Ko su članice "Pusi Rajot"?

RUSIJA

Ko su članice "Pusi Rajot"?

Piše: Buka/Agencije

Prije četiri godine su, kao komentar na izbor Dmitrija Medvedeva za predsjednika Rusije, u jednom muzeju u Moskvi izvele performans čija su tema bile orgije.

Mada su bile okupljene oko istog projekta zbog kojeg u zatvoru od marta dijele istu sudbinu, članice ruske pank grupe "Pusi Rajot" (Pussy Riot) imaju različite i prilično kontroverzne biografije, piše agencija AP.

Nadežda Tolokonjikova ima "usne kao Andželina Džoli" i učestvovala je u snimanju orgija samo nekoliko dana prije nego što je rodila dijete.

Marija Aljohina je pjesnikinja i aktivista pokreta za zaštitu prirode, a Jektarina Samucevič je kompjuterski stručnjak - radila je na nuklearnim podmornicama i bavila se eksprimentalnom umjetnošću.

Njih tri su se prije sedam godina okupile oko grupe pod nazuvom "Rat" čiji je jedan od projekata bio crtež 65 metarskog penisa na pokretnom mostu u Sankt Peterburgu.

Prije četiri godine su, kao komentar na izbor Dmitrija Medvedeva za predsjednika Rusije, u jednom muzeju u Moskvi izvele performans čija su tema bile orgije.

Tolokonjikova ima 23 godine, a roditeljski dom u gradu Noriljsk je napustila kada je imala 17 godina, poslije čega je upisala filozofiju na državnom univerzitetu u Moskvi. Glavna članica "Pusi rajota" postala je pošto se udala i bila u poodmakloj trudnoći.

"Od detinjstva sam voljela da budem u ekstremnim situacijama. Uvijek su mi bile potrebne neobične stvari", rekla je ona u jednom intervjuu.

Kako navodi Asošijeted pres, učestvovala je u snimanju orgija nekoliko dana pošto je prošao termin za rođenje njenog djeteta. Kometarišući, rekla je da je željela da seksom ubrza porođaj.

Marija Aljohina, pjesnikinja i majka petogodišnjeg dječaka, intenzivno se bavila humanitarnim radom i bila aktivna članica pokreta za zaštitu prirode.

Jekaterina Samucevič ima 30 godina, studirala je informatiku i radila na softvetru za ruske nuklerne podmornice, ali je taj posao napustila i posvetila se fotografiji koju je studirala na uglednoj školi za fotografiju i multimedije "Rodčenko", u Moskvi.

Tolokonjikova, Aljohina i Samucevič optužene su za huliganstvo, odnosno za rasplamsavanje međuverske mržnje i vrijeđanje osjećaja vjernika, pošto su februara u hramu Hrista Spasitelja u Moskvi izvele performans u okviru kojeg su otpjevale pjesmu "Bogorodice, Putina progoni".

Tužilaštvo je za njih zatražilo kazne od po tri godine zatvora. Presuda treba da bude izrečena danas.

Pogledajte zbog čega im je suđeno


 

Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.