Dobit Applea ispod očekivanja

New York

Dobit Applea ispod očekivanja

Piše: Buka/Agencije

Tehnološki div Apple je svom trećem kvartalu, odnosno drugom kalendarskom, dosegnuo 8,8 milijardi dolara neto dobiti, što je 21 posto više nego lani, ali i manje od očekivanja.

Prihodi legendarne američke kompanije su skočili još većih 22,38 posto - sa 28,6 na 35 milijardi dolara, no i to je bilo niže od očekivanja analitičara koje je anketirao Thomson Reuters - oni su Appleu predvidjeli 37,2 milijarde dolara prihoda.

Apple je u razdoblju od početka aprila do kraja juna prodao 26 milijuna iPhonea, odnosno 28 posto više nego lani, no ni taj rast nije bio dovoljan da zadovolji analitičare koji su od tog smartphonea očekivali više.

Prodaja Mac računala je praktički stagnirala - upisala je rast od samo dva posto, dok je prodaja gadgeta koji je pokrenuo renesansu Applea - iPoda - pala 10 posto.

Kao svijetla tačka izdvojio se Appleov tablet iPad - njegova je prodaja u odnosu na isto razdoblje prošle godine uzletjela čak 84 posto, javlja BBC News.

Time se pohvalio i glavni izvršni direktor Applea Tim Cook koji je izjavio da su "oduševljeni rekordnom prodajom 17 miliona iPada".

No, analitičari na to gledaju malo drugačije pa je David Rolfe iz Wedgewood Partnersa izjavio kako je ključna kombinacija prodaje iPhonea i i Pada i da iPhone ima više profitne margine.

"Prodaja iPhonea bila je niža od očekivanja - značajno niža, a to u krajnjoj liniji znači velik udarac", naglasio je Rolfe.

Osim aktualnim rezultatima, Apple je analitičare razočarao i svojim prognozama za tekući kvartal u kojem je predvidio još niže prihode - od "samo" 34 milijarde dolara.

Razočaravajući rezultati pogodili su i dionicu najvrjednije svjetske kompanije po tržišnoj kapitalizaciji - ona je u elektronskom trgovanju nakon zatvaranja Wall Streeta zaronila gotovo pet posto.


 

Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.