Raspuštena crnogorska skupština

Raspuštena crnogorska skupština

Piše: Agencije

Sa 47 glasova "za" i 27 "protiv", poslanici Skupštine Crne Gore raspustili su parlament, što je bio preduslov za raspisivanje vanrednih izbora. Opozicija nije podržala tu odluku, navodeći da nema uslova za demokratske i slobodne izbore. Izbori će, najvjerovatnije, biti održani početkom oktobra.

Poslanici crnogorskog parlamenta, na prijedlog vladajuće koalicije, odlučili su da raspuste parlament, što je bio preduslov za raspisivanje vanrednih izbora. Vanredni izbori, će se, najvjerovatnije, održati početkom.

Inicijativu o skraćenju mandata Skupštini Crne Gore podržalo je 47 poslanika Demokratske partije socijalista , Socijaldemokratske partije i Bošnjačke stranke, dok je 27 predstavnika opozicije bilo protiv.

Poslanici opozicije su naveli da se ne plaše izbora, ali su glasali protiv odluke o skraćenju mandata parlamentu, jer smatraju da nema uslova za demokratske i slobodne izbore. Oni su istakli da je prije donošenja odluke o raspisivanju prijevremenih parlamentarnih izbora trebalo obezbijediti demokratski ambijent kao osnov za pravednu i poštenu izbornu utakmicu.

Poslanici vladajuće koalicije naveli su da se Crna Gora nalazi pred značajnim obavezama koje proizilaze iz pristupnih pregovora sa Evropskomunijom, zbog čega je potrebno da vlada i Skupština u taj proces udeju sa punim četvorogodišnjim mandatom. Kako su istakli, predstojeće evropske obaveze zahtijevaju da izvršna i zakonodavna vlast u Crnoj Gori budu u punom mandatu i kapacitetu. Kao glavni termini za parlamentarne izbore u crnogorskoj javnosti spominju se 7. i 14. oktobar.Termin redovnih parlamentarnih izbora je proljeće naredne godine. Konačnu riječ o tome kada će održani parlamentarni izbori daće šef države Filip Vujanović, pošto je njegova ustavna nadležnost da odredi termin glasanja, koji se moraju održati u roku od 60 do 100 dana od njihovog raspisivanja.

Vujanović je ranije najavio da će, kada se raspusti Skupština Crne Gore obaviti konsultacije sa predstavnicima parlamentarnih stranaka o datumu izbora, kako bi se pokušalo doći do termina koji svima odgovara. DPS je ranije saopštila da je postigla načelan dogovor sa SDP-om o novom koalicionom nastupu na predstojećim parlamentarnim izborima.

Tako će vladajuća koalicija nastaviti politički brak , koji traje već 14 godina.

 

Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.