IZBORI

Srbija dobila novu vladu

Objavljeno: 27.07.2012. - 13:25
Poslanici su za novu Vladu glasali javnom prozivkom, a izboru su prisustvovali predstavnici diplomatskog kora i vjerskih zajednica, među kojima su, između ostalih, bili patrijarh Irinej i muftija Muhamed Jusufspahić.
Autor: Buka/Agencije
Veličina slova: a a a

Skupština Srbije izabrala je danas novu Vladu sa Ivicom Dačićem na čelu. Oko 12, 20 sati nastavljena sjednica na kojoj su poslanici glasali o izboru nove Vlade.

Poslanici su za novu Vladu glasali javnom prozivkom, a izboru su prisustvovali predstavnici diplomatskog kora i vjerskih zajednica, među kojima su, između ostalih, bili patrijarh Irinej i muftija Muhamed Jusufspahić.

"Za" vladu su glasala 142 poslanika, dok su 72 bila "protiv". 26 poslanika je bilo odsutno.

U toku je pauza nakon čega će premijer Ivica Dačić i ministri položiti zakletvu koja glasi:

"Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom čašću obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana Vlade vršiti savjesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije".

Sjednici prisustvuju predstavnici diplomatskog kora, vjerskih zajednica i drugi gosti.

Prva sjednica Vlade u 15 časova

Poslije polaganja zakletve biće obavljena primopredaja dužnosti premijera, a zatim, u 15 časova, biće održana i prva sjednica nove Vlade Srbije.

Novu vladu čine koalicije okupljene oko Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije, Ujedinjenih regiona Srbije, Socijaldemokratska partija Srbije i Stranka demokratske akcije. Vlada Srbije ima 19 članova - premijera, 17 ministarskih resora i četiri potpredsjednika od kojih će trojica biti i ministri. Vlada imati i jednog ministra bez portfelja.

Skupštinska rasprava o novoj vladi, nakon što je Dačić jedan sat izlagao ekspoze, odnosno predstavljao sastav i program buduće vlade, trajala je deset sati, do skoro pet sati ujutru, a u njoj su poslanici DS, LDP, LSV, SPO, DS S i SVM najavili da neće glasati za predloženi kabinet.

 

Tagovi: Srbija, nova vlada, buka
Komentari (0)
Ostavi komentar
Ime:
E-Mail:
Poruka:
 
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu.


Napomena:
BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.