Požari ne jenjavaju: Stigao helikopter OS BiH

Požari ne jenjavaju: Stigao helikopter OS BiH

Piše: Buka/Agencije

Pripadnici vatrogasne jedinice Bratunac i radnici Šumskog gazdinstva “Drina” nastavili su jutros gašenje požara na lokalitetu Oparci u opštini Bratunac, saopšteno je iz Republičke uprave Civilne zaštite, prenose agencije.

Helikopter Oružanih snaga BiH sletio je u 13.00 časova na gradski stadion u Bratuncu kako bi se angažovao u gašenju šumskog požara u nepristupačnom terenu Mjesne zajednice Tegare, odnosno Sikirića i Zapolja.

"Požar u Sikiriću traje već nekoliko dana,  ali ga pripadnici Vatrogasne jedinice Bratunac i radnici Šumskog gazdinstva žDrinaž nisu uspjeli lokalizovati zbog  nepristupačnog terena, kao i zbog minskih polja, pa je zatražena pomoć helikoptera", rekao je načelnik Štaba Civilne zaštite Neđo Nikolić.

On je precizirao da helikopter nakon uzimanja goriva na gradskom stadionu u Bratuncu trenutno izviđa teren, a dejstvovaće oko 15.00 časova.

Nikolić je rekao da trenutno od ovih požara nisu ugrožena naselja, kuće i ljudi i izrazio nadu da će do večernjih časova biti lokalizovani.

Ukoliko požari ne budu lokalizovani, helikopter će sa posadom  ostati u Bratuncu gdje će ujutro u ranim časovima nastaviti sa gašenjem.

U Bratunac je došao i pomoćnik direktora Civilne zaštite Republike Srpske Predrag Slijepčević koji je održao sastanak sa načelnikom opštine Nedeljkom Mlađenovićem i užim sastavom Štaba civilne zaštite.

Na tom sastanku određeni su zadaci i predstojeće aktivnosti u gašenju požara na području opštine Bratunac kojih ima i na drugim lokacijama.

Trenutno mještani i pripadnici Vatrogasne jedinice gaše požar u naselju Zagoni koji se nalazi na drugom kraju Bratunac.

 
U gašenju su ranije bili angažovani pripadnici vatrogasnih jedinica sa Sokoca i iz Rogatice, radnici ŠG “Romanija” Sokolac i “Sjemeć” Rogatica, te mještani.

U požaru nije bilo povrijeđenih, a materijalna šteta biće procijenjena u narednom periodu.

Aktivni su požari u Trebinju (Trebinjska brda), Bileći (Davidovići i Luke-Brestice) i Nevesinju (Bezđeđe i Trusina), koji se ne gase zbog nepristupačnosti terena, ali se stanje na požarištu prati.

U rejonu Gostun, opština Novo Goražde, stanje na požarištu se i dalje prati, pošto mjestimično još tinjaju panjevi na ovom području.

Efikasnim intervencijama vatrogasaca, juče je ugašeno više požara u početnoj fazi, i to u opštinama Pale (Bjelogorci i područje Jahorine), Višegrad (Lipe), Foča (Handići), Čelinac (Popovac) i Trebinje (Jazina).

Požar u mjestu Bereg, između Sokoca i Rogatice, koji je ugašen nakon šestočasovne akcije, zahvatio je 100 hektara livade, niskog rastinja i šume, te prouzrokovao veliku štetu, rekli su u rogatičkoj Vatrogasnoj jedinici.

U požaru koji je planuo juče popodne izgorjela je jedna kuća, osam štala, tri garaže, šest kačara i ambara, dva svinjca i određena količina baliranog sijena.

Pomoćnik starješine rogatičke Vatrogasne jedinice Risto Jevtić rekao je da je napuštena kuća vlasništvo Delivoja Božića koji je preminuo, a ostali pomoćni objekti su vlasništvo Tomislava i Dragomira Batinića, Milkana Đerića i Branislava Božića.

On je napomenuo da su u gašenju požara učestvovali su vatrogasci iz sokolačke i rogatičke vatrogasne jedinice, kao i pripadnici protivpožarne zaštite šumskih gazdinstva “Sjemeć” iz Rogatice i “Romanija” sa Sokoca.


 

Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.