<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Snima se slovenačko-bosanski film Čefurji raus

FUŽINE

Roman tematizuje život 'južnjaka', doseljenika u Sloveniju, u ljubljanskom naselju Fužine.

14. august 2012, 12:00

Ovih dana se Kaknju i Visokom snimaju završni kadrovi novog slovenačko-bosanskog filma «Čefurji raus» scenariste i reditelja Gorana Vojnovića, saopšteno je iz producentske kuće DEPO.

Produkciju filma potpisuje Arsmedia iz Ljubljane, dok je DEPO iz Sarajeva bosanski partner u projektu.

Kao saradnik na scenariju o ovome projektu  je angažovan i filmski scenarista i pisac Abdulah Sidran, dok glavne uloge u filmu, pored slovenačkih, igraju bh. glumci predvođeni Emirom Hadžihafizegovićem i Medihom Musliović.

Nakon filma "Piran,pirano"  ovo  je Goranu Vojnoviću, drugi cjelovečernji igrani film, dok je sa kratkim igranim filmom «Sretan put, Nedime» dobio nagradu za scenarij Sarajevo film festivala.

Vojinović je široj javnosti na prostoru bivše Jugoslavije postao poznat nakon objavljivanja romana 'Čefurji raus', 2008.godine.

Roman tematizuje život 'južnjaka', doseljenika u Sloveniju, u ljubljanskom naselju Fužine.

U ležernom stilu i govornim jeziku, problematizuje pitanje identiteta 'drugih' i 'drugačijih' unutar većinske slovenske zajednice.

Unatoč sprovedenom policijskom istraživanju zbog optužbe da je ovim književnim ostvarenjem uvrijedio slovensku policiju, Vojinović je nagrađen nagradom Prešernovog sklada, koju je dobio početkom februara ove godine, dok je pozorišna adaptacija istog komada izvedena više od 130 puta.

Njegov novi roman «Jugoslavija, moja dežela» trenutno je veliki hit u Sloveniji i prevodi se na naš jezik.