<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ruske pankerke odbacile optužbe za huliganizam

MOSKVA

Tri ruske feministkinje, članice pank grupe "Pussy Riot", odbacile su danas pred sudom u Moskvi optužbe da su počinile akt "huliganizma" izvodeći u crkvi "pank molitvu" protiv povratka Vladimira Putina na mjesto predsjednika države.

30. juli 2012, 12:00

Saslušanje Nadežde Tolokonjikove (23), Marije Alekine (24) i Jekatarine Samuevič (29) počelo je danas, nakon što su tri rokerke pet mjeseci provele u pritvoru.

Ukoliko budu osuđene za ono što im se stavlja na teret, a to je "huliganizam iz vjerske mržnje", mogle bi da dobiju po sedam godina zatvora.

Njihovo krivično gonjenje je izazvalo oštru podjelu mišljenja u javnosti, kao i proteste udruženja za zaštitu ljudska prava.

Suđenje je počelo 20. jula, ali tek se sada sa proceduralnih pitanja prešlo na saslušanje.

Optužene su danas izjavile, preko saopštenja koje je pročitao njihov advokat, da je cilj njihovog performansa u glavnoj pravoslavnoj bogomolji u Moskvi, crkvi Isusa Spasitelja, bilo izražavanje protesta zbog podrške ruskog patrijarha Kirila Putinovoj vladavini.

Tolokonjikova je rekla da joj je žao što su se neki vjernici osjetili uvrijeđenim zbog njihovog februarskog čina, ali je dodala da nije postojala namjera da se iko uvredi.

Patrijarh Kiril je osudio one vjernike koji su pozvali crkvu da oprosti članicama "Pussy Riot".

Nije jasno koliko će suđenje trajati, ali je sud nedavno odlučio da tri žene moraju ostati u pritvoru još pola godine.

U performansu su učestvovale još dvije osobe, ali nisu identifikovane.

Skorašnja anketa je pokazala da se polovina Moskovljanja protivi suđenju dok ga 36 odsto podržava. Ostatak je neopredijeljen.

Kremlj izbjegava da komentariše slučaj, ali mnogi vjeruju da je upravo odatle stigao blagoslov za krivični progon članica grupe.

Vezan tekst:

Franz Ferdinand i RHCP: Glas podrške za Pussy Riot!