete po Evropi? Jesu li najbolje rangirani fakulteti iz onih zemalja u kojima se tek u devetom razredu uči jednačina sa jednom nepoznatom, integrali samo na fakultetu??? Jesu li to najuspješniji inžinjeri sa "prestižnih" fakulteta???. To istraživanje je obično smeće, jer količina znanja koje naši studenti nose sa sobom (naravno oni sa državnih fakulteta, naravno), je daleko veća od njihove prakse. Jer oni nauče da "zavrću jedan šaraf" i nikada neće imati širinu koju naši studenti imaju.
TT
Objavljeno:
Kod nas je sve loše. Danas se dijete i ne rodi a već ga prati mito i korupcija. Ode tako trudnica da se porodi sva u mukama u bolnicu. Međutim doktor neće ni da pogleda bez recimo 500,00 KM. Muž praznih džepova ide i traži u zajam tih 500,00 KM kako bi se žena porodila kako treba. Dalje da se dijete primi u neki vrtić treba mito, pa škola traži opet mito i tako cio život. Bilo kuda - Mito svuda. Mito i korupcija vladaju našim životima. Za bolju budućnost se kod nas bori s mitom. Profesori na fakultetima i nisu profesori nego obicni lakrdijaši koji se sprdaju sa studentima. Neće da idu u penziju kad im je vrijeme, a i sto bi. Ništa ne rade a plata da te glava zaboli. Dođu na profesorske pozicije sumnjivim putem. Dođu do doktorata i magistarskih zvanja isto sumnjivim putem. A zaboravili smo i kvazi fakultete kojih ima nebrojeno mnogo. Sve kao neki privatni fakulteti. Na njima se polaže tako da platiš i dobiješ diplomu. Pa zašto čovječe da se patiš i listaš debele knjižurine kad sutra ce onaj sa sumnjivog fakulteta da dobije tvoj posao a ti sjedi kod kuće i hvataj zjala. Normalno da čovjek nema volje da uči u takvom okruženju. Ima li tome kraja, vrši li ko kontrole, inspekcije. Ništa od toga nema. A o sex aferama da i ne pričamo.
Objavljeno:
da je članak nakaradan, jeste, to su već mnogi uočili. Niti je uhvaćena suština, niti je prevedeno kako treba, te stoga možemo uočiti da je motiv jasan. Druga stvar me više zabrinjava, a to je površnost, kako naših ustanova, medija, tako i naroda. 5% prisutnih se potrudilo da pročita negdje drugo o čemu se radi, pa da onda komentariše. Zato i da imamo najbolje fakultete na svijetu, ne bi nam vrijedilo, jer imamo površne, samozadovoljne studente, uklopljene u letargiju i sistem"lako ćemo" i onaj drugi, još gori "nisam ja kriv, kriva je država i sistemkoji mi ne dozvoljavaju da se razvijam". Pa kako da idemo naprijed, kad nas to sve ne interesuje. Zanimljivo bi bilo izvršiti ispitivanje studenata, koliko su stvarno voljni nešto da nauče i sjednu i "zagriju stolicu". Ispitati koliko su validne ove leteće diplome, koje se dobijaju tako brzo kao da smo svi vanserijski talenti za studiranje i nauku. PRVO, DAME I GOSPODO, POGLEDAJMO SE U OGLEDALO! Vidjćete čemer i jad, a prva stvar koju na sebi treba da popravimo je vaspitanje i obrazovanje.
Objavljeno:
Cini se da univerzitet i ne moze biti bolji od studenata koji na njemu studiraju. Vecina je ovdje zapocela raspravu o tome ko je bolji a ne zna o cemu se u ovom rangiranju uopste radi. Tekst je povrsan totalno a jos gore je sto je takav objavljen ovdje. Otvorite ovaj webometrics.info i pogledajte o cemu se radi. Nemojte komentarisati i lupati ukoliko ne znate sta se ocjenjivalo.
Objavljeno:
Slijedeci put kada napisete clanak provjerite istinitost informacija koje imate. Banjalucki Univerzitet je daleko nize rangiran a na tom mjestu za koje se objavilo da je Banjalucki Univerzitet se nalazi Elektrotehnicki fakultet u Banja luci!!!
Objavljeno:
Navedeno istrazivanje uopste nije relavantno sa strane ocjene kvaliteta univerziteta. Imate odlican clanak na frontal-u o ovom rangiranju i nekim drugim. http://www.frontal.rs/index.php?option=btg_novosti&catnovosti=5&idnovost=23255
Objavljeno:
zabij im svima
Objavljeno:
lijepo napisano , samo sto primitivci to ne razumiju.misle ako ide na faks da je b za m u.
