Akcije stabilne, euro oslabio, cijena nafte raste

Berze

Akcije stabilne, euro oslabio, cijena nafte raste

Piše: Buka/agencije

Vrijednosti svjetskih akcija su se sinoć zadržale blizu najviših četvoromjesečnih nivoa, podstaknute nadama da će centralne banke odobriti nove stimulanse za svoje posustale ekonomije, ali je neizvesnost vezana za obim očekivanih sredstava pogodila euro i sigurne američke vladine obveznice.

Evropske akcije su na zaključenju berzi izgubile 0,11 posto vrijednosti i spustile se na 1.100,74 poena, što je doprinijelo padu svjetskog indeksa MSCI za 0,1 posto, na 322,69 poena, prenela je agencija Reuters.

U skladu sa prodajama akcija i zabrinutošću za ekonomiju eurozone, zajednička evropska valuta je oslabila 0,32 posto, na 1,2282 dolara.

Na tržištu sirovina, zategnutost na Bliskom istoku i bojazan od mogućeg smanjenja isporuka podigli su cijene nafte.

Američka Uprava za energetske informacije je saopštila da su zalihe sirove nafte u SAD opale za 3,7 miliona barela, više od očekivanih 1,7 miliona barela, što bi takođe moglo da dovede do pomanjkanja isporuka.

Evropska nafta marke 'Brent' je sinoć poskupjela 1,07 dolara, na 115,10 dolara za barel, dok je američka 'laka' nafta ojačala 19 centi, na 93,62 dolara za barel.

Cijena zlata je ponovo skočila iznad 1.600 dolara za finu uncu, ojačavši 0,32 posto, na 1.603,10 dolara, nakon klizanja do blizu dvosedmičnog minimuma u utorak. 

Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.