Banjalučani u akciji spašavanja svoje omiljene plaže

Banjalučani u akciji spašavanja svoje omiljene plaže

Piše: Elvir Padalović

"Regulacionim planom na lokaciji plaže predviđena je gradnja duplih terena za odbojku i košarku i objekta od 300 kvadrata, što bi značilo rušenje dječijih igrališta, uništavanje zelenila i sječu drveća."

Proteklog vikenda u Banjaluci, nezadovoljni građani banjalučkog naselja Mejdan / Obilićevo, ali i ostalih dijelova Banjaluke, odlučili su da izađu na banjalučku plažu kod Zelenog mosta, kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo novim regulacionim planom za pomenutu plažu. Brojne sportske manifestacije trajale su u nedjelju od 12 do 20 časova, a jedan od ciljeva okupljanja građana na Plaži bio je i potpisivanje peticije za izmjenu planiranog regulacionog plana. Potpisivanje peticije je pokrenuto jer postojeći regulacioni plan na mjestu današnje plaže, predviđa izgradnju sportskih objekata i parkinga.


 

Okupljanje i potpisivanje peticije organizovao je Savjet mjesne zajednice Obilićevo 2, u saradnji sa nevladinom organizacijom “Klub od 15 do 100”.

Druženje Banjalučana podržao je i Centar za zaštitu životne sredine, Udruženje oboljelih od hroničnih virusnih hepatitisa, koji su obezbijedili promotivni materijal - prezervative i letke. Podršku su dobili i od Eko pokreta Banja Luka.

 

Organizatori su istakli kako je ovaj projekat pokrenut zbog velikog interesovanja građana sa prostora ove mjesne zajednice, ali i mnogobrojnih kupača koji svakodnevno dolaze na ovu plažu sa područja cijelog grada.

"Najbitnije je naglasiti da organizatori nisu niti u jednoj političkoj partiji. Mi ovdje nismo ni radi kakve predizborne kampanje, mi smo ovdje srcem i ne damo plažu", ističe predsjednik savjeta mjesne zajednice Obilićevo 2 Vanja Janča.

U intervjuu za BUKU, Janča objašnjava razloge za pokretanje jedne ovakve akcije


Zbog čega ste se odlučili na akciju, i to sad i cjelodnevnim aktivnostima na plaži kod Zelenog mosta u Banjaluci?

Nakon velikog nezadovoljstva građana i njihovog oštrog suprostavljanja regulacionom planu, odlučili smo da kroz sportsko-rekreativnu manifestaciju okupimo građane i pokažemo koliki je značaj te plaže za sve nas, a posebno za one mlađeg uzrasta. Kroz cjelodnevne aktivnosti organizovali smo upoznavanje građana sa regulacionim planom za pomenutu plažu i potpisivanje peticije za njegovu izmjenu.

Šta predviđa novi regulacioni plan na lokaciji plaže?

Regulacionim planom predviđena je gradnja duplih terena za odbojku i košarku i objekta od 300 kvadrata, što bi značilo rušenje dječijih igrališta, uništavanje zelenila i sječu drveća.


Da li su građani Banjaluke učestvovali u javnim raspravama kada je riječ o tom regulacionom planu za lokaciju Plaže?

Upravo i jeste najveći problem što javna rasprava nije ni održana i što mještani nisu znali da će doći do izmjena regulacionog plana, niti ih je iko o tome obavijestio sve donedavno, kada su geometri već došli da mjere plažu.


 

Portparol administrativne službe grada gdin Milenko Šajic je izjavio kako ne vidi razlog za Vaša okupljanja i negodovanja, jer ni do kakve gradnje neće doći. Kakav je Vaš komentar?

Mislim da je izjava gospodina Šajića nepotpuna i da nije argumentovana. Ako gdin Šajić ne vidi razlog, neka pogleda u regulacioni plan koji jasno predviđa gradnju, a i "oznaku" koju su geometri ostavili za sobom na plaži. Dok se taj plan ne izmijeni, naš stav ostaje isti.

Da prenesemo čitav slučaj na jednu višu razinu, kako ste Vi, kao predsjednik Savjeta jedne mjesne zajednice u Banjaluci, zadovoljni načinom na koji se Banjaluka razvija?

Na to ću Vam dati odgovor u pogledu odnosa unutar lokalnih zajednica. Na osnovu činjenica o katastrofalnoj komunikaciji između gradske uprave i lokalnih zajednica, zaobilaženju liste prioriteta mjesnih zajednica, te totalno centralizovanoj vlasti, koja u ovom slučaju upravlja sa preko pedeset mjesnih zajednica, te statusu pravnog lica koje su mjesne zajednice izgubile, a što se trenutno kosi sa Evropskom poveljom, slikovito prikazano, razvoj Banjaluke predstavlja zeca koji trči unazad.


  Vezani tekst : Banjaluka ne smije ostati bez zelenih površina

Komentari na tekst (9)
Objavljeno:
Da nam u vladi sjedi neki pravi skolovan banjalucan vjerovatno nebi nikad doslo do rusenja grada,parkova i zelenila i plaza uz Vrbas..zalosno sto su seljacine iz glamoca,drvara,livna,laktasa,celinca i sta znam sa kojih sve brda vise nisu sisli upravljaju gradom.mars u stale seljanice jedne,ostavite grad na miru
Objavljeno:
Posao je vec pogodjen, novac dodijeljen u plavim kovertama ovima iz opstine. Gotova prica... Demonstrirajte rodjacima. Nece valjda moja gradjevinska firma iz Medjedje da trpi zbog kupaca sa Zelenog mosta. Medjedja do Dolca!
Objavljeno:
Pa dokle više betoniziranje grada. Banja Luka je oduvijek bila puna zelenila i parkova. Te ljude koji su na vlasti, (vjerojatno nisu rođeni u tom lijepom gradu) organizirajte se i skinite ih s vlasti i izaberite nekoga kome je stalo do grada i njegove ljepote, koju treba očuvati i za sljedeće generacije. Ja na žalost više ne živim u Banja Luci, ali volim taj naš grad pun zelenila i dobrih ljudi. Ne daj te da ga pretvore u betonske i asfaltne "kocke".
Objavljeno:
DB - upotpunosti se slazem, onaj problem na Crkvenoj bi trebalo rijesiti, a ako gradska uprava nece da urade nista po pitanju poboljsanja terena za gradjane - nek ne diraju nista !!!! Doktore slazem se i s tobom, sve pretvaraju u jbni beton, ali za koga 'dragi banjalucani' da glasaju ovaj put ?? U tom je problem. Znaci, kao sto je Vanja Janca pametno rekao da je losa (ili nikakva) kominikacija izmedju gradske uprave i mjesnih zajednica, centralizovana vlast koji upravljaju radom veceg broja mjesnih zajednica i ostalih faktora koji im (zna se na koga mislim) daju za pravo da donose odluke kakve oni zele, ostalo je na gradjanima da se bore za svoja prava. Trebali bi cesce izaci na plazu kod Zelenog mosta da izrazimo nezadovoljstvo, i to iz svih dijelova Banjaluke, koliko god mozemo. Molim sviju da sire svijest o tome, ova plaza je jedno od najljepsih mjesta u BL, a ako se ne zaustave tu, prosirice se i na Abaciju, svo dvece ce sasjeci. A sledeci je Kastel na udaru. Ne smijemo to dozvoliti .
Objavljeno:
Ekipa, koja odredjuje o svemu u Banja Luci, je sa sela i ne zna plivati.Prema tome njima ne treba plaza. Oni vole da betoniraju,jer misle na taj nacin da su gradjani. Gdje god vide zemlju da nije betonirana, odmah se stresu,jer ih to podjseca na selo. Pa vi "moji dragi" banjalucani razmislite za koga ce te glsati ovaj put. Znam, naravno, za Predsjednika i njegovu ekipu,jer Predsjednik je ipak vas idol bez obzira na sve
ja
Objavljeno:
@pogresni nazivi ti si 100% u pravu, osim sto se u clanku nigdje ne spominje Abacija... ili ja ne vidim dobro ....
Objavljeno:
Ovo nikad nije bila plaža pod imenom ,,Abacija,,. Abacija je plaža koja se nalazi nizvodno od ove plaže gdje je nekad bila baraka Izviđačkog odreda ,,22.april,, a na čijem je mjestu danas kafić.
DB
Objavljeno:
Samo nek "presvuku" onaj postojeci klizavi teren za basket da se ne klizemo i nek naspu jos jedan kamion pijeska odbojkasima. Ostalo neka ne diraju. Cijenim ja to sve, Dajak klub i ostalo, ali nek nadju neko drugo mjesto za to ili nek rijese kolektor na Crkvenoj, to bi im bilo pametnije, ne moze se proci kroz Dolac.
Objavljeno:
Gdje baš da se sjete uređivati jedini dio Vrbasa koji je već uređen i 100% u funkciji. Je li iko ikada došao iz uprave grada na tu plažu od maja do septembra, da vidi šta je raje i da nam njihovo "uljepšavanje" plaže nije potrebno. Hvala vam g. Gavranoviću i ostala bratijo na dosadašnjoj saradnji a li nam vaše usluge nisu više potrebne.
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.