Dačić protiv Dodikove inicijative

Beograd

Dačić protiv Dodikove inicijative

Piše: Buka /b92

Premijer Srbije Ivica Dačić kaže da je nepotrebna inicijativa predsjednika RS Milorada Dodika o definisanje srpskog nacionalnog interesa.

"Čemu služi državno rukovodostvo nego da štiti srpski državni i nacionalni interes. Valjda je obaveza svih na državnim funkcijama da štite državni i nacionalni interes i što se mene tiče ta inicijativa nije bila potrebna", rekao je Dačić novinarima u Palati Srbija pošto je primio vatrogasce koji su učestvovali u gašenju požara kod Hilandara.

Dačić je naveo da o Dodikovoj inicijativi nije informisan i podsjetio da je predsjednik Republike Srpske o tome razgovarao sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem tokom njihovog nedavnog susreta u Beogradu.

Premijer Srbije je rekao da očekuje dalje zbližavanje Srbije i Republike Srpske u skladu sa Sporazumom o specijalnim vezama.

"Srbija poštuje Dejtonski sporazum i ustrojstvo BiH i nikakvih promjena tog sporazuma ne smije biti bez saglasnosti tri naroda i oba entiteta, a to znači i da bi Srbija trebalo da razvija što bliže odnose sa Republikom Srpskom u svakom smislu", rekao je Dačić.

Dodik je juče rekao da se zalaže za što hitnije definisanje jasnih političkih ciljeva srpskog naroda u cjelini, naglašavajući da je o tome razgovarao i sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

"Mi smo se dogovorili da iza 20. septembra u Banjaluci održimo Savjet za sprovođenje Sporazuma o specijalnim vezama, na čijem će dnevnom redu biti i ova tema", rekao je juče Dodik.

Kako je naveo, tada bi trebalo da se razmotri mogućnost zajedničkog djelovanja u vezi sa pitanjima Dejtonskog sporazuma, Kosova i Metohije,
Srpske pravoslavne crkve, jezika i ostalih pitanja bitnih za srpske nacionalne interese.

Komentari na tekst (2)
Objavljeno:
'vecini Srba iz Srbije je svejedno i bas ih briga za Srbe iz RS' - hvala Bogu da ne brinu, sta i imaju da brinu nama je dobro, i mi i oni brinemo o Srbima na Kosovu, njima je lose.
Objavljeno:
O cemu vise ima da se dogovarate. RS je vec fakticki dio Srbije u svakom pogledu i samo se formalno nalazi u Bosni. Sluzbeno nikada nece biti dio Srbije,jer to ne odgovara velikim silama. Zato samo bez veze "lozite" Srbe sa jedne i sa druge strane Drine. Iskreno vecini Srba iz Srbije je svejedno i bas ih briga za Srbe iz RS. Ovom "praznom" pricom samo skrecete paznju sa teske ekonomske situacije,koja ce biti jos teza u buducnosti.
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.