Siromaštvo u SAD-u najveće u posljednjih 50 godina

PODACI

Siromaštvo u SAD-u najveće u posljednjih 50 godina

Piše: Buka/Agencije

Broj siromašnih u SAD nastavlja da raste i očekuje se da će najnoviji podaci pokazati da je on najveći u posljednjih 50 godina, piše AP.

Alarmantne brojke pokazuju da siromaštvo nagriza Ameriku kao 60-ih godina prošlog vijeka, a da su katastrofalno stanje u ekonomiji i svjetska kriza dovele do toga da svaki šesti Amerikanac, odnosno njih 47 miliona, živi ispod granice siromaštva.

Ekonomisti i akademici rekli su za AP da će stopa siromaštva narasti sa 15,1 odsto, koliko je iznosila 2010. godine, na čak 15,7 odsto.

Čak i ako ne budu ostvarene najcrnje prognoze, rast od samo 0,2 odsto biće dovoljan da nivo siromaštva bude najveći od bolne 1965. godine.

Kako piše AP, rekordno širenje siromaštva zabilježeno je u mnogim kategorijama stanovništva, posebno van centralnih gradskih regija, a sve je više obeshrabrenih radnika koji potpuno odustaju od tržišta rada.

Analitičari podsećaju da je najviši nivo siromaštva zabilježen 1959. godine, kada je iznosio 22,4 odsto, a da je nakon 1965. godine najgore bilo 1983. kada je nivo iznosio 15,2 odsto, prenosi B92.

Stručnjaci su rekli i da će nivo nezaposlensoti biti između 15 i 16 odsto bar još dvije godine, da će se nastaviti rast siromaštva među onima koji ne rade puno radno vrijeme, kao i da će među stanovništvom starijim od 65 godina, ali i među djecom biti zabilježen novi rekordan broj siromašnih.

U SAD su na granici siromaštva četvoročlane porodice sa godišnjim prihodom od 22.314 dolara za četvoročlanu porodicu, kao i individualci sa primanjima od 11.139 dolara godišnje.

Najsiromašnijim se smatraju oni koji žive sa najviše polovinom tog iznosa i njihov broj će i u narednim godinama biti oko 6,7 odsto, kažu stručnjaci.

Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.