SAD nudi pomoć Irancima

Vašington

SAD nudi pomoć Irancima

Piše: Buka/agencije

Nakon što su dva jaka zemljotresa pogodila u subotu Iran, SAD su najavile da će Irancima poslati hranu i lijekove, uprkos sankcijama koje su uvedene toj zemlji.

"Naša srca su sa onima koji su pogođeni ovom katastrofom", kazala je novinarima portparol Stejt departmenta Viktorija Nuland, navodeći da je administracija predsjednika Baraka Obame ponudila američku pomoć iranskim žrtvama zemljotresa.

Ona je rekla da Amerikanci koji žele da pošalju humanitarnu pomoć Irancima u vidu hrane ili lijekova mogu to uraditi bez posebnih dozvola, i naglasila da su "izvjesne netrgovinske individualne finansijske transakcije" sa Iranom i dalje legalne.

Nulandova je istakla da američka ponuda slanja pomoći ostaje otvorena, iako je iranska vlada rekla da joj nije potrebna inostrana pomoć.

Kako prenose zvaničnici, u zemljotresu na sjeverozapadu Irana poginulo je najmanje 306 osoba, većinom žene i djece, a povrijeđeno je 3.037 osobe.

Sankcije Iranu uvedene su zbog razvoja nuklearnog programa u toj zemlji, za koji Zapad tvrdi da se radi o pripremi za proizvodnju atomskog oružja, dok Iran navodi da su to postrojenja za energetske potrebe.

Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.