Dvomjesečna suša zavrće slavine u BiH

VODA

Dvomjesečna suša zavrće slavine u BiH

Piše: Buka/N.N.

Sušni period u BiH traje već skoro dva mjeseca, što najbolje potvrđuje činjenica da su vodostaji rijeka izuzetno niski ili opadaju.

Nivo Save kod Gradiške i Srpca zbog izostanka padavina i dalje opada, kao i vodostaj Une nizvodno od Novog Grada. Za jedan centimetar je opao i vodostaj rijeke Ribnik u Gornjem Ribniku, a prema izvještaju hidrologa za četvrtak, nivo te rijeke i dalje se smanjuje.

U Republičkom hidrometeorološkom zavodu (RHMZ) kazali su da vodostaji nisu dostigli istorijske minimume, ali da to nije isključeno ako period bez kiše potraje još mjesec dana, pišu Nezavisne novine.

"Lani smo te istorijske minimume zabilježili na rijekama Bosni, Vrbanji i nizvodno od Novog Grada. Za sada se to još nije desilo", objasnili su u RHMZ.

Suša je već prouzrokovala probleme na njivama i u vodosnabdijevanju pojedinih opština. Stanovnici Nevesinja, Bileće, Istočnog Sarajeva i Ljubije kod Prijedora suočavaju se sa višednevnim redukcijama, dok su bez vode za piće ostali Srebreničani jer je presušila rijeka Zeleni Jadar sa koje se u toj opštini snabdijevaju vodom.

Bez kiše, kažu i u Komunalnom preduzeću "Polet", građani Srebrenice u skorije vrijeme neće imati vodu. Pokušali su sa restrikcijama, ali to nije pomoglo, pa je suša uspjela da zavrne česme Srebreničana.

U prijedorskom "Vodovodu" ističu da su visoke temperature proteklih dana prouzrokovale enormnu potrošnju vode.

"U Gornjoj i Donjoj Ljubiji još traju redukcije ponedjeljkom, srijedom i petkom. Na to smo primorani da bismo mogli da snabdijemo vodom sve potrošače na tom području", kazao je Vlado Reljić, direktor "Vodovoda" Prijedor.

Osim teške situacije u Nevesinju i Istočnom Sarajevu, problema imaju i stanovnici Manjače jer za kvalitetno vodosnabdijevanje ne postoji adekvatna infrastruktura.

Jovanka Sladojević (82) iz sela Dubica kod Stričića priča da su zalihe vode u lokvama za stoku pri kraju, dok u bunarima ima vode jer su je, prvi put u posljednjih desetak godina, kupovali.

"Već sedmicama gledamo u nebo. Sva ljetina je pogorjela jer kiša odavno ne pada. Sreća pa bar imamo vode za piće, ali ni sama ne znam koliko će nam zalihe potrajati", priča ova starica.

Meteorolozi ne nude utjehu jer bar još petnaestak dana neće biti padavina, iako kažu da ovo nije najgora suša koja je zadesila BiH. U Banjaluci je u julu palo 51,9 litara kiše po kvadratnom metru, a prosjek za taj mjesec je skoro duplo veći.

"Nešto više kiše je bilo između 22. i 27. jula, ali to su bili lokalni pljuskovi, dok se očekuje da će skoro cijeli avgust biti bez padavina. Najteže je u Hercegovini, posebno u Trebinju, gdje su u posljednja dva mjeseca bila samo četiri kišna dana sa veoma malom količinom kiše. Dakle, sušni period u Trebinju traje oko 50 dana", kazao je Igor Kovačić, meteorolog u Republičkom hidrometeorološkom zavodu.

Istovremeno, poljoprivrednici u RS izbrojali su čak 70 sušnih dana koji su spržili većinu usjeva i zasada, pa će i prinosi poljoprivrednih kultura biti katastrofalno mali.

 

Vodu što racionalnije trošiti

Štab Civilne zaštite Kantona Sarajevo juče je apelovao da Sarajlije što racionalnije troše vodu za piće jer je izvorište Vrelo Bosne skoro presušilo. Zbog dužeg sušnog perioda i izuzetno visokih temperatura enormno je smanjen dotok vode sa izvorišta u rezervoare KJKP "Vodovod i kanalizacija" Sarajevo.

"S obzirom na to da se i narednih dana očekuju vrućine, apelujemo da građani racionalno troše pitku vodu, te da je koriste samo za održavanje osnovnih  životnih i higijenskih potreba", navodi se u apelu i sugeriše da se voda ne troši za zalivanje bašta, punjenje bazena, pranje automobila i slično.

 

Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.