Transeksualci hrle u Beograd na operacije

New York Times

Transeksualci hrle u Beograd na operacije

Piše: Buka/Agencije

Tokom prošle godine skoro stotinu stranih državljana i Srba podvrgnulo se operaciji promjene pola, a kandidati dolaze iz Francuske, Rusije i Irana ali i iz SAD, Južnoafričke Republike, Singapura i Australije.

Srbija je proteklih godina postala utočište za sve one koji žele da promijene pol, jer je taj zahvat  mnogo jeftiniji i jednostavniji nego u drugim zemljama, piše američki dnevnik New York Times.

List navodi da su prije 20 godina, mediji u Srbiji transeksualnost nazivali "djelom protiv Boga",  ali da danas ljudi iz cijelog svijeta dolaze u tu zemlju radi operacija promijena pola, koju danas za Srbe pokriva zdravstveno osiguranje.

New York Times, pozivajući se na podatke Centra za genitalnu rekonstruktivnu hirurgiju, piše da se tokom prošle godine skoro stotinu stranih državljana i Srba podvrgnulo operaciji promijene pola i da kandidati dolaze iz Francuske, Rusije i Irana ali i iz SAD, Južnoafričke Republike, Singapura i Australije.

Profesor urologije doktor Miroslav Đorđević, koji je na čelu Centra, rekao je da stručnjaci navode da je Srbija postala utočište transeksualaca, djelom zbog toga što je  operacija skupa, kontroverzna i komplikovana.

Američki dnevnik ističe da, čak i u medicinski naprednijim zapadnoevropskim zemljama, poput Francuske, pojedini hirurzi žale da nemaju adekvatnu obuku ili da su na meti kritika kolega zbog obavljanja operacija promijene pola zbog čega mnogi pacijenti odlaze u Belgiju na tretmane.

U Srbiji, operacija traje šest časova, pri čemu pacijent ne prolazi kroz traumu višestrukih zahvata. U komplikacije spadaju postoperativno kajanje, problemi sa funkcionalnošću ili upala.

Da bi ispunio uslove za operaciju, pacijent treba da ima dva pisma preporuke od psihijatrijskih specijalista u kojem svjedoče da on ili ona pate od poremećaja identiteta. Neophodna je i najmanje godina dana savjetovanja i godinu dana hormonske terapije.

Strani pacijenti navode da odlaze u Srbiju radi cijene operacije od oko 10.000 dolara što je mnogo jeftinije u poređenju sa 50.000 dolara i više u pojedinim klinikama u SAD za komplikovaniji zahvat prelaska sa ženskog na muški pol.

Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.