BH Gas obustavio isporuku plina građanima Sarajeva i kompaniji "Birač"!

BH Gas obustavio isporuku plina građanima Sarajeva i kompaniji "Birač"!

Piše: Oslobođenje / BUKA

BH gas je prekinuo isporuku prirodnog gasa KJKP Sarajevogasu i zvorničkoj kompaniji Birač zbog velikih dugova ova dva preduzeća BH gasu, kazali su u KJKP Sarajevogas, dok su iz BH gasa poručili da nisu potpuno obustavili nego su isporuke smanjili za 50 posto.

Isključenje plina potrošačima - platišama je kršenje Zakona o zaštiti potrošača, jer je time prekršeno jedno od osnovnih prava potrošača - ''pravo na pristup osnovnim robama i uslugama'', kazala je Mediha Bakalović, pomoćnik ombudsmena za zaštitu potrošača u svojoj izjavi za Oslobođenje

Naime, BH gas je jučer u osam sati prekinuo isporuku prirodnog gasa KJKP Sarajevogasu i zvorničkoj kompaniji Birač zbog velikih dugova ova dva preduzeća BH gasu, kazali su u KJKP Sarajevogas, dok su iz BH gasa poručili da nisu potpuno obustavili nego su isporuke smanjili za 50 posto.

U svakom slučaju, stanovnici Kantona Sarajevo juče su ostali bez plina, a pojedini potrošači ovaj energent su mogli koristiti samo dok je bilo nešto zaliha u cijevima.

Mehmedalija Sijarić, izvršni direktor za razvoj Sarajevogasa, kazao nam je da je ova kompanija odmah isključila dužnike, a one koji neredovno plaćaju duži period Sarajevogas je još i tužio. Također, ova kompanija je dugogodišnjim partnerima poslala obavještenje o novonastaloj situaciji te ih zamolila da pređu na alternativno gorivo kako bi  ono plina što je ostalo u sistemu mogla koristiti kućanstva. Kako je plina nestalo i kućanstva su morala preći na alternativni izvor energije. U većini domaćinstava u Kantonu Sarajevo to je električna energija. Može se samo pretpostaviti do kolikog povećanja potrošnje struje je došlo nakon što je nestalo plina. Nije teško pogoditi ko ima najviše koristi što nema plina.

"Plin je potpuno isključen i nema ga. Sa kolegama iz BH gasa dogovorili smo da puštaju određene količine gasa kako bismo zapunjavali sistem da ne dođe do pada pritiska i gašenja sistema. Što se tiče sigurnosti, građani mogu biti sigurni da neće doći do neke havarije pošto imaju sigurnosne ventile. Za nas bi bila najnepovoljnija varijanta da pritisak skroz padne jer bismo onda morali obići sve potrošače da provjerimo sigurnosne ventile" rekao je Sijarić a prenosi Oslobođenje

U BH gasu kažu da su prinuđeni na ovaj potez jer nisu više u mogućnosti izmirivati fakture prema ino-isporučiocu i ino-transporterima gasa te su suočeni sa prijetnjom obustave isporuke prirodnog gasa za čitavu BiH. Dugovanje Sarajevogasa na današnji dan je negdje oko 37 miliona KM, a Birača oko 21,5 miliona KM, kazao je za Oslobođenje direktor tehničkog sektora BH gasa Salih Vatrenjak.


"Naš generalni direktor ima stalne kontakte sa direktorom Srajevogasa, sa kantonalnom i federalnom Vladom. Za sada nismo još našli rješenje razgovori će se nastaviti i dalje te nadam se da ćemo riješiti problem" rekao je Vatrenjak.

Prema njegovim riječima, ako BH gas jedan dan zakasni sa plaćanjem fakture ino-partnerima isporuke gasa za BiH se istog trenutka obustavljaju. BH gas jedva skupio novac da plati junsku fakturu, za julsku još nema para iako se kreditno zadužio 11 miliona KM.

 

Direktor BH Gasa Adnan Kreso izjavio je ranije da Fabrika glinice "Birač" iz Zvornika duguje sarajevskom BH Gasu 15 miliona KM za zemni gas, a taj dug će se novom fakturom za juni, koja će biti isporučena danas, uvećati za još sedam miliona KM.

Iz zvorničke firme je saopšteno da je „Birač“ u opasnosti od havarisanog prekida proizvodnje i potpune obustave rada.

„Proizvodnja glinice i zeolita u Fabrici glinice ’Birač’ odvija se s posljednjim zalihama gasa, koje bi rad mogle održati najkasnije danas do 17 sati, prije nego što kompletna proizvodnja u Fabrici bude obustavljena“, stoji u saopćenju iz tog preduzeća.

Potvrđuju i da je menadžment „Birča“ uputio prijedlog kompaniji „BH-Gas“ da se novonastala situacija, kao i dalja otplata duga dogovori na sastanku 8. augusta 2012.

Od „BH-Gasa“ zatraženo je da u međuvremenu obavlja redovno snabdijevanje gasom kako ne bi došlo do obustave proizvodnje.

- Menadžment Fabrike glinice čini sve da ne dođe do zaustavljanja proizvodnje, koje bi imalo nesagledive posljedice, kako za Fabriku glinice ’Birač’ i njene partnere, tako i za cijelu zvorničku regiju, ali i BiH, saopćila je uprava Fabrike i napomenula da su 'u stalnom kontaktu s menadžmentom kompanije „BH-Gas“ i pokušavaju da pronađu rješenje jedne od, kako navode, najtežih kriza za 'Birač' u posljednjih deset godina.

"Pored obustave rada Fabrike glinice 'Birač', prekid proizvodnje u 'Biraču' značio bi i obustavu proizvodnje i rada u Rudniku boksita 'Milići' i Rudniku boksita 'Srebrenica', što bi u konačnici dovelo do gašenja oko 1.900 radnih mjesta“, rekao je Virginijus Vajega, izvršni direktor Fabrike glinice „Birač“.

 

Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.