Gorivo u BiH najjeftinije na Balkanu

Slaba kupovna moć građana

Gorivo u BiH najjeftinije na Balkanu

Piše: Buka/agencije

U posljednjih mjesec dana došlo je do značajnog porasta cijena naftnih derivata u zemljama zapadnog Balkana, ali su cijene goriva u zemljama regije među najnižim u Evropi, rezultati su istraživanja agencije Anadolija.

Najjeftinije gorivo na zapadnom Balkanu toči se u Bosni i Hercegovini. Prema posljednjim relevantnim podacima za tekući mjesec, cijena benzina 95 u BiH je 1.22 eura, benzin 98 košta 1.28 eura, dok je dizel 1.25 eura.
 
Poslije BiH, najjeftinije gorivo je u Albaniji gdje litar benzina 95 košta 1.30 eura, benzin 98 je 1.39, a dizel 1.30 eura. U Makedoniji benzin 95 je 1.34, benzin 98 1.37, a dizel 1.17 eura. U Crnoj Gori, cijena benzina 95 je 1.38, benzina 98 je 1.42, dok je dizel 1.33 eura. U Srbiji benzin 95 košta 1.40 eura, benzin 98 je 1.45, dok dizel košta 1.36 eura.
 
U Hrvatskoj je gorivo najskuplje. Cijena benzina 95 je 1.42 eura, benzina 98 1.47, a dizela 1.33 eura.
 
Cijena nafte određuje na osnovu nekoliko ključnih elemenata kao što su visina marže, distributeri i visina dijela koji uzima država preko akciza.
 
Ekonomski analitičar Vanjskotrgovinske komore BiH Duljko Hasić, za agenciju Anadolija izjavio je da su uzimanja države po osnovu akciza, u usporedbi sa ostalim zemljama regije najniža u BiH. Napominje da je od presudne ulogu u determiniranju cijene nafte i naftnih derivata iznos PDV-a, koji je 17 posto u BiH za razliku od ostalih zemalja regije u kojima je PDV na gorivo iznad ove cifre.
 
Hasić je istakao da je kupovna moć stanovništva BiH, u poređenju sa ostalim zemljama regije na najnižem nivou, što u velikoj mjeri utječe na formiranje cijene i naftnih derivata.
 
“Kupovna snaga je ključni momenat i distributeri naftnih derivata se ne mogu odlučiti u pogledu cijene i onda se odlučuju za nižu cjenu kako bi mogli ostvariti određenu dobit”, izjavio je Hasić.
 
Od ostalih zemalja šire regije, u Sloveniji litar benzina 95 košta 1.51, benzina 98 1.53, a dizela 1.39 eura. U Turskoj benzin 95 košta 1.92, benzin 98 je 1.94, a dizel 1.69 eura. U Rumuniji cijena benzina 95 je 1.30, benzina 98 1.37 i dizela 1.31. U Mađarskoj cijena benzina 95 je 1.55 eura, dok je dizel 1.57 eura.
 
Od svih zemalja u Evropi, najskuplje gorivo je u Norveškoj, gdje litar benzina 95 košta 1.95, benzina 98 2.02, i dizela 1.75 eura. Poslije Norveške, najskuplje gorivo u Evropi je u Turskoj, Italiji, Holandiji, Švedskoj, Danskoj i Grčkoj.
 
Najjeftinije gorivo u Evropi toči se u Rusiji, gdje litar benzina košta 0.76 eura, benzina 98 0.81, a dizela 0.76 eura. Poslije Rusije, najjeftinije gorivo toči se u Ukrajini, BiH, Albaniji, Rumuniji, Luksembrugu, Makedoniji i Bugarskoj.
 
Analitičar Hasić ipak ocjenjuje da, ako se ima u vidu nizak životni standard građana u BiH, može se doći do zaključka da cijena naftnih derivata u BiH nije niska, nego naprotiv da je izuzetno visoka.
 
“Ukoliko bi pravili usporedbu prema ekonomskim pokazateljima, kao što su konkurentska sposobnost, nezaposlenost, i kupovna moć stanovništva može se zaključiti da je cijena nafte u BiH iznad cijene nafte svih zemalja u regiji i Evropi”, napominje Hasić.
 
BiH spada u grupu zemalja u Evropi koje zvanično nemaju vlastite izvore nafte, te su u potpunosti ovisne o uvozu ovog prirodnog resursa. BiH najviše nafte uvozi iz Slovenije i Hrvatske (što samo za Hrvatsku čini 23% njenog ukupnog izvoza nafte). Godišnje se u BiH potroši više od milion tona nafte.

Komentari na tekst (1)
kum
Objavljeno:
Da, ali nigdje radnik ne radi sat vremena za litar goriva! Ma.. lopovsku u pi...!!
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.