<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Dačić protiv Dodikove inicijative

Beograd

Premijer Srbije Ivica Dačić kaže da je nepotrebna inicijativa predsjednika RS Milorada Dodika o definisanje srpskog nacionalnog interesa.

16. august 2012, 12:00

"Čemu služi državno rukovodostvo nego da štiti srpski državni i nacionalni interes. Valjda je obaveza svih na državnim funkcijama da štite državni i nacionalni interes i što se mene tiče ta inicijativa nije bila potrebna", rekao je Dačić novinarima u Palati Srbija pošto je primio vatrogasce koji su učestvovali u gašenju požara kod Hilandara.

Dačić je naveo da o Dodikovoj inicijativi nije informisan i podsjetio da je predsjednik Republike Srpske o tome razgovarao sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem tokom njihovog nedavnog susreta u Beogradu.

Premijer Srbije je rekao da očekuje dalje zbližavanje Srbije i Republike Srpske u skladu sa Sporazumom o specijalnim vezama.

"Srbija poštuje Dejtonski sporazum i ustrojstvo BiH i nikakvih promjena tog sporazuma ne smije biti bez saglasnosti tri naroda i oba entiteta, a to znači i da bi Srbija trebalo da razvija što bliže odnose sa Republikom Srpskom u svakom smislu", rekao je Dačić.

Dodik je juče rekao da se zalaže za što hitnije definisanje jasnih političkih ciljeva srpskog naroda u cjelini, naglašavajući da je o tome razgovarao i sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

"Mi smo se dogovorili da iza 20. septembra u Banjaluci održimo Savjet za sprovođenje Sporazuma o specijalnim vezama, na čijem će dnevnom redu biti i ova tema", rekao je juče Dodik.

Kako je naveo, tada bi trebalo da se razmotri mogućnost zajedničkog djelovanja u vezi sa pitanjima Dejtonskog sporazuma, Kosova i Metohije,
Srpske pravoslavne crkve, jezika i ostalih pitanja bitnih za srpske nacionalne interese.