Nezapamćeno topljenje leda na Grenlandu

LEDENI PREKRIVAČ

Nezapamćeno topljenje leda na Grenlandu

Piše: Buka/Agencije

Skoro svi dijelovi ogromnog ledenog prekrivača Grenlanda su ovog mjeseca odjednom počeli da se tope, saopštila je NASA. Čak je i u najhladnijem dijelu tog ostrva zabilježeno topljenje leda.

Kako prenosi BBC, "otopljene" oblasti su sa 40 procenata ledene površine sada obuhvatile 97 procenata površine Grenlanda i to za svega četiri dana, od 8. jula.

Iako se oko polovine ledene površine Grenlanda topi tokom ljeta, brzina i količina ovogodišnjeg topljenja iznenadila je naučnike koji su ovaj fenomen nazvali neobičnim. NASA je saopštila da je gotovo cjelokupan ledeni pokrivač Grenlanda u nekom obliku pogođen topljenjem.

"Kada vidite topljenje na mjestima na kojima ga ranije nije bilo, bar ne duže vrijeme, morate da se zapitate šta se dešava", rekao je naučnik Valid Addalati. "To je veliki signal koji ćemo narednih godina razmatrati".

On je rekao da zbog toga što se topljenje na Grenlandu već dogodilo, naučnici još ne mogu da utvrde da li je reč o prirodnom ali rijetkom događaju ili je ono rezultat globalnog otopljavanja koje je izazvao čovjek.

Naučnici sada tvrde da se većina leda na Grenlandu ponovo stegla. Do sada, najveće topljenje leda koje je primjećeno preko satelita u posljednje tri decenije obuhvatilo je oko 55 procenata površine Grenlanda. Led se na Samitu posljednji put topio 1889. godine.

Vijesti o topljenju ledene površine Grenlanda pojavile su se nekoliko dana pošto se ogromni ledeni brijeg, dvostruko veći od Menhetna, odlomio sa glečera na Grenlandu.

"Ovaj događaj u kombinaciji sa drugim prirodnim ali neobičnim fenomenima poput odvajanja ledenog brijega sa glečera Peterman, dio su kompleksne priče", rekao je naučnik NASA Tom Vagner.

Inače, ovo je drugi put da je Grenland u centru pažnje svjetskih naučnika u posljednjih desetak dana, nakon što se ledeni brijeg dvostruko veći od Menhetna odlomio od jednog od najvećih glečera.

 

Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.