Birač mjesečno gubi dva miliona maraka

ZVORNIK

Birač mjesečno gubi dva miliona maraka

Piše: Zorica Dragović

Zbog nastavka pada cijena aluminijuma i njegovih rekordno najnižih vrijednosti na svjetskim berzama u protekle dvije godine, zvornički "Birač" bilježi mjesečne gubitke od dva miliona KM, potvrdio je Virginijus Vajega, generalni direktor te fabrike glinice.

Navodeći da nema dobrog trenutka za informacije o padu cijena aluminijuma i glinice na svjetskom tržištu, Vajega ukazuje da je ovo, ipak, posebno nepovoljan momenat za sve proizvođače, jer se veliki broj kompanija tek počeo oporavljati od prethodnih pada cijena i poskupljenja energije.

"'Birač' očekuje završetak projekta prelaska na čvrsto gorivo i planirali smo da ćemo na taj način stabilizovati poslovanje, a onda su ponovo počele da stižu loše vijesti. Zbog najnovijeg pada cijena na svjetskom tržištu, u ovoj fazi mjesečno gubimo više od dva miliona maraka i možemo samo da se nadamo da će se cijene oporavljati brže nego što stručnjaci prognoziraju", rekao je Vajega.

Uprava mostarske kompanije "Aluminij" već je najavila mogućnost da zbog nepovoljnih cijena električne energije i metala do kraja mjeseca obustavi dio svoje proizvodnje. Ova situacija je uzdrmala i fabrike u regiji. Tako Kombinat aluminijuma Podgorica (KAP), u kojem ne prestaju protesti i štrajkovi, te politička kriza koja se komplikuje u vezi s ovim kombinatom, takođe najavljuje smanjenje proizvodnje. Cjelokupnoj situaciji u podgoričkom kombinatu nikako ne pomaže to što je njen većinski vlasnik kćerka firma moskovskog "Rusala", najvećeg svjetskog giganta u proizvodnji aluminijuma, koji je nedavno smanjio proizvodnju.

Aluminijum na svjetskom tržištu bilježi rekordno niske cijene, a u drugu polovinu jula na Londonskoj berzi metala (LME) ušao je s prosjekom od 1.868 dolara za tonu, što je najniži nivo u posljednje dvije godine.

Prema posljednjim informacijama, cijena aluminijuma tako je za samo pet mjeseci pala za 16 odsto u odnosu na februarski prosjek, kada je bila 2.204 dolara po toni. Prosječna cijena aluminijuma je za čak 18 odsto niža u odnosu na isti period prošle godine.

Posljednju krizu cijena aluminijuma osjećaju svi proizvođači aluminijuma u svijetu, pa je tako i "Alcoa", najveći proizvođač ovog metala u SAD, smanjila proizvodnju nakon izvještaja za prvi kvartal u kojem je poslovala s gubitkom od dva miliona dolara u odnosu na 322 miliona dobiti, koju je ostvarila u istom periodu prošle godine.

Eksperti agencije "Standard & Poor's" i ruskog giganta "Rusala", koji bilježi pad profita od 65 odsto u odnosu na 2011, u ovom mjesecu objavili su za do 200 dolara pesimističnije prognoze prosječne cijene aluminijuma do kraja 2012, saopštivši da je rezultat trenutnih cijena najmanje 30 odsto neprofitabilnih proizvođača aluminijuma u svijetu.

Niža tržišna od proizvodne cijene natjerala je najveći broj proizvođača da slijede primjer smanjenja proizvodnje aluminijuma, a tako i proizvodnje, odnosno nabavke glinice kao osnovne sirovine za proizvodnju aluminijuma. Tako su, na primjer, kineski proizvođači glinice smanjili proizvodnju ove sirovine za tri miliona tona.

Sa druge strane, za razliku od aluminijuma, zbog kojeg najveći svjetski proizvođači smanjuju proizvodnju nadajući se da će tako do kraja 2012. godine obezbijediti stabilizaciju cijene aluminijuma, stručnjaci ne prognoziraju porast cijene glinice u skorijem periodu, posebno zbog viška te sirovine na tržištu. Prosječne cijene glinice u Australiji u julu su dostigle 305 dolara po toni na bazi franko ukrcavanja, što je najniža cijena od oktobra 2009.

Stručnjaci objašnjavaju da su, osim tržišnog viška glinice, razlozi za pad cijene i usporavanje rasta najvećih svjetskih ekonomija, vrlo spor oporavak auto-industrije, smanjenje gradnje, posebno u Kini, te približavanje vrijednosti evra i dolara. Sve to dovodi do problema koji prevazilaze okvire upozorenja koje su na početku godine izdavali svjetski eksperti.

 

Tekst je preuzet sa Nezavisnih novina

Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.