Slovenci biraju predsjednika 11. novembra

LJUBLJANA

Slovenci biraju predsjednika 11. novembra

Piše: Buka/Agencije

Predsjednička funkcija u Sloveniji je uglavnom ceremonijalne prirode, a njen nosilac se bira na pet godina.

Slovenija će održati redovne predsjedničke izbore 11. novembra, objavio je danas predsjednik skupštine Gregor Virant.

Jedna od dužnosti novog predsjednika sljedeće godine biće nominovanje guvernera Centralne banke, koji će imati mjesto u upravnom savjetu Evropske centralne banke, po isteku mandata sadašnjeg guvernera Marka Kranjeca u junu 2013. godine.

Slovenija je prešla na evro 2007. godine, a njena privreda sada je u recesiji, opterećena visokom stopom nezaposlenosti i rastućim brojem nenaplativih kredita koje su izdale državne banke.

Predsjednička funkcija u Sloveniji je uglavnom ceremonijalne prirode, a njen nosilac se bira na pet godina.

Sadašnji predsjednik Danilo Turk, koji ima podršku glavne opozicione stranke lijevog centra Pozitivna Slovenija, objavio je da će se kandidovati za novi mandat. Prethodni premijer Borut Pahor takođe je najavio kandidaturu. Većina anketa pokazuje da će Turk vjerovatno biti ponovo izabran, preneo je Rojters.

Član Evropskog parlamenta Milan Zver biće predsjednički kandidat Socijal-demokratske stranke premijera Janeza Janše.


  

Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.