Borba za opstanak aviokompanija u regiji

GUBICI

Borba za opstanak aviokompanija u regiji

Piše: Rešad Dautefendić

Svi posluju s milionskim gubicima i svima prijeti opasnost da završe u stečaju a da njihove linije onda preuzme neka velika aviokompanija.

Zračni prijevoznici s područja bivše Jugoslavije morali bi se povezati ako žele preživjeti, jer im je konkurencija blizu 500 aviokompanija koje rade u Evropskoj uniji. Regiji je potrebna zajednička aviokompanija koja bi djelovala globalno, pokrivala lokalne potrebe i povezivala cijeli region sa inozemstvom preko međunarodnih aviočvorišta.

Nacionalne aviokompanije koje trenutno djeluju na području bivše Jugoslavije skoro da su izgubile bitku za opstanak. U postojećem ekonomskom okruženju suočene su s konkurencijom velikih, ali i širenjem niskotarifnih prijevoznika i tako gube sve više putnika.

Okončano partnerstvo

U junu ove godine Turkish Airlines zvanično je okončao partnerstvo s BH Airlinesom. Upravni odbor Turkish Airlinesa nije objavio razloge zbog kojih se povlači iz BH Airlinesa, ali je saopćio da će biti potpisan ugovor o prodaji 49 posto dionica BH Airlinesa Vladi Federacije BiH, koja je vlasnik većinskog paketa ove bosanskohercegovačke aviokompanije.

Ministar prometa i komunikacija Federacije BiH Enver Bijedić izjavio je prije raskida ovog partnerstva da je Federalna vlada započela pregovore s drugim inozemnim firmama o mogućoj saradnji. Dvije velike aviokompanije zainteresovane su da zajedno postanu suvlasnici 49 posto BH Airlinesa, rekao je ministar Enver Bijedić.

Uprava BH Airlinesa kaže da će potruditi da dođe do kvalitetnijeg ugovora

Ministar je ponovio da FBiH i dalje ne da nikome većinski paket dionica BH Airlinesa, a razgovori s potencijalnim partnerima počet će poslije 19. augusta.

Riječ je o poslovnoj tajni, u ovom momentu mogu samo da kažem da je jedna aviokompanija iz Evrope, a da druga nije. Također, jedna je vrlo poznata u cijelom svijetu, dok je i druga što se finansija tiče, spremna da uđe u projekt, pojasnio je ministar Bijedić i dodao da će se sa upravom BH Airlinesa potruditi da dođe do kvalitetnijeg ugovora, nego što je to bio sa Turkish Airlinesom.

Premali i neučinkoviti

Kompaniji BH Airlines su nakon raskida ugovora sa Turkish Airlinesom ostala dva aviona tipa ATR 72-210, od kojih je jedan još na servisu. Bijedić kaže da će uskoro i taj avion biti stavljen u funkciju, a oba aviona koji su kupljeni na lizing trebalo bi da budu otplaćeni do 2016. godine.

Zračni prijevoznici s područja bivše Jugoslavije – Croatia Airlines, JAT, Adria Airways, BH Airlines i Montenegro Airlines trebali bi se povezati ili čak ujediniti ako žele opstati na tržištu! Tu ideju zagovara glavni tajnik Evropskog udruženja za zračni prijevoz (AEA) Ulrich Schulte-Strathaus.

Ugledni stručnjak Ulrich Schulte-Strathaus smatra da su lokalne aviokompanije premale da bi uspješno pratile tržišnu utakmicu te ističe da je nekadašnje zajedničko jugoslavensko zrakoplovno tržište rascjepkano, a nacionalni prijevoznici premali su i neučinkoviti.

Avioprijevoznici s prostora bivše Jugoslavije u nezavidnoj su situaciji. Svi posluju s milionskim gubicima i svima prijeti opasnost da završe u stečaju kao mađarski Malev, a da njihove linije onda preuzme neka velika aviokompanija kao što je to učinila Lufthansa u Mađarskoj.

Croatia Airlines, Jat, Adria Airways, Montenegro Airlines i BH Airlines zajedno godišnje prevezu blizu pet miliona putnika.

Zajednička flota ovih aviokompanija broji 50 aviona. Toliko putnika JAT je prevozio na kraju 80-ih godina prošlog stoljeća, kada je bio nacionalni prijevoznik bivše Jugoslavije.

Stagniranje u razvoju


Taj podatak govori da avioprijevoznici iz regije stagniraju u razvoju jer ukupno na prostoru bivše Jugoslavije trenutačno godišnje ima blizu 16 miliona putnika, dakle manje od trećine njih leti s domaćim aviokompanijama.

Pošto je gotovo sigurno da neće biti ujedinjenja aviokompanija iz bivše Jugoslavije, prva se oglasila Croatia Airlines. Prema dostupnim informacijama, ideja o ujedinjenju u zajedničku aviokompaniju za Croatia Airlines potpuno je nerealna i neprihvatljiva.

Croatia Airlines najjača je nacionalna zrakoplovna kompanija u regiji, a samim tim aktualne ideje i inicijative o mogućem ujedinjenju sa zračnim prijevoznicima Slovenije, BiH, Srbije, Makedonije i Kosova nemaju nikakve šanse, pogotovo ako u tom udruženju lidersku poziciju ne dobije upravo Croatia Airlines.

Zaključak je to detaljne analize Centra za zrakoplovstvo o stanju nacionalnih zrakoplovnih kompanija na jugoistoku Evrope.

U analizi se ističe da su uz Croatia Airlines glavne zrakoplovne kompanije u regiji Adria Airways, BH Airlines, Montenegro Airlines i JAT Airways, dok nacionalni prijevoznici Kosova i Makedonije zapravo nisu ni zaživjeli.

Baza takve regionalne zrakoplovne kompanije mogla bi biti jedino u Zagrebu smatraju u Croatia Airlinesu.

Tvrde da su najjači prijevoznik, a u odnosu na ostale potencijalne članice takve grupacije na raspolaganju imaju daleko najbolju i najkvalitetniju infrastrukturu, navodi se u analizi, uz napomenu kako je dodatni argument za davanje prednosti Hrvatskoj stanje u domaćem zračnom prometu.

Političke prepreke

U analizi CAPA podsjećaju da su pred idejom o udruživanju i velike političke prepreke. Slovenija je već u Evropskoj uniji, Hrvatska postaje članica 1. jula 2013. godine, Srbija i Crna Gora tek imaju status kandidata, a Makedonija, BiH i Kosovo još su prilično daleko i od tog statusa.

Zašto državni avioprijevoznici u zemljama bivše Jugoslavije ne pokušavaju riješiti ovaj problem i zašto se bar ne ujedine da pokušaju opstati?

U svim novonastalim državama zračni saobraćaj je nastao i razvijao se uz izraženo učešće države, počevši od izgradnje aerodroma, infrastrukture, pa do formiranja aviokompanija. Međutim, osamdesetih i devedesetih godina prošlog stoljeća taj sistem je počeo da slabi.

Liberalizacija i deregulacija zračnog saobraćaja dovela je do popuštanja zaštite, koju je država iskazivala prema aviokompanijama.

Djelomično je krivac i multilateralni sporazum o zajedničkom evropskom zračnom području, takozvani ECAA sporazum, koji oslobađa države kao regulatora, a uvodi slobodnu konkurenciju.

Osnovni cilj ovog sporazuma jeste uspostavljanje zajedničkog evropskog zračnog područja, a između ostalog se zasniva na slobodnom pristupu tržištu, nediskriminaciji, slobodi osnivanja poduzeća i jednakim uvjetima konkurencije.

Bolje cijene i usluga


Sve to je omogućilo dolazak niskobudžetnih kompanija koje su donijele niže cijene, često kvalitetniju uslugu, ali su i naškodile nacionalnim avioprijevoznicima.

Sve je jasno ali nacionalne aviokompanije lete u propast i ne žele se ujediniti, jer to ne dozvoljavaju vlade Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Slovenije.

Njima je važnije da se vidi državna zastava na avionima nego uspješno poslovanje aviokompanija!

Tekst je preuzet sa portala Al Jazeera

Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.