U nedelju počinje Ramazanski bajram

PRAZNIK

U nedelju počinje Ramazanski bajram

Piše: BUKA

Prvi dan Bajrama počinje jutarnjom molitvom u džamiji kojom se najavljuju veseli praznični dani, pa se među vjernicima ovaj praznik smatra i "praznikom položenog ispita".

Sa izlaskom Sunca u nedelju, 19. avgusta, za muslimanske vjernike počinje trodnevni Ramazanski bajram, praznik kojim se završava tridesetodnevni ramazanskih post tokom kojeg su se vjernici, od izlaska do zalaska Sunca, uzdržavali od jela i pića, kao i grešnih misli i djela.

Prvi dan Bajrama počinje jutarnjom molitvom u džamiji kojom se najavljuju veseli praznični dani, pa se među vjernicima ovaj praznik smatra i "praznikom položenog ispita".

Tokom tri praznična dana muslimani širom svijeta organizuju razne svečanosti, međusobno se posjećuju sa rodbinom, prijateljima i komšijama.

To je istovremeno i praznik darivanja.

Centralna bajramska svečanost u BiH će se održati u Sarajevu u Gazi Husrev-begovoj džamiji. Bajram namaz će imamiti i bajramsku hutbu održati reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić.

Drugi dan ramazanskog bajrama obilježava se i kao Dan šehida.

 

Muslimani u svojoj tradiciji imaju dva velika mubarek dana, dva bajrama - Ramazanski i Kurban-bajram. Ramazanski bajram nastupa 1. ševvala, desetog mjeseca hidžretskog kalendara. Muslimani se ovoga bajrama raduju jer su ispostili mjesec ramazan, obnovili svoja znanja i potvrdili svoju pokornost Bogu Uzvišenom.

 

Ovaj bajram traje tri dana. Muslimani se na Bajram okupaju, obuku najbolja odijela, posjeduju mezarja, obilaze rodbinu, prijatelje, komšije, dijele sadaku. 

 

Čestitka

 

Premijer Republike Srpske Aleksandar Džombić uputio je, u ime Vlade Srpske i svoje ime, čestitke povodom nastupajućeg Ramazanskog bajrama reisu-l-ulemi Mustafi Ceriću, muftijama, imamima i svim muslimanima u BiH.

„Želim Vam mir, zdravlje i srećne, u zdravom duhovnom nastrojenju i ljubavi provedene, predstojeće praznične dane“, navodi se u čestitki.

Džombić je poručio da ovaj praznik treba da bude dodatna motivacija za njegovanje dobrih odnosa među ljudima i narodima, bez obzira na njihovu vjersku ili nacionalnu pripadnost - saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose sa javnošću.

 

Zajednički iftar u Banjaluci i molitva u miru

Najstariji postač banjalučkog medžlisa Nijaz Karaselimović izjavio je novinaru agencije Anadolija da „svako vrijeme nosi neke svoje običaje i navike, ali da radost ramazana ostaje uvijek ista“.

Karaselimović je u petak iftario zajedno sa uposlenicima džamije Ferhadija u Banjaluci.

Pričao je Karaselimović novinaru o Banjaluci iz vremena kada je u njoj živio daleko veći broj vjernika, muslimana, nego ih je danas, o munarama bogato ukrašenim kandiljima, džamijama punim vjernika, mahalama koje su odisale nekom, kako je kazao, posebnom prazničnom atmosferom.

„Ipak i danas smo, iako nas je ostalo tako malo, zadovoljni jer u miru možemo da obavljamo svoju molitvu. Vremena nose svoje, nekada smo se češće okupljali na zajedničkim iftarima, komšije su obilazile jedni druge. I dio toga je, uprkos svemu, hvala Bogu, očuvan“, rekao je Karaselimović.

 

 

Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.