Objavljeno:
Jedna stvar koju je većina vas izgleda previdjela je da je Banjalučki Univerzitet podjeljen u više domena na internetu (etfbl.org, efbl.org, sfbl.org itd). To u konačnici razbija uticaj univerziteta u više manjih djelova, koji su svi slabije rangirani nego da se nalaze pod jednom domenom, npr. unbl.org ili unbl.ba, kao što je to slučaj sa Sarajevskim i Zeničkim univerzitetom (unsa.ba i unze.ba). Time bi Banjalučki Univerzitet pretekao Zenički. Slično važi i za Univerzitet u Istočnom Sarajevu, koji je rascjepkan na nekoliko domena. Interesantno je primjetiti koliki uticaj na "web vidljivost" univerziteta ima elektrotehnički fakultet, na primjeru ETF-a Banjaluka. On sam doprinosi web vidljivosti znatno više nego čitav ostatak univerziteta zajedno!
Objavljeno:
ma ljudi banjaluka je kasaba vazda bila,kakav univerzitetski grad,rano je za to jos.To sto ima 2 zgrade po glavi stanovnika ne cini nju velegradom
Objavljeno:
I što je još žalosnije od svega toga, svi znamo i vidimo šta se dešava i još uvijek ništa ne radimo po pitanju toga8mi mladi ljudi), isto kao da čekamo da stvari same dođu na svoje mjesto, a ustvari svi smo čak i više nego svjesni da to ne može tako...
Objavljeno:
Vec su se naravno nasli neki da pravdaju ovo stanje.Lako je biti budala.Presaberite se vi pametni,kojima ovo stanje ne smeta.
Objavljeno:
pa banjalucki univerzitet je 11 po redu u BiH. ja sam bar mislio da je 2. ili 3.
Objavljeno:
Auuuu :) kakav hejt bacamo ....
Objavljeno:
Fakultet nije namenjen da ti svo znanje ugravira u mozak. Koliko god losi fakulteti na balkanu bili, toliko je losa i omladina, koju vecinom nista ne interesuje i samo im je bitno da dobiju tu prolaznu ocjenu. Da li je i koliko fakultet priznat u svijetu je apsolutno nebitno. Ako znas da radis i ako si pametan, siguran sam da ces se snaci. Ako mislite da ce vas neko zaposliti na zapadu ili u EU jer imate diplomu, varate se. Onaj ko hoce da nauci i ko hoce da bude dobar u onome sto radi, on ce i da uspije. Ostatak koji uci radi ocjene nece napraviti nista. Jednostavno.
Objavljeno:
Sajt vebometriks se bavi ocjenivanjem web prezentacija univerziteta a ne stanja na univerzitetima. Toliko o vasem "novinarstvu".
Objavljeno:
Dzaba sva prazna prica o rankiranju, najbolje mjerilo je kad sa tom "nasom" diplomom odete "vani" pa date diplomu na nostrifikaciju, onda ce vam sve biti jasno. Malo koja diploma sa ovih nasih prostora se "prepozna" vani u punom obliku. Obicno morate da studirate jos jedno bar 2 godine "razliku" da bi dobili iole vrijednu diplomu. Sa druge strane ne moras da imas diplomu ako pokazes da znas posao cak i "prava" potvrda o radnom iskustvu vrijedi mnogo vise od "bezvrijedne" diplome. Te "nase diplome" imaju vrijednost samu u nasim krajevima pocesto da se zadovolji formalnost u konkursu, jer se u danasnje vrijeme zaposljavju rodjaci, kumovi i oni sa podebljom kovertom.
