,,Termo-nova“-predizborno preduzeće?

Ugljevik - Pljačka ili nagrada?

,,Termo-nova“-predizborno preduzeće?

Piše: Dragan Bursać

,,Skupština akcionara Rudnika i termoelektrane ,,Ugljevik" na redovnoj sjednici donijela je odluku i da osnuje novo preduzeće ,,Termo-nova", koje će se baviti distribucijom toplotne energije. Termoelektrana ,,Ugljevik" proizvodi toplotnu energiju i vlasnik je postojeće toplovodne mreže kojom se zimi grije Ugljevik. Prije par godina, zakonom je zabranjeno da se ovo preduzeće bavi distribucijom, pa je svaka naredna grejna sezona dovedena u pitanje.”

Ovo stoji u saopštenju skupštine akcionara TE ,,Ugljevik”. Sa jedne strane, čini se da je za svaku pohvalu osnivanje jednog ovakvog preduzeća, jer se ono odvaja od rada same termoelektrane, kojoj je zabranjeno da se bavi distribucijom, van svoje nadležnosti. Međutim, kod nas nije sve tako jednostavno. Ono što se zna jeste da je pitanje grijanja komunalno pitanje i striktno potpada pod nadležnost lokalnih zajednica, a nikako entiteta ili države.

A, ovo preduzeće zapravo posredno osniva Elektroprivreda RS, a ne lokalna zajednica.  Dakle, zavisno državno preduzeće RITE ,,Ugljevik” osniva d.o.o. ,,Termo-nova” radi grijanja grada. Od ranije je poznato da će se preduzeće uz niz drugih aktivnosti baviti prevashodno distribucijom i naplatom utroška toplotne energijije.

Šta ,,Termo-nova” zapravo radi?


U čitavoj ovoj pravnoj ujdurmi, postavljaja se pitanje kome će ići novci od naplate i zašto se baš sada oformljuje jedno ovakvo preduzeće ?

Zakon je jasan. Preduzeće koje obavlja komunalnu djelatnost, može jedino da osnuje i da prihode ubire grad ili opština.


O tome ZAKON O KOMUNALNIM DJELATNOSTIMA kaže:

Član 6.

             Jedinica lokalne samouprave obezbjeđuje organizovano obavljanje komunalnih djelatnosti, a svojom odlukom detaljnije propisuje:
a) uslove i način obavljanja komunalnih djelatnosti,
b) materijalne, tehničke i druge uslove za finansiranje, razvoj, izgradnju i održavanje komunalnih objekata,
v) uslove za funkcionisanje i tehničko tehnološko jedinstvo sistema i uređaja,  
g) mogućnost za subvencionisanu cijenu komunalne usluge, kategorije korisnika i uslove subvencioniranja i
d) jedinicu obračuna za svaku vrstu komunalne usluge i način naplate komunalnih usluga.


Pojašnjenje stoji u Članu 3:

g) proizvodnja i isporuka toplotne energije obuhvata proizvodnju i isporuku pare i tople vode iz daljinskog centralizovanog izvora ili pojedinačnih izvora za grijanje i druge svrhe, toplovodnom mrežom do podstanice potrošača, uključujući i podstanicu.

Predsjednik sindikata udruženih radnika energetike Republike Srpske, Dušan Vrhovac, kaže da posao formiranja ovakvog jednog preduzeća nije profesionalna djelatnost Elektroprivrede: ,,Bilo bi normalno da se taj posao preko tendera dodijeli nekome.“

Vrhovac je kategoričan: ,,Problematika grijanja grada mora biti, a i jeste u sferi komunalnih djeltanosti, dakle, to je briga lokalne zajednice. Mi u sindikatu formiranje na ovakav način jedne nove firme nikada nećemo podržati, jer to veze nema sa restruktuiranjem elektroprivrede. Naprotiv, ide u suprotnom pravcu, a taj ceh će ubrzo neko morati platiti.“

Stvar je prilično jasna po Vrhovcu: ,,U nemogućnosti da se pomire dvije politike -jedna na nivou entiteta, druga na nivou opštine, pristupilo se formiranju komunalnog preduzeća sa osnovnom djelatnošću za grijanje grada u okviru Elektroprivrede, što je nonsens.“

Krucijalno je pitanje kako akcionarsko preduzeće može da formira d.o.o.-društvo sa ograničenom odgovornošću, sa 100% učešćem državnog kapitala u RITE ,,Ugljevik“ i ko će ubirati sredstva od naplate?

