<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Raspuštena crnogorska skupština

Sa 47 glasova "za" i 27 "protiv", poslanici Skupštine Crne Gore raspustili su parlament, što je bio preduslov za raspisivanje vanrednih izbora. Opozicija nije podržala tu odluku, navodeći da nema uslova za demokratske i slobodne izbore. Izbori će, najvjerovatnije, biti održani početkom oktobra.

27. juli 2012, 12:00

Poslanici crnogorskog parlamenta, na prijedlog vladajuće koalicije, odlučili su da raspuste parlament, što je bio preduslov za raspisivanje vanrednih izbora. Vanredni izbori, će se, najvjerovatnije, održati početkom.

Inicijativu o skraćenju mandata Skupštini Crne Gore podržalo je 47 poslanika Demokratske partije socijalista , Socijaldemokratske partije i Bošnjačke stranke, dok je 27 predstavnika opozicije bilo protiv.

Poslanici opozicije su naveli da se ne plaše izbora, ali su glasali protiv odluke o skraćenju mandata parlamentu, jer smatraju da nema uslova za demokratske i slobodne izbore. Oni su istakli da je prije donošenja odluke o raspisivanju prijevremenih parlamentarnih izbora trebalo obezbijediti demokratski ambijent kao osnov za pravednu i poštenu izbornu utakmicu.

Poslanici vladajuće koalicije naveli su da se Crna Gora nalazi pred značajnim obavezama koje proizilaze iz pristupnih pregovora sa Evropskomunijom, zbog čega je potrebno da vlada i Skupština u taj proces udeju sa punim četvorogodišnjim mandatom. Kako su istakli, predstojeće evropske obaveze zahtijevaju da izvršna i zakonodavna vlast u Crnoj Gori budu u punom mandatu i kapacitetu. Kao glavni termini za parlamentarne izbore u crnogorskoj javnosti spominju se 7. i 14. oktobar.Termin redovnih parlamentarnih izbora je proljeće naredne godine. Konačnu riječ o tome kada će održani parlamentarni izbori daće šef države Filip Vujanović, pošto je njegova ustavna nadležnost da odredi termin glasanja, koji se moraju održati u roku od 60 do 100 dana od njihovog raspisivanja.

Vujanović je ranije najavio da će, kada se raspusti Skupština Crne Gore obaviti konsultacije sa predstavnicima parlamentarnih stranaka o datumu izbora, kako bi se pokušalo doći do termina koji svima odgovara. DPS je ranije saopštila da je postigla načelan dogovor sa SDP-om o novom koalicionom nastupu na predstojećim parlamentarnim izborima.

Tako će vladajuća koalicija nastaviti politički brak , koji traje već 14 godina.