Objavljeno:
Molim uredništvo da ispravi neke faktografske pogreške u ovom članku, jer poboljšavaju sliku Univerziteta u Banja Luci. Naime, prema stranici webometrics.info Univerzitet u Banja Luci se nalazi na 8378. mjestu na svjetskoj ljestvici. Dakle, priča o 3186. mjestu na svjetskoj ljestvici je - što se tiče Univerziteta u Banja Luci - znanstvena fantastika. Link na kojemu se može provjeriti ranking Univerziteta u Banja Luci: http://www.webometrics.info/details.asp?univ=unibl.org
Objavljeno:
Pre sve zelio bih da vas upoznam sa cinjenicom da banjolucki univerzitet kao organizacija nije 3186. nego je 8378. na ovoj listi sto mozete da se uvjerite na sledecem linku: http://frontal.rs/index.php?option=btg_novosti&catnovosti=12&idnovost=23228 Ovo mjesto koje je dodjeljeno kao univerzite u cjelini je informacija koju su pojedini mediji, bas kao i 6uka, pogresno prenijeli jer je ocgledno da ovo mjesto pripada Elektrotehnickom fakultetu a univerzitet zauzima (sramno) 8378. mjesto
Objavljeno:
Kao apsolvent, mogu sa pravom da kazem da je ovaj clanak na mjestu jer samo mi, studenti, znamo u kolikoj mjeri je sve doslo do dna. Profesori (nazalost vecina njih ) su tu dosli ko zna kako i preko ko zna cije tetke, strine, ministra ovog i onog.. Umjesto da prenesu znanje na studente oni ga koriste da se ''pokazu'', da stvore neki autoritet, da zastrase i zaprijete. Naravno, oni koji odbiju da postanu ulizice i miljenici - pa uzmu ih isti ti profesori, sto bi se reklo, na zub. Nismo mi ogorceni studenti koji ne znaju da nabroje 5 jezika, koji misle da je sve oko njih propalo, koji su ljubomorni jedni na druge i isuvise lijeni i glupi da sami nauce ono sto ih profesori nemaju kad nauciti... Mi samo govorimo iz iskustva jer nije ok zavrsiti fakultet, magistrirati i onda raditi u kiosku sa diplomom okacenom macku o rep. Nismo glupi i slijepi da ne shvatamo da su korupcija i mito uzeli maha,a ministar se frapira na svaku malverzaciju na koju se naidje. I jos kazu bjezite sto dalje bla bla..pa kad odem negdje sa tom istom diplomom pa mi kazu da nema a ma bas nikakve vrijednosti te da '' ne vazi''... sta treba da se radi? Da se uhvatim za usi i igram!!!
Objavljeno:
@DZO i GAGI,stanje je katastrofalno,to je činjenično stanje.Za ispitivanja se zna,pa kako onda popraviti stanje:-podizanjem kvalitete radom ili ispunjavanjem potrebnih parametara,pa bilo to i fiktivno.Jedno je tu ispravno.Slažem se,ne treba ovdje površan pogled na stvari,međutim da su klimave-jesu.Banjalučki univerzitet nikad nije bio gori-činjenica.
Objavljeno:
Majko mila a od bihackog "univerziteta" ni slova.Jadni mi koji smo dali i vremena i novaca i zivaca za NISTA Fujjjjjjj
Objavljeno:
Trazili ste, gledajte :)
Dzo
Objavljeno:
Istraživanje koje vrši Webometrics je podiglo dosta prašine pa se priča da je to ipak dobro (Rektor) ili da je pozicija katastrofalna (manje-više svi ostali). Ali metodologija koju koriste nije najpogodnija akademski, jer se oslanja dosta na internet vidljivost. Na samoj stranici je objašnjeno da na ocjenu utiču: veličina sajta univerziteta, količina dokumenata dostupnih (*.pdf, doc, ppt, eps,...), te broj članaka koje pronađe Google Scholar. Ovo posljednje ima najviše smisla, jer se tako obuhvata naučni rad. Kao što @GAGI spomenu, radovi nisu objavljivani pod nazivom univerziteta, ali je možda veći problem što nisu objavljivani u šire dostupnim žurnalima. Jednom godišnje se skupi nešto radova koji se publikuju zborniku, tiraža 500 primjeraka, i podijeli se, uglavnom, studentima. Kada bude objavljivano u međunarodnim akademskim žurnalima, onda će i univerziteti profitirati od toga. Ali za tako nešto je potreban kvalitetan tekst koji bi uredništvo željelo da objavi. Spominjem sve ovo jer trenutno istražujem jednu oblast i pokušavam doći do bilo kakvih akademskih tekstova koji sa određeno aspekta analiziraju BiH ili zemlje u regionu. Stanje je poražavajuće. Ne bih da pametujem i generalizujem, ali mnogi radovi koji se izdaju u nekim načunim oblastima ne zaslužuju da se zovu akademski. Kao ni ti profesori koji ih izdaju. Čast izuzecima. Naravno, ovo je samo moja subjektivna ocjena sa kojom je saglasna većina kolega koji su prethodno pokušavali da urade slično. A što se tiče Apeirona, privatni-državni, skupo-povoljno,... Kvalitet i kvantitet znanja koji se dobijaju ne može rangiranje u potpunosti da ilustruje. Ostaje na tržištu da se vidi.