Prema svemu viđenom, ni najbolji eksperti ne znaju da li će novci ići u opštinsku kasu ili će otići u entitetski budžet. Ono što se zna jeste da TE ,,Ugljevik“ ne može nikako biti registrovana za naplatu komunalnih usluga i grijanje grada. Sa druge strane je neprihvatljivo da Elektroprivreda RS ulazi u ovakav jedan posao. Jer tako bi se u dogledno vrijeme moglo desiti da npr. Elektrokrajina, počne naplaćivati grijanje u Banjaluci.

Objašnjenje iz Ministarstva energetike je prilično šturo i nemušto. Naime, oni kažu da su u nemogućnosti da urade bilo šta drugo, a pritisnuti zakonom  po kome im je zabranjeno da se bave distribucijom toplotne energije na nivou grada Ugljevika, bili su prinuđeni da oforme ovakvo jedno preduzeće.

Da apsurd bude veći, i opština Ugljevik se našla u škripcu. BUKA portal je razgovarao sa načelnikom opštine Vasilijem Perićem, koji nam je rekao da je grad spreman da pomogne firmi ,,Termo-nova“ kako bi funkcionisala. Ipak, njegov pogled na razloge za postojanje ovog preduzeća je ponešto drugačiji od mišljenja republičkog ministarstva. Perić kaže da je opštini od strane rukovodstva RITE ,,Ugljevik“ na neki način postavljen uslov - ili da otkupe cjelokupan sistem grijanja, po njihovoj procjeni, ili da će RITE ,,Ugljevik“ sama da se nastavi baviti dalje tom djelatnošću.

,,Sasvim bi logično bilo da komunalnu djelatnost obavlja lokalna zajednica, no na osnovu dosadašnjih razgovora mi nismo vidjeli dobru volju od strane Elektroprivrede RS da taj sistem prenese na lokalnu zajednicu. Mi smo i dalje voljni da sistem prihvatimo, da mi upravljamo grijanjem u Ugljeviku, ali pod uslovima pod kojima se dogovorimo, ali ne ono po principu 'uzmi ili ostavi'“, zaključuje Perić.


A iza svega, politika, naravno

 

U pozadini cijele ove birokratsko-pravne ujdurme, stoji, dakako, politika. Naime, približavaju se lokalni izbori. Nije tajna da ugljevički SDS, koji je na vlasti u ovom gradu, nije u dobrim odnosima sa opozicionim SNSD-om, koji je opet entitetska vlast. Tako da nije daleko od istine da se možda radi o klasičnoj političkoj namještaljci.

Da li je moguće da je SNSD ,,namjestio“ igru SDS-u i formiranjem ovog preduzeća iz banjalučke centrale  pokušava da preotme lokalnu vlast u Ugljeviku?
Nije li očigledno da bi se formiranjem ,,Termo-nove“ obezbijedilo podosta novih radnih mijesta, kojima bi se u predizbornoj trci i te kako moglo manipulisati?

Problematično je šta poslije izbora? Hoće li ,,Termo-nova“, kao i mnoga do sad ad hoc fantomska preduzeća, biti ,,puštena niz vodu“? Ko će zapravo finansirati i održavati ovakvo jedno preduzeće?

I na kraju, ne treba smetnuti sa uma da Elektroprivreda RS ima trenutno oko 8500 zaposlenih. Prema nekim procjenama, EU standardi predviđaju duplo manje radnih mjesta. Otpuštanja i rezovi u budućnosti su neminovni i očekivani. Kako objasniti ,,Termo-novu“ sa novim radnim mjestima, nego kao klasično predizborno preduzeće?!

 

 

Slični tekstovi: Zašto ne čitamo vijesti o korupciji?

Zbog korupcije i kriminala godišnje gubimo pola milijarde maraka


 


 

Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.