Ban Ki-moon prihvata novu realnost na Kosovu

Hashim Thaci

Ban Ki-moon prihvata novu realnost na Kosovu

Piše: Buka/Agencije

Kosovski premijer takođe je istakao kako UN ne sudjeluje i ne može sudjelovati u dijalogu između Prištine i Beograda koji je započeo prije dvije godine uz posredovanje EU.

Kosovski premijer Hashim Thaci ocijenio je u utorak da je glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon "prihvatio novu realnost na Kosovu" kao i težnje kosovskog naroda za ulaskom u euroatlanske integracije.

Na konferenciji za novinare, održanoj odvojeno poslije sastanka s glavnim tajnikom UN-a u prištinskoj zračnoj luci, Thaci je kazao da je Ban Ki-moon prihvatio težnje naroda Kosova za ulaskom u EU i NATO.

Kosovski premijer takođe je istakao kako UN ne sudjeluje i ne može sudjelovati u dijalogu između Prištine i Beograda koji je započeo prije dvije godine uz posredovanje EU. Dodao je i da je potrebno ostvariti do sada postignute dogovore kako bi se taj dijalog nastavio.

Thaci je kazao da je glavnog tajnika UN-a izvijestio o postignućima koje su ostvarile kosovske državne institucije nakon proglašenja neovisnosti Kosova 17. veljače 2008. godine. Po njegovim riječima, UNMIK ima simbličnu ulogu na Kosovu, a prisutnost misije UN-a posebno se primjećuje na sjeveru Kosova naseljenom većinskim Srbima.

Thaci je glavnog tajnika podsjetio da je više od polovica zemalja članica UN-a priznalo Kosovo te ga je izvijestio da se na jesen okončava proces nadziranja neovisnosti Kosova te da će biti usvojene ustavne promjene, što je, po njegovoj ocjeni, od izuzetna značenja za daljnji razvoj Kosova.

"Kosovska vlada će se angažirati na konkretnim projektima i aktivnostima na sjeveru zemlje i približavanju građana tog dijela institucijama Kosova", rekao je Thaci o sjeveru Kosova pretežno naseljenom Srbima koji ne priznaju prištinske institucije.

Kosovo se, prema Thaciju, zauzima za dobrosusjedske odnose sa svim zemljama, uključujući Srbiju, a takvi odnosi su, kako je istaknuo, prioritet vlade koju predvodi.


 

Komentari na tekst (1)
Objavljeno:
Prihvatio je da drzava niste, niti cete ikad biti. Ostati cete Palestina na Balkanu, onog trena kada puknete i krenete da koljete uokolo kao u Makedoniji, naci ce se neko da uvede red. Da bi se opstalo, treba imati dobre odnose u susjedstvu, Albanci ih nemaju.
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.