Slavoj Žižek o Pussy Riot: Pravo bogohuljenje

IDEJE SU VAŽNE

Slavoj Žižek o Pussy Riot: Pravo bogohuljenje

Piše: Slavoj Žižek

Njihova poruka je: Ideje su važne. One su konceptualne umjetnice u najplemenitijem smislu te riječi: umjetnice koje otjelovljuju Ideju. Zbog toga nose maske: maske de-individualizacije, oslobađajuće anonimnosti. Poruka njihovih maski je da nije važno ko je od njih uhapšen – one nisu pojedinci, one su Ideja. I zbog toga su one takva prijetnja: lako je zatvoriti pojedince, ali pokušajte zatvoriti Ideju!

Članice benda Pussy Riot optužene su za bogohuljenje i mržnju prema religiji? Odgovor je jednostavan: pravo bogohuljenje je sama optužba države, koja formuliše kao krivično djelo mržnje prema religiji nešto što je očigledno bio politički čin protesta protiv vladajuće klike. Sjetite se Brehtove stare doskočice iz Opere za tri groša: “Šta je pljačkanje banke u poređenju sa osnivanjem nove banke?”

 

Wall Street nam je 2008. godine dao novu verziju: šta je ukrasti nekoliko hiljada dolara, za šta počinilac ide u zatvor, u poređenju sa finansijskim spekulacijama koje ostavljaju desetine miliona ljudi bez domova i ušteđevine, a koje su zatim nagrađene državnom pomoći u nevjerovatno velikodušnom iznosu? U Rusiji imamo drugačiju verziju, od moćne države: Šta je mala opscena provokacija benda Pussy Riot u crkvi u poređenju sa optužbom protiv Pussy Riot, tom ogromnom opscenom provokacijom državnog aparata koji se ruga svakom pojmu čestitog reda i zakona?

Da li je čin Pussy Riot ciničan? Postoje dvije vrste cinizma: ogorčeni cinizam ugnjetavanih koji razotkriva hipokriziju onih na vlasti, i cinizam samih ugnjetavača koji otvoreno krše principe koje su sami proklamovali. Cinizam Pussy Riot je ovaj prvi, dok je cinizam onih na vlasti – zašto ne nazvati njihovu autoritarnu brutalnost Prick Riot — od one druge, mnogo opasnije vrste.

Davne 1905. godine, Lav Trocki okarakterisao je carsku Rusiju kao “zloćudnu kombinaciju azijskog biča i evropske berze.” Ovaj opis sve više pristaje današnjoj Rusiji, zar ne? On najavljuje dolazak nove faze kapitalizma, kapitalizma sa azijskim vrijednostima (koje, naravno, nemaju nikakve veze sa Azijom, već sa anti-demokratskim tendencijama u današnjem globalnom kapitalizmu). Ako shvatimo cinizam kao surovi pragmatizam moći koji se potajno smije vlastitim principima, onda su Pussy Riot oličenje anticinizma.

 

Njihova poruka je: Ideje su važne. One su konceptualne umjetnice u najplemenitijem smislu te riječi: umjetnice koje otjelovljuju Ideju. Zbog toga nose maske: maske de-individualizacije, oslobađajuće anonimnosti. Poruka njihovih maski je da nije važno ko je od njih uhapšen – one nisu pojedinci, one su Ideja. I zbog toga su one takva prijetnja: lako je zatvoriti pojedince, ali pokušajte zatvoriti Ideju!

Panika onih na vlasti – ispoljena njihovom nevjerovatno pretjeranom brutalnom reakcijom – je stoga potpuno opravdana. Što oni budu brutalnije djelovali, Pussy Riot će postati važniji simbol. Već sada je rezultat represivnih mjera taj da su Pussy Riot postale poznate širom svijeta.

Sveta dužnost svih nas jeste da spriječimo da hrabre članice benda Pussy Riot plate svojom kožom cijenu toga što su postale globalni simbol.

 

Tekst je objavljen na Chtodelat News

 

Za BUKU prevela i prilagodila Milica Plavšić


 

Komentari na tekst (4)
Objavljeno:
Ovaj sto se predstavlja da je Mitar mora da je Mujo ili Mijo pa ovako sere unaokolo da zavadi Pravoslavnu vjeru, a te kurve i ludace koje su usle u Manastir da ometaju sluzbu ja bi ih odmah objesio javno ispred opstine i pozvao ona govna u Vatikanu da ih nose sebi i postave ih u svoju crkvu kao njihove zastitnice. Ne mogu da shvatim da ima takvih ludaka da podrzi pomanitalu stolu koja je usla Svetu Bogomolju. Svi koji ih podrzavaju nisu dobri s mozgom i trebao bih da ozivi poznati Doktor Psihijatar Egon Rajner koji je radio u Tuzlanskoj ludnici da vas sve izlijeci ili bar zalijjeci.
Objavljeno:
@Siniša: Zato što ne žive u Vatikanu i što ne žive u šerijatu, bar ne ozvaničenom. Sasvim poštujem prava vjernika, ali gdje su prava onih koji ne vjeruju. Putinu i sveštenici ljube ruke i imaju rašto jer ih je inkorporirao u samo tkivo države i u svaku sferu javnog života današnje Rusije. Ne govorim napamet, znam desetak Rusa, Moskovljana koji nisu došli u CG od sreće, ljepote i radosti. Govorim o poštenim i radnim ljudima koji nisu došli sa milionima da kupuju vile. I da sablažnjava što su neke "lujke" skakale po crkvi to bi opet bila prekršajni prestup sa kaznom od nekoliko ličnih dohodaka, a ne krivično gonjenje do tri godine.
Objavljeno:
Zasto se te umjetnice nebi malo bavile konceptualnom umjetnoscu u Vatikanu ili jos bolje u kakvoj serijatskoj zemlji? Slazem se da religije treba kritikovati ali isto tako mora postojati i granica umjesnosti. To sto su te guske uradile ne samo da nije umjesno i vid umjetnosti vec je cisti idiotizam. Jedino mi zao sto to nisu ucinile u kakvoj dzamiji u Saudijskoj Arabiji.
Objavljeno:
Moja puna podrška članicama grupe Pussy Riot.To što one sada preživljavaju ima svoje ime-Anarhija ili moderno robovlasničko društvo od strane onih koji su ih zatvorili.Moje poštovanje autoru ovog štiva gospodinu Slavoju Žižeku.My full support to member groups Pussy Riot.To as they survive now has a name-Anarchy or modern slavery society by those who respect them zatvorili.Moje author of this reading Mr. Slavoj Žižek.
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.