Objavljeno:
Zivimo u drustvu opste degradacije, gdje je sve degradirano do maximuma, od vlasti, zakona, sudstva, policije, zdravstva, rada, do opstih civilizacijskih vrijednosti. Velica se lopvluk, prevara, poltronstvo, nepotizam, jedino nam ne nedostaje folklora, popova, nacionalne svijesti, slava, nerada, prelijevanja iz supljeg u prazno, beskonacnog analiziranja proslosti. Jednom rijecju bjezi odavde ko god moze...
Objavljeno:
sve u svemu, banjalucki univerzitet je presmijesan i bez obzira na rank. ne zovu ga bezze univerzitet "brzi gonzales".
Objavljeno:
Slažem se sa Dzoom. Da ima nebrojeno manjkavosti slažem se, ali autor mi se čini kao potpuno razočaran tip, toliko da ne vidi o koliko kvalitetnom procijenjivanju može biti riječ kad je Apeiron ispred. Problem leži u sljedećem: prilikom rangiranja visokoškolskih ustanova uzima se u obzir broj naučnih radova koji su radnici te institucije objavili. Kod nas je konstantno pravljena greška da su autori koji objave rad u nekom stručnom časopisu potpisani samo svojim imenom uz koje ne stoji naziv institucije u kojoj su zaposleni. Onima koji vrednuju iste te institucije to je ključan podatak! Neki časpoisi u posljednje vrijeme su korigovali te greške. Ne tvrdim da ćemo sad u vrh, ali činjenica je da je manjkavo to istraživanje.
Objavljeno:
Slažem se sa Dzoom. Da ima nebrojeno manjkavosti slažem se, ali autor mi se čini kao potpuno razočaran tip, toliko da ne vidi o koliko kvalitetnom procijenjivanju može biti riječ kad je Apeiron ispred. Problem leži u sljedećem: prilikom rangiranja visokoškolskih ustanova uzima se u obzir broj naučnih radova koji su radnici te institucije objavili. Kod nas je konstantno pravljena greška da su autori koji objave rad u nekom stručnom časopisu potpisani samo svojim imenom uz koje ne stoji naziv institucije u kojoj su zaposleni. Onima koji vrednuju iste te institucije to je ključan podatak! Neki časpoisi u posljednje vrijeme su korigovali te greške. Ne tvrdim da ćemo sad u vrh, ali činjenica je da je manjkavo to istraživanje.
Objavljeno:
U BiH se događa isto što i drugdje, hiperprodukcija obrazovanih za ono što nije potrebno na tržištu, a zbog socijalističkog odgoja ljudi nisu sposobni prodati ono što nije toliko potrebno kao nešto što može biti i korisno. Dogodit će vam se isto što i mnogim Hrvatima, diploma će vam služiti kao papir u vitrini na lijepo sjećanje da ste jednom išli na faks. Ne kužim da netko ide plaćati ispite ili se seksati zbog ispita, a nakon toga zna da neće naći radno mjesto. Pa ne moram vam ja valjda objašnjavati koliko nezaposlenih ima u BiH pa tako i u BL, a da vani ne uzimaju intelektualce osim ako su struku odradili par godina već.
Dzo
Objavljeno:
Uz duzno postovanje, clanak ima dosta gresaka i slobodnih ocjena autora. Apsolutno nikakvih cinjenica da potkrijepe zakljucke, iznosenje narodno-prihvacenih stavova i odokativnih mjerenja. Npr izjava da imamo najvishe magistara/mastera po glavi stanovnika. Da li postoji neka zvanicna statistika i poredjenje sa drugim zemljama? Ovakav tekst moze proci na nekom blogu, nije za magazin.
Objavljeno:
Erni, i ti izgleda vjeruješ Glasu Srpske? Ovdje su pravi podaci http://www.webometrics.info/rank_by_country.asp?country=ba Banjalučki Univerzitet je na 8378. mjestu, a Glas je pisao da je cijeli univerzitet zauzeo poziciju ETF-a: http://www.frontal.rs/index.php?option=btg_novosti&catnovosti=12&idnovost=23228 Prema tome, Apeiron je daleko daleko ispred univerziteta, a zaostajemo i za Albanijom.
Objavljeno:
Nažalost ,nema riječi da se opiše sve loše što se dešava na unoverzitetima u BiH. Najveće razočarenje su ti mladi ljudi, koji sebe zovu studentima. Potpuno neaktivni, lijeni, neosvješteni, poltroni i ne znam šta još. Njihovi profesori su posebna priča, najobičnije "akademsko" smeće. Ni pola fakulteta na banjalučkom univerzitetu nema potreban profesorski kadar da bi mogli izvoditi nastavu. Jedino rješenje za one pametne: bježati što dalje od Stanića i ostalih stanića.
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.