Bosna i Hercegovina je, kažu, i bošnjačka, i hrvatska, i srpska

Besmisao povijesnih identiteta

Bosna i Hercegovina je, kažu, i bošnjačka, i hrvatska, i srpska

Piše: Loris Gutić

Da država pripadne državljanima, Bosancima i Hercegovcima, da država postane zajednica ljudi, umjesto što je zajednica torova, na to ćemo očigledno morati pričekati...

Devetnaesto stoljeće u evropskoj povijesti bilo je dobrim dijelom stoljeće nacionalnog buđenja i osvještenja, izgradnje kolektivnog pečata koje srodnost porijekla, jezika, religije i teritorije ostavljaju na zajednicama. Područje Balkana, a naročito područje Bosne i Hercegovine, bilo je i odviše turbulentno, a da bi ostavljalo mjesta mirnom promišljanju stvaranja zajedničkog identiteta koje bi za posljedicu imalo unaprijeđene stavove, progresivna shvatanja i vizije koje omogućaju uspostavu i održavanje blagostanja svih stanovnika ove države.

Uprkos tome što su nacionalni i etnički identitet državljana BiH relativno neizgrađeni, manjkavi, vezani za susjedne narode ili pak za pripadnike srodnih konfesija, većina pripadnika pojedinih naroda Bosne i Hercegovine svoj će gotovo fiktivni etnički i nacionalni identitet redovno isticati kao jedno od osnovnih obilježja društvenog života, te primarnu odrednicu u svakodnevnom djelovanju. U uskogrudnim okvirima koje nameće kolektivna identifikacija, neslaganja i neusaglašenosti ipak opstaju. Dileme se kreću od toga šta je zapravo osnovni faktor u nespornom definiranju etno-nacionalnog kolektiva ( religija, jezik, porijeklo,teritorija ili nešto drugo ), pa sve do toga kakav stav zauzeti i održavati u odnosu na pripadnike drugih i drugačijih. Multietničnost, multikonfesionalnost i multikulturalnost Bosne i Hercegovine mitovi su koji fasciniraju ili užasavaju, ovisno o tome da li se posmatraju malobrojni pojedinci koji uistinu štuju stvarni značaj navedenih pojmova, ili pak gomila nesklada kojom dominiraju fundamentalisti i ultranacionalisti.

Najprisutniji mitovi, ipak, nisu ni oni o Bosni i Hercegovini kao državi usklađene divergentnosti, nego povijesni mitovi o pojedinim etno-nacionalnim skupinama, kao i njihovom mjestu i ulozi u historijskom razvoju države BiH, koji mitovi imaju dvojak cilj: sotonizirati pripadnike drugih skupina, i uzvisiti sopstvenu, pa makar i nauštrb istine. Bošnjaci, Hrvati, Srbi jedni o drugima tako najčešće ističu samo ono najgore. Bošnjacima se prigovaraju težnje ka islamizaciji područja, izmišljen etno-nacionalni identitet i jezik, odanost osmanskom naslijeđu, zločini nad nebošnjačkim življem, podvlače se teze o Bošnjacima kao de facto vjerskoj skupini koja svojata Bosnu i Hercegovinu, Srbima se spočitavaju velikosrpska ideologija, kolektivna ratobornost, zločini nad nesrpskim življem, četništvo, Hrvatima se zamjeraju velikohrvatske težnje, klerofašizam, ustaštvo, zločini nad nehrvatskim življem i posvećenost krvavoj ostavštini Nezavisne države Hrvatske.

I svi su u pravu, jer ističu neke općepoznate fakte, i niko nije u pravu, jer fakte izoluju iz njihova konteksta i prilagođavaju društveno nekorisnoj, ali politički prihvatljivoj demagogiji.

Nažalost, nijedna se etno-nacionalna skupina ne može odviše ponositi svojim naslijeđem, jer stremljenje ka afirmaciji tog naslijeđa neizostavno za sobom povlači i afirmaciju cjelokupnog tereta povijesti i tradicije.

Dvadeseto stoljeće uprljalo je i okrvavilo ruke sve tri skupine.

Nemaju Bošnjaci opravdanja u citiranju Garašanina i Starčevića, nemaju Hrvati opravdanja u velikosrpskim tendencijama, nemaju Srbi opravdanja u Jasenovcu i Staroj Gradiškoj, jer zločin, okrutan, stravičan i do srži nehuman, nema opravdanja niti ijednim krvavim precedentom te etno-nacionalne skupine mogu biti ekskulpirane. Argumenti tih skupina svode se na puko prebrojavanje mrtvih glava i glasnog vikanja protiv drugih i drugačijih, koja bi vika trebala zaglušiti krik njihovih žrtava i bijesni urlik njihovih političkih i inih oponenata.

Čemu, onda, utemeljiti, graditi i osnaživati identitete zasnovane i protkane jezovitim tragedijama? Zašto održavati i dopuštati opstanak ideologija i povijesnih apokrifa, i zašto dozvoljavati prevaziđenim shvatanjima ugrađenim u to anahrono poimanje kolektivnog identiteta da i dalje dominiraju i koče napredak državljana Bosne i Hercegovine?

Bilo bi daleko bolje, korisnije i ispravnije usmjeriti snage na izgradnju identiteta koji će biti progresivan i zajednički, obzirom da se korijenima poput navedenih, a koji su tek djelić golemih zabluda i samozavaravajućeg ufanja u posebnost sopstvenog tora, nijedan čovjek ne može ponositi. A više no išta drugo, Bosna i Hercegovina potrebuje ljudskost neophodnu da bi se prevazišlo potencijalno destruktivno naslijeđe takozvanih konstitutivnih naroda. Njihova konstitutivnost, njihovi sebični nacionalni interesi, njihove povijesne težnje omča su oko vrata državi Bosni i Hercegovini, koja se već decenijama guši, i koja će pod tim pritiskom u hropcu izdahnuti. Nije odbrana države BiH i njenih državljana od takvog tereta pitanje lokalpatriotizma; lokalpatriotizam je  davno stavljen u službu političkih stranaka i vjerskih dužnosnika. Nije to pitanje domoljublja, jer svaka zabludjela ultranacionalistička ideologija koja djeluje na području BiH svoj dom nalazi tamo gdje on nije. Ne, to je pitanje čovjeka koji se gubi u devijantnim vrijednostima kakve su u Bosni i Hercegovini nametnute kao bitne i svakodnevne. Biti Bošnjak, biti Hrvat, biti Srbin kao da je najuzvišeniji domet pojedinca. Sjećajući se samo religije i etno-nacionalne skupine, a zaboravljajući državu i državljane, sela i gradove, ljude čiji zbir tvori ukupnost zajednice i intenzivno buja unutar granica, mi unižavamo poimanje budućnosti i podvrgavamo se trajnom održavanju surove prošlosti. Takvim neodgovornim postupanjem, tonjenjem u iluzije o umišljenoj veličini pojedinih naroda, ne opstruira se napredovanje drugih, nego se onemogućava sopstveno.

Ono što državljanima Bosne i Hercegovine izmiče jeste da je Identitet čovjeka dvojak, kolektivan i individualan. Dok individualni može zamijeniti kolektivni, kolektivni nikada ne bi smio zamijeniti individualni. Zašto? Kada kolektivni identitet nadjača i zamijeni individualni, čovjek se gubi i postaje beznačajno zrno u homogenoj cjelini, nestaje njegova sopstvena misao, i on diše dahom većine ne promišljajući o tome da bi dah većine mogao biti pogrešan, ne dvojeći o dobru ili zlu, nalazeći opravdanje za zaslijepljenost u činjenici da se u djelovanju povodi za mnoštvom. A to je upravo motiv s kojim pojedinci u BiH sa takvim žarom grle etno-nacionalni identitet čineći ga primarnim dijelom osobnosti.

Taj etno-nacionalistički žar za sobom je kroz povijest regiona ostavio krvavi trag, da bi čak i danas uspješno održavao besmislena  i nekorisna međunacionalna previranja. Nema Bosne ni Hercegovine, postoje Bošnjakistan, kvazi-Hrvatska i kvazi-Srbija svedene između Save, mora, Cetine i Drine, u nesložnom i neraspletivom zagrljaju u kojem se vrijeme i životi i sutrašnjica nemilice trate. Bosna i Hercegovina je, kažu, ni bošnjačka, ni hrvatska, ni srpska, nego i bošnjačka, i hrvatska, i srpska.

To je posve tačno.

Da država pripadne državljanima, Bosancima i Hercegovcima, da država postane zajednica ljudi, umjesto što je, eto, zajednica torova, na to ćemo očigledno morati pričekati.

    

Od istog autora : Sumrak biranja


 

Komentari na tekst (56)
Objavljeno:
Bosna je zemlja jednog jedinog autohtonog naroda ,ovi uljezi sa lijeve i desne strane ako om se ne svidja neka idu.Nije bosna ni srpska ni hrvatska vec zemlja Bosnjana,Bosnjaka ili ti Bosanaca
Objavljeno:
ahhaha cuj ovog apostola srbija ce izaci na tri mora srbija moze izaci samo u tri pm hahaha
Objavljeno:
A Hercegovina je Hercegovačka, nije bosanska. A bosanci su prije dolaska turaka bili Srbi, kao uostalom i hercegovci, i sasvimm glupo izgleda muslimansko insistiranje na nekakvoj bosanskoj posebnosti. Eto i bosanski jezik isti srbski, samo što ima malo više turcizama i arapizama, počev od naziva za Boga, pa pozdrava itd.
Objavljeno:
Intersantne poruke i neumjesne sale .Svojatanje Bosne i Bosanca. Pisanje proizvoljne istorije. Gospodo anonimci, Bosna nije ni Srpska ni Hrvatska nit Bosnjacka . Gospodo anonimci ako niste znali samo da znate i da zapamtite : BOSNA JE BOSANSKA. Samo trenutno prolazi kroz jedan istorijski trenutak ili dob gdje je BOSNA podijeljen plijen izmedju Srbije (srba), Hrvatske (hrvata) i Turske(Bosnjaka). Tvrdim da ce i to Bosanac savladati i vratiti svoju pra,pra, pra djedovinu u okvire Bosanske Drzave. Bosne, Bosanca i Bosanskog jezika je uvijek bilo i uvijek ce biti. Nama Bosancima trenutno nije lako ali izdrzali smo i gore.Bez obzira na torove opstala je Bosna, Bosanac i Bosanski jezik, a da negovorim o Bosanskoj kulturi zivljenja.Sa punim postovanjem H.F.
Objavljeno:
izvini maaacak nisam ti elaboriro sto si papak. sem toga sto mi nisi reko koji kujac ti njaške ako je nama naše a tebi tvoje još si veći papak jer ispade da ti ako ne govoriš bosancima ne govoriš ni bošnjacima (to ti je papčino logika) jer kako si ti smrdin-bosanac tako sam i ja (recimo) bošnjak-bosanac
Objavljeno:
@maaacak dobro si! nisi ni dalmatinac ni šumadinac ni hercegovac...ti si ba papak al onaj sa dna kace
oki
Objavljeno:
Da napisem ovaj komentar potakao me je @ Maaacak sa svojom konstatacijom ” Valjda im se više nije sviđalo ni ono ime kojim ih je Tile svojevremeno (i ničim izazvano) častio” Problem je,kaze, sto je termin Bosnjak (ili kako napisa @CHE Bosnjanjin - staro ime za sve u Bosni, pravoslavce, katolike i muslimane), uzorpiran od strane muslimana, jer nisu nasli adekvatno ime za sebe u vremenu nacionaog i kulturnog budenja, i ako su oni to nacionalno, vjersko i kulturno dugo nosili u sebi kroz sva vremena od ”kulina Bana do danasnjih dana”. Muslimani u ex. drzavi nisu dobili dozvolu da se izjasne onako kako su htjeli i zeljeli, nego im je neko drugi o tome odlucivo sta ce biti , kako ce se izjasnjavati, i ko su oni. Tacno @Maaacak, nije im se svidalo ime ili imena kojim ih je ”castio” Tito, i ako ista mogu zameriti Titu onda je to - sto toj sovinistickoj bagri oko sebe, koju je on tako vjesto drzao u lancima, dok je imao snage, nije rekao DOSTA, i uradio ono sto po zdravoj logici treba – a to je ne mjesati jabuke i kruske, jer to nije isto. Pa to i svaki BLENTO zna. Muslimani u Titovoj Jugoslaviji su mogli biti neopredeljeni, ili samo musliman, mogli su se izjasniti i kao Srbin, Hrvat,Crnogorac i sl,( al ne lezi vraze- kako moze biti neko musliman a srbin, srbi su samo pravoslavci,to ne ide.), pa su smislili Ustavom iz 1974, da se muslimani exs. drzave mogu izjasniti kao musliman sa veliko ”M”. KAKAV NONSENS!!! Pa to mogu smisliti samo oni koji grama mozga nemaju. Dobro, razumjem ja tadasnje dnevno politicke prilike, i ta ostavstina i razmisljanje se i dan danas proteze, kad se osporava pravo i identitet jednom narodu, koji je historiska cinjenica, kako je to jednom napisao Halid, i ne moze joj niko nista od vaktile. I ja sam iz tih razloga ( i ako imam neki svoj stav koji smatram razumnim, pisao sam vec o tome) iz srca prihvatio da budem BOSNJAK, bas onoliko koliko je Dodik Srbin, a bicu jos veci dok je on manji Bosanac, i dok mu smeta zastava BIH, i dok se vise nervira kad ga nazovu Bosancem,i ako je rodzen u Bosni - ja cu biti Bosnjak, svugde u exs. drzavi. I bicu Bosnjak sve dok on moze dizat tri prsta( meni licno ne smeta), ja cu dizati svih pet, poput ”dobrih Bosnjana” na stecima, Pet rasirenih prstiju kao znak da dolazis kod dobrih ljudi, cista srca i ruku. Nazalost proci ce dugo vremena da se iz neznanja krene u znanje, iz toreva i ogranicenosti u sirine, iz siromastva u bogastvo, iz mrznje u ljubav, iz jednolicnosti u razlicitost, iz monokulture u multikulturu, iz neprirodnog u prirodno, iz mraka u svijetlo slobode i razuma, iz lazi u istinu. Put je toliko kratak od kuce prolaznosti do kuce vjecnosti, zato pozurimo, do razuma i logike.
Objavljeno:
Vec 1530. godine, kad je habsburski sluzbenik Benedikt Kuripesic putovao kroz Bosnu, izvijestio je da u toj zemlji zive tri naroda. Jedan su osvajaci osmanlijje, koji "krajnje despotski" vladaju krscanima. Drugi su "stari Bosnjaci, koji su rimokatolicke vjere". A treci su "Srbi koji sebe nazivaju Vlasima... Doselili su se iz Smedereva i Beograda"." Taj je vlaski element bio toliko vazan u nastanku bosanskog pravoslavnog naroda da se jos i nakon tri stoljeca izraz "Vlah" upotrebljavao u Bosni u znacenju "pripadnik Pravoslavne crkve".
Objavljeno:
hebote patak ali guguces.... Pogledj ti ovo:.....>>". Bosna i Hercegovina je, kažu, ni bošnjačka, ni hrvatska, ni srpska, nego i bošnjačka, i hrvatska, i srpska.
Objavljeno:
Devetnaesto stoljeće u evropskoj povijesti bilo je dobrim dijelom stoljeće nacionalnog buđenja i osvještenja, izgradnje kolektivnog pečata koje srodnost porijekla, jezika, religije i teritorije ostavljaju na zajednicama. Područje Balkana, a naročito područje Bosne i Hercegovine, bilo je i odviše turbulentno, a da bi ostavljalo mjesta mirnom promišljanju stvaranja zajedničkog identiteta koje bi za posljedicu imalo unaprijeđene stavove, progresivna shvatanja i vizije koje omogućaju uspostavu i održavanje blagostanja svih stanovnika ove države."" Dok konstantno upozoravam da doticnima,doticnima ciji sam grdotine citizirao,ne treba dozvoliti da ih se iscitava jer je samo iscitavanje ravo NICEMU ...dotle se "BUKA" bruka sa ponosom"...Bruko jedna...ti nsi utvrdila,utvrdila kao aksiom djelovanja,sta je bruka pa se brukas sa duetom Bursaca i doticnog ,ma kako ga zovu,...sam se poziva na Gute-rang...Hej...da vam isp[ostavim ozdrav sa pjesmom umjesto rijeci........http://www.youtube.com/watch?v=ygfdPK7ap6c.....Bogtevidio...sve sto Balkanom,ili Bosnom,bi da dahne ne moze to ciniti jer doticni tamane u samom korijenu
@
Objavljeno:
@čitaj pa piši slušaj ti rutavi majmune! ja kao bošnjak, jebem tebi mater i serem se na sav tvoj patriotizam. ko si ti da mi kažeš da nikad nisam postojao, jebem ti sjeme bolesno. jebem li ti majku hinjavu. zbog takve politike, u jugoslaviji bošnjaci su ostali najzalupaniji, jer je država srbima i hrvatima ako se ne školuju naplaćivala kazne, samo muslimanima nije, oni mogu i da čuvaju krave. e nema više! BOŠNJACI ĆE POSTOJAT, SAMO DA BUDU VAMA TRN U OKU, POSTOJAT ĆEMO IZ INATA
Che
Objavljeno:
A nisi ni srbijanac,hrvat,makedonac,crnogorac heheheheeee Bosnjak ili pak jos ispravnije Bosnjanin ti je staro ime za za stanovnike Bosne bez obzira na vjeroispovijest. Zapamti da su nacijeza razliku od drzava nastajale u 19. stoljecu(npr.italijani,hrvati,nijemci,srbi itd.)
Objavljeno:
zaista odlična rasprava, bilo bi dobro da ovakvih tekstova ima još, svako ima pravo da se zove kako hoće i da se osjeća kako hoće( po naciji, religiji, itd.) samo želim jednu stvar reći:ne može mi NIKO oduzeti širinu pogleda i toleranciju koja mi je usađena u identitet, nažalost ima nas malo tolerantnih, ali nas ima! jadno je koliko zadojenih i agresivnih, ima lijeka za vaše bolesti HALDOL
Objavljeno:
@thomas helveg. Ne mislim ja dijeliti Bosnu na kvadratne centimetre. Ona je već odavno podijeljena na 51:49. Ali mnogo je važnije što je podijeljena i mentalno...u glavama ljudi. Ako ne vjeruješ meni , dođi u RS pa pokušaj pronaći i jednog jedinog Srbina koji će se i po guzici počešati zbog tamo nekakvog Kaknja , Tešnja , Širokog , ili čak i Neuma (koliko god se tamo plaćalo u KM...ili izlazilo u međunarodne vode). A druga stvar....u opšte mi ne smeta da me zoveš Bošnjakom (ako te to veseli). "BOŠNJAK" je , kao prvo, srpsko prