Čak 80 odsto Banjalučana živi loše i sa poteškoćama

Analiza CCI

Čak 80 odsto Banjalučana živi loše i sa poteškoćama

Piše: BUKA / E.P

Ukupno, prema rezultatima upitnika, koji su proveli Centri civilnih inicijativa (CCI), čak 80 posto stanovništva živi sa poteškoćama, teško ili uz velike teškoće.U posljednje četiri godine bilježi se stalni rast nezaposlenosti. Broj nezaposlenih lica u Banjaluci je, prema evidenciji Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, u 2011. godini bio 18.506 što predstavlja stalni rast nezaposlenosti od 2008. godine kada je na Birou bilo registrovano 15.724 lica koja aktivno traže posao.

Kako građani Banjaluke zaista žive pokazuju odgovori na pitanje o mjesečnom podmirivanju životnih obaveza njihovog domaćinstva

Više nego svaki treći ispitanik kaže da sa poteškoćama izmiruje mjesečne obaveze od svojih primanja, svaki peti teško, dok svaki četvrti sa velikim teškoćama sastavlja kraj s krajem na mjesečnom nivou.

Ukupno, prema rezultatima upitnika, koji su proveli Centri civilnih inicijativa (CCI), čak 80 posto stanovništva živi sa poteškoćama, teško ili uz velike teškoće.

Prilično lako, lako ili veoma lako, svoje mjesečne obaveze izmiruje tek manje od petine građana.

"46.0% domaćinstava na području Grada Banje Luke ima mjesečni prihod od 1.000 do 2.000KM. Samo 9% domaćinstava ima više od 2.000KM mjesečnih prihoda, dok 6% domaćinstava ima prihode manje od 300 KM mjesečno. Od 301 do 700 KM mjesečno ima 21% domaćinstava, a od 701 do 999 KM mjesečnih prihoda ima 7% domaćinstava. Ostalih 11% domaćinstava se nije izjasnilo o visini mjesečnih prihoda" rekao je za BUKU Obren Bjelošević, koordinator projekta

 

U posljednje četiri godine bilježi se stalni rast nezaposlenosti.

Broj nezaposlenih lica u Banjaluci je, prema evidenciji Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, u 2011. godini bio 18.506 što predstavlja stalni rast nezaposlenosti od 2008. godine kada je na Birou bilo registrovano 15.724 lica koja aktivno traže posao.

Broj nezaposlenih u odnosu na ukupan procijenjeni broj stanovnika predstavlja približno 8,2 posto. Zabrinjavajuća je činjenica da nezaposlenost ima trend rasta i u ovoj godini, upozorava CCI.

Takođe brine činjenica da najveći trend rasta nezaposlenosti imaju lica sa VSS.

Prema podacima iz 2010. godine, na području Filijale Banja Luka bilo je prijavljeno 2.297 osoba sa visokom stručnom spremom, dok poslednji podaci za 2011. godinu pokazuju da 3.386 lica sa visokom stručnom spremom traži posao.

Vidljivo je i da je od 2010. do kraja 2011. godine broj nezaposlenih lica sa visokom stručnom spremom, na području banjalučke Filijale, povećan za 1.089, što predstavlja uvećanje za približno 47 posto.

Istovremeno, CCI je došao do podataka da je siromašnih domaćinstava u gradu Banjaluci, prema rezultatima istraživanja, približno 21 posto.

"Upitnik pokazuje da 60% zaposlenih građana smatra da postoji mogućnost da ostanu bez posla u narednih šest mjeseci. Siguran posao ima tek trećina zaposlenih, dok 6% ispitanih ne zna šta ih očekuje u vezi sa radnim mjestom u narednih šest mjeseci" rekao je Bjelošević za naš portal.


Budžetski rashodi za lična primanja su u stalnom porastu i za 2011. godinu, iznose 37.878.298 KM što je u odnosu na 2010. uvećano za 5.372.792 KM ili 4.991.518 KM više nego u 2009. godini.

Prema planu Budžeta za 2012. godinu takođe je predviđeno povećanje rashoda za lična primanja u iznosu 925.102 KM.

Zanimljivosti radi, približno tri četvrtine anketiranih Banjalučana koristi internet dok svaki četvrti uopšte ne koristi. Nešto manje od polovine anketiranih koristi internet svakodnevno, a približno svaki peti ispitanik internet koristi nekoliko puta u toku sedmice. Prema starosnoj strukturi anketiranih internet najviše koriste građani u dobi od 35 do 49 godina, a najmanje oni preko 65 godina života.

 

Komentari na tekst (1)
Objavljeno:
Pa ako Banjalučani žive loše, šta je sa ostalim stanovnicima Republike Srpske, s obzirom na činjenicu da je Banja Luka grad u kome su smještene gotovo sve insituticije RS i veliki broj preduzeća?
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.