Lista pet najgorih ekonomija na svijetu

CNN

Lista pet najgorih ekonomija na svijetu

Piše: Buka/Agencije

Makedonija i Japan našli su se na listi pet najgorih ekonomija na svijetu, koju je sačinio CNN.

Jedna od najbogatijih zemalja na svijetu - Japan nalazi se na ovoj listi zahvaljujući državnom dugu od 235,8 posto BDP-a, a Međunarodni monetarni fond /MMF/ procjenjuje da će do kraja godine narasti na 239 posto BDP-a.

Ono što Makedoniju izdvaja, u grupi koju čine i Sudan, Kongo, Bjelorusija i Japan, jeste najveća stopa nezaposlenosti.

MMF ne objavljuje podatke o nezaposlenosti u svim državama, ali među onima čiji su podaci poznati, Makedonija je najlošija. Očekuje se da će stopa nezaposlenost ove godine dostići 31 posto.

Podaci o nezaposlenosti u Makedoniji ne obuhvataju takozvano sivo tržište koje, navodno, čini znatan dio makedonske privredne aktivnosti.

Bjelorusija ima veliki problem sa inFlacijom koja bi ove godine trebalo da dostigne 65,9 procenata.

Kongo ima najmanji BDP po glavi stanovnika 231,50 dolara uprkos privrednom rastu od šest do sedam posto, dok je Sudan "poznat" po privrednom rastu od 7,3 posto koji je djelimično rezultat prošlogodišnjeg otcjepljenja naftom bogatog Južnog Sudana.


 

Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.