Zoran Latinović : Vlada RS kao Kosta Konkordija

Konferencija za novinare

Zoran Latinović : Vlada RS kao Kosta Konkordija

Piše: BUKA / E.P

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini RS Zoran Latinović danas je opisao učinak Vlade RS na čijem je čelu Aleksandar Džombić kao Kosta Konkordiju aludirajući na brod koji se nasukao 13 januara ove godine.

„Na tom brodu među prvima koji su pobjegli je bio kapetan i dio posade, pa ima sličnosti i s ovom vladom, jer su neki ministri već našli nove poslove, a drugi također pokušavaju da to naprave, dok većina razmišlja da što prije napusti ovaj naš nasukani brod prije konačnog potonuća“, rekao je Zoran  Latinović.

Latinović je danas u Banjaluci saopštio novinarima da se nastavlja negativan trend u ekonomiji Republike Srpske.

Latinović je rekao da je industrijska proizvodnja za šest mjeseci ove, u odnosu na isti period prošle godine, manja za 4,2 posto, da je zabilježen pad BDP-a od 0,9 posto u prvom tromjesečju, a broj zaposlenih na kraju marta dostigao najnižu cifru do sada.

Istovremeno, broj penzionera u RS konstantno raste i očekivati je, kaže, da će se izjednačiti ili čak da će broj penzionera u RS-u „preći“ broj zaposlenih, što će dodatno opteretiti Fond PIORS koji je već u finansijskim problemima.

Alarmantan je i podatak, podsjetio je Latinović, da je pala pokrivenost izvoza uvozom u RS-u s 57,5 posto na kraju prošle godine na svega 55 procenata, a da je ostvaren deficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni u iznosu od 963 miliona KM.

Latinović je izrazio sumnju u istinitost podatka da je deficit budžeta RS u prošloj godini, po tvrdnji Ministarstva finansija , bio 117 miliona, navodeći da je Glavna služba RS-a prošle godine ukazala da je resorno ministarstvo umanjilo deficit za 105 miliona KM.

„Ukupni deficit budžeta RS-a, zaključno s 2010.godinom, iznosio je 773 miliona, uz dodatni deficit u prošloj godini, ta cifra će preći 900 miliona ili čak se približiti milijardi maraka. To pokazuje da Vlada ne vodi dovoljno računa da bi izbalansirala prihode s rashodima te da veliki deficit u javnoj potrošnji rezultira enormnim zaduženjima i na domaćem i inostranom tržištu“

 

 Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.