Poljoprivrednici u BiH prijete blokadom granica

BLOKADA

Poljoprivrednici u BiH prijete blokadom granica

Piše: Buka/N.N.

Poljoprivrednici iz BiH blokiraće granične prelaze 3. septembra, a potom i zaključati sve terminale, kako ne bi bilo ni uvoza ni izvoza, ako lideri vladajućih stranaka na sastanku u Mostaru ne prihvate njihove zahtjeve za poboljšanjem položaja i neodrživog stanja u poljoprivredi.

Najavili su to juče predstavnici Koordinacije poljoprivrednih udruženja FBiH i Udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, prenose Nezavisne novine.


Ilustrujući svoj položaj i odnos vlasti prema poljoprivredni, naveli su da u BiH ima više od 1.000 savjetnika funkcionera koji troše budžetskog novca koliko sva poljoprivreda, kojoj, pak, umanjuju sredstva.

"BiH je izgubila više od milijardu KM u dohotku zbog suše. I prošle godine toliko. Umjesto da nam država pomogne, da pokušamo nešto riješiti, raspravljaju o stvarima kao što su ko će biti gdje šef kabineta ili savjetnik. Znamo da nema novca za sanaciju štete. Mi i ne želimo nikoga ugroziti, ali nije u redu da svi poslanici redovno imaju platu, a nama duguju poticaje godinu dana", istakao je Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, nakon sastanka sa predstavnicima Koordinacije udruženja poljoprivrednika FBiH u Sarajevu.

Na tom sastanku je zaključeno da će od lidera stranaka tražiti da prime predstavnike poljoprivrednika kada budu imali sastanak u Mostaru na kojem će tražiti zaštitu domaće proizvodnje, izvozne brojeve, plavi dizel, osnivanje poljoprivredne komore na državnom nivou.

"Tražićemo da BiH bude deponent za ratifikaciju CEFTA, odnosno da sjedište bude u BiH. Sada je sjedište u Hrvatskoj koja pokreće inicijative. U komisiji za pregovore treba da bude član Udruženja poljoprivrednika, a tražićemo izjednačavanje potpora na nivou BiH. U protivnom ide blokada svih graničnih prijelaza 3. rujna na tri sata", rekao je Dragan Pavlović, predsjednik Seljačkog saveza i Koordinacije poljoprivrednih udruženja FBiH.

Usorac je istakao da planiraju blokirati granice na tri sata jer ne žele da građani ispaštaju, a da traže sastanak sa liderima jer u BiH očito da lideri donose odluke, a ne institucije.

"Nakon toga, sljedeće što ćemo uraditi, uzećemo lance i katance i zaključati sve terminale", upozorio je Usorac.

On je rekao da traže zaštitu od prekomjernog uvoza, uvoza "svega i svačega" bez kontrole, s obzirom na to da uvoze svinje zaražene kugom i bolesna goveda.

"Mi ćemo ulaskom Hrvatske u EU imati strašnih problema jer nam država nije omogućila izvozne brojeve bez kojih ne možemo izvoziti u EU. Evo primjer mlijeka, 50 miliona litara će ostati u BiH bez izvoznih brojeva. Ne možemo dozvoliti da to propada", naglasio je Usorac.
Traže provjeru isplata

Koordinacija poljoprivrednih udruženja FBiH zahtijeva zabranu isplate ovogodišnjih kapitalnih ulaganja i provjeru, jer je ona počela, a da nije završen ni javni poziv, što ne smatraju legalnim, dok istovremeno dug za proizvodnju od prošle godine nije isplaćen.

Osim toga, Koordinacija udruženja poljoprivrednika FBiH danas je na svom hitnom sastanku usvojila i zaključak da neće dozvoliti da rebalansom budžeta FBiH bude "skinuto" deset miliona KM sa poticaja poljoprivredi, te da traže da budu nađena dodatna sredstva za naknadu štete od elementarnih nepogoda u februaru i zbog suše.

"Tražimo da zbog suše bude proglašeno stanje elementarne nepogode. Prinos kukuruza će biti manji za 50 do 70 odsto, a već je drastično manji doprinos sijena. Nismo u mogućnosti hraniti matična stada", istakao je Mehmed Nikšić, predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka FBiH i predstavnik Koordinacije poljoprivrednih udruženja.

 

Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.