Vuk Bačanović: Perspektive perifernog "balinluka"

KOLUMNA

Vuk Bačanović: Perspektive perifernog "balinluka"

Piše: Vuk Bačanović

Perspektive perifernog balinluka* su, u tom smislu, neograničene koliko i krug. Kostimirane zabave i jeftini vodvilji predvidljivih scenarija se neprestano ponavljaju.

Bosna i Hercegovina je zemlja perifernog kapitalizma u kojoj se, unatoč mnogim razlikama na površini, vodi jedinstvena politika. Ni jedna od kompradorskih mafija, koje posljednjih 17 godina proklamuju secesionizme, centralizaciju il, u najboljem slučaju, neki jalovi konsocijacijski koncept, zapravo ne vode ni jednu drugu politiku, osim politiku zamagljivanja svojih posredničko-rasprodavačkih politika. Sve drugo su svađe oko udjela u pazaru, koje se, putem podaničkih ili površnih medija, potom manifestuju kao predstave ili cirkusantski nastupi. Zadatak protagonista ove predstave je optužiti tobožnje oponente za pljačku i/ili veleizdaju države, podneti spisak nepočinstava, a svoje slične radnje pripisati “neodgovornim pojedincima” ili se praviti lud kao da se ništa nije dogodilo. Sutra, u novim prilikama, može doći do pregrupisavanja. Današnji oponenti su sutrašnji saveznici, a saveznici oponenti, te je uvijek mudro čuvati hvale i pogrde u rezervi i za njih.

Političko-ekonomska savezništva se sklapaju i cijepaju i u najmoćnijim političkim i ekonomskim centrima svijeta, primarno oko podjele plijena i zona utjecaja, iako međusobni rivaliteti i obavještajni ratovi ne prestaju nikada. Od balansa tih savezništava i sukobljavanja, mogućnosti i nemogućnosti sopstvenog udjela u tržištima zavisi opstanak cjelokupne buržoaske civilizacije. Od balansa i sukobljavanja ridikulnih kompradora na periferiji evropskog kapitalizma, zavisi, otprilike, ko će od njih, kada dobije ulogu glavnog rasprodavača, biti povaljen kao primjer da pravna država ipak postoji i da se obračunava sa “organiziranim kriminalom”, a koji će, ‘pak, zadovoljan svojim procentom, provesti ugodnu starost pišući memoare o tome kako je odbranio nacionalne interese.

U slučaju, uslovno rečeno, bošnjačkog dijela Federacije BiH, ovakvu bismo politiku mogli definirati kao periferni balinluk. Periferni balinluk je kada, nakon vijesti o pustošenju sefa Bošnjačkog instituta, u koje je umiješan jedan od kompradora (Lagumdžija), bratija tog kompradora pokrene kampanju protiv svojih dojučerašnjih saveznika (SDA), nabijajući im na nos koja su sve od državnih preduzeća doveli do ruba propasti. Sve se to radi u savezništvu sa trećim kompradorom (Radončićem) koji ih je, do jučer, nazivao mafijašima i kriminalcima, ali je sada podoban da bude vrhovni policajac u državi. Ili kad isti ti kompradori optuže svoje dojučerašnje saveznike da svojoj vlasti potčinjavaju entitetsku televiziju, dok je sam šef ove kompradorske grupe jučer bio u centru skandala, u kojem je objelodanjeno, da u staljinističkom maniru, uređuje centralnu informativnu emisiju iste te televizije. Ili, kada uvrijeđeni dojučerašnji saveznici, “umjereni” kompradori stanu rasturati letak u kojem obećavaju “krv do koljena”, ako ih dojučerašnji saveznici nastave šamarati. Ili kada treći komprador - uspješni dio kompradorstva - taj letak predstavi kao ozbiljnu prijetnju sistemu, poretku i nacionalnom interesu.

Ili kada prvi dojučerašnji saveznici optuže druge dojučerašnje saveznike za izbacivanje HDZ-a iz vlasti koje su sami osmislili, dok hrvatski kompradori na to mogu samo stopirati jednu od najmaestralnijih epizoda “Crne Guje” i prebaciti kanal na Dnevnik FTV-a i još više vrištati od smijeha. Ili, kada se, zapravo, ispostavi da je gotovo cjelokupan nevladin sektor, kritikujući pređašnju vlast, službovao današnjoj vlasti, te je, u nastalom, neprogresivnom haosu, izgubio kompas, kome zapravo služiti. Kako kritikovati suštinu sistema koji sami održavaju besplodnim kritikama? Ko se, dođavola, zalaže za to “civilno” društvo? Željko Komšić? Ne, ne! Ovo je ipak komedija. Nije za plakanje.

Perspektive perifernog balinluka su, u tom smislu, neograničene koliko i krug. Kostimirane zabave i jeftini vodvilji predvidljivih scenarija se neprestano ponavljaju. Pa ipak, ono što im se perifernom balinluku ne može osporiti jeste da je smiješan. I to ne samo za hrvatske i sprske kompradore, koji su ipak nešto uspješniji u mistifikacijama svojih podaničkih i marginalnih uloga u svjetskoj i regionalnoj politici. Urnebesni periferni balinluk, kao daleka reminiscencija, globalnih pljačkaških procesa i poduhvata mu dođe i nešto kao dobra zabava cjelokupnom koru predstavnika međunarodne zajednice u BiH, čak i za, hronično neduhovitog, preplaćenog uskršnjeg zeku na čelu njene birokratije. U svojoj koloniji se smiju onome što im je kod kuće daleko ozbiljnije vođen posao.

U balijskom kompradorskom pozorištu u kojem glupave lutke, nakon ispričanog vica, mlate jedna drugu ili zapaljenu kuću gase benzinom, izaziva oduševljenje publike. Gosti se valjaju od smijeha. Traži se ulaznica više. Stalno hoće još. Zabavniji su od srpske ili hrvatske kompradorske monodrame, gdje jedan, uvijek glavni glumac, igra gotovo sve uloge. Balije se tuku, pljuju, ogovaraju oko sitna interesa. Zabava ide do te mjere da glumci silaze sa pozornice i vuku utjecajnije gledaoce za rukav, ne bi li promijenili nekako tok predstave u svoju korist. Poneki gledalac tada nešto obeća, daje trenutnom negativcu nadu u Happy end scenario, ne bi li se još više smijao razvoju komičnih dešavanja koja će nastupiti. To je to balijsko-kompradorsko interaktivno pozorište. No, ne staje sve na tome. Mnogi su za promjenu scenarija, spremni da plate, ne samo doživotnim besplatnim ulaznicama, već i svime onime što nije njihovo, ali im je na raspolaganju (osim materijala za jeftine kulise). Pobjede plaćamo fabričkim pogonima, elektrodistribucijom, telekomom, industrijom lijekova... Tada interaktivno pozorište postaje interaktivna kladionica, a u krajnjoj liniji i kockarnica, u kojoj će se opet, bez pogreške, znati ko dobija sve, ko mrvice, a ko ništa. Ugodna zabava!*Pod 'balija' i 'balinluk' se u tekstu ne podrazumijeva pogrdni naziv za Bošnjaka odomaćen u huškačkoj ratnoj propagandi, već kao socijalni fenomen, koji je autor definirao u svome tekstu "Kratki ogled o balinluku" (http://www.6yka.com/novost/27009/kratki-ogled-o-balinluku), kao što je slične fenomene definirao i u tekstovima "Kratki ogled o vlahaluku" (http://www.6yka.com/novost/27010/kratki-ogled-o-vlahaluku), "Kratki ogled o škutorluku" (http://www.6yka.com/novost/27011/kratki-ogled-o-skutorluku) i “Kratki ogled o urbanluku” (http://www.6yka.com/novost/27013/kratki-ogled-o-urbanluku).


 

Komentari na tekst (7)
Objavljeno:
vela havle vela kubeti
Objavljeno:
A zar ima promisljanje da daje izgled kako bi ti odokativno uramio zuc na vidjeno????? Zuc proizvodis zbog zuca ili si zucko neartikulisanog zuca???
Objavljeno:
Halide, na kojim si drogama danas??Ili je ovo domaci zadatak iz treceg razreda gimanzije na temu filozofija-kako napisati nesto sto izgleda duboko a nista ne znaci??
Objavljeno:
Kada sam dosao na doticni portal rekao sam...ne trazi od mene da ti "civaram"parski gnoj iz staglja ..........Ne trazi od mene,rekao sam,dekleracije kako bi me dozivila...draga Karenjina,...kao deklerativnog...Boze ...sacuvaj me od istog...i to sam izjavio...Nema ponavljanja,ni tebi za hatar Anuska,do dusevnog vapaja ...u meni dakako...draga moja Anuska...Citaj da iscitas akad citas nadopunjuj za azliku od praznjenja baruta po cahuri...Jeste ...ispisao sam BALILUK i ostajem pri idiomu za koji sam znao prije no sto su postali premudri da mudruju o necem sto je davno,kao pradavno,znano....I da znas...moje objasnjenje przenog i ugljenisanog baliluka,vidi se i iz prvog komentara,,je svakako kovceg koji se expedira tracnicama sa posebnom namjenom i NIJE u zajednickom vagonu.Nije!
Objavljeno:
De ponovo napiši Halide, ništa te ne kontam. I nije baliluk, nego balinluk.
max
Objavljeno:
:)
Objavljeno:
hahaha,,,Vuce...kako to da trazis govor o perspektivi dok jecas na govor o zbilji... valjda je to ,bezbeli,bezperspektivnost 'baliluka" medjutim,ogranicen si sa vremenom kojeg ces prozivjeti ,kao i mnogi svjedoci 'baliluka' i to te nagoni da stvaras zakljucke buducnosti koje je tvoj proizvod tman onoliko koliko si ogranicen da zivot pronasas i isti obnasas. slusaj covjece...Nostardamus se nije rodio da bi pisao zato sto je Bogom dan da predvidja.Nostardamus predvidja jer je covjekov akt predvidio a akt ljudski je povijest tvog kruga kojeg zadajes 'baliluku" Nista "baliluk nije odjeljen od drugih fenomena ,fenomena koje spominjes,sto znai ...predvidivost nepredvidivog,covjeka,je upravo u njegovoj nepredvidivosti. Iz istog razloga je dobro napomenuti...onako da se ima u vidu...bljesak tvog,mog i Natardamusovog zivota je uobrazilja psihe koja ce nastojati na tumacenju smaku svijeta jer je ionako svejedno kada nas ,sutra,ne bude....Problem je sto se tumacenje rabi upravo za taj smak svijeta iako on nije jasno predocen u tumacenju...Covjece...kako znas da svijest sljedecih generacija nece prozreti sta je zadaca Nosaradamusa dok ljudstvo navlaci-sizofreno nastoji ispeglati razum da se njegovom peglom reklamira, i da potvrdi njegove "piruete" pri magazinu i memljivosti istog????? Zasto mislis,ako mislis,da ce tvoje misljenje biti odraz sutrasnjice ako si.A JESI, proizvod danasnjice ili je tvoje/nase proizvelo danasnjicu?????
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.