Analitičari: Kosovo će biti primorano da nastavi dijalog

DIJALOG

Analitičari: Kosovo će biti primorano da nastavi dijalog

Piše: RSE

Bez obzira na izjave zvaničnika Vlade Kosova da se dijalog sa Beogradom neće nastaviti sve dok se ne sprovedu već postignuti sporazumi u Briselu, to će se ipak desiti zbog pritiska međunarodne zajednice.

Shenol Muharemi, politički analitičar ističe da Kosovo i kosovski lideri nisu toliko jaki da bi uslovljavali Evropsku uniju oko nastavka dijaloga. Slično ističe i analitičar Shpend Kursani iz instituta KIPRED (Kosovski Institut za politička istraživanja) dodajući da će se dijalog nastaviti i da će tema razgovora biti sever Kosova.

Iz Brisela je poslata poruka da razgovori Prištine i Beograda treba što pre da se obnove. Prethodno je međutim kosovski premijer Hashim Thaci u nekoliko navata izjavio da se dijalog ne može nastaviti sve dok se ne sprovedu svi postignuti sporazumi u Briselu.

Shenoll Muharremi, analitičar i dobar poznavalac evropskih pitanja ocenjuje da uzimajući u obzir činjenicu da je EU, a naročito Cathrine Eshton, dosta investirala u dijalog Kosova i Srbije, u budućnosti će se nastaviti pritisak Unije nad Vladom Kosova kako bi se nastavio dijalog.

“Republika Kosovo i njeni lideri nemaju politički kredibilitet i Kosovo kao država nije toliko jaka da može da postavlja uslove EU ili nekoj državi u međunarodnim odnosima zašto bi nastavili ili ne bi dijalog. Da ne zaboravimo, u oktobru će se objaviti Studija izvodljivosti koja će odrediti Kosovu put evropske agende. Ne zaboravimo i to da vodimo dijalog o liberalizaciji viza kao i da je Kosovo poslednja zemlja u regionu kada su u pitanju evropske integracije. Prema tome, ne vidim kako premijer Kosova može da insistira na tome da neće nastaviti dijalog”, kaže Muharremi.

Kursani: Oprezno u političkom dijalogu


Slično navodi i Shpend Kursani iz KIPRED-a. On ističe da će Vlada Kosova i premijer popustiti na pritiske EU i da će obnoviti dijalog sa Srbijom u kojem će glavna tema biti sever Kosova.

“Premijer Kosova je uvek bio izložen pritiscima. Sada, što se severa tiče, iako premijer kaže da neće o tome razgovarati sa Srbijom, u to je ipak teško poverovati, pošto je premijer isto rekao da neće prihvatiti fusnotu. Takođe je rekao da neće prihvatiti da se na Kosovu održe srpski izbori, a na kraju je to prihvatio. Tako da pritisak za sever i mnoge druge okolnosti koje su stvorene, kao npr. okončanje nadgledanje nezavisnosti, zajedno sa ovim pritiscima, prisiliće premijera Kosova na razgovore sa Srbijom o severu”, kaže Kursani.

Analitičar Muharremi takođe ističe da je sasvim normalno da razgovori sa tehničkog pređu na politički oblik, ukoliko Srbija promeni svoj pristup prema Kosovu. Međutim, dodaje on, uzimajući u obzir da se pristup ne menja ali i prošlost trenutnih lidera u Srbiji, Kosovo treba biti veoma oprezno u ovakvom dijalogu.

„Najpre, vratimo se zahtevima Angele Merkel od prošle godine. Jedan od njih je bilo uklanjanje paralelnih struktura koje finansira Srbija na Kosovu, a koje sabotiraju razvoj Kosova. To su osetljiva pitanja i politički dijalog treba da ima neke uslove kako bismo ubedili Srbiju da promeni svoj stav prema Kosovu. Nažalost, do sada nije bilo signala za tako nešto“, kaže Muharremi.

Dijalog Prištine i Beograda uz posdredstvo EU počeo je u martu 2011. godine. Nakon devet održanih rundi dijaloga, dve strane su postigle sedam sporazuma i to o regionalnoj saradnji, integrisanom upravljanju granicama, slobodnom kretanju, priznanju univerzitetskih diploma, registarskim tablicama, katastru, carinskim pečatima, a pitanja telekomunikacije i električne energije i dalje ostaju otvorena.

 

Tekst je preuzet sa RSE

 

Komentari na tekst (1)
Objavljeno:
Ovaj tekst i izjave su zbrda zdola obzirom da već neko vrijeme predsjednica Atifete govori da je spremna na razgovore s Nikolićem. Kad će to biti ne zna se jer bi on rado na barikade skupa s ministrom iz RS. Dakle, kao što već rekoh, nemam ništa protiv da recimo građani Banja Luke svojim novcem financiraju izgradnju stambenih objekata na Kosovu, zapravo je smiješno da netko iz RS smatra to prijetnjom. Za sve ostale iz RS koji misle da će vrludati po Kosovu s obilježljima Velike Srbije i prijetiti se streljivom postoje adekvatne institucije - policija i ludnica.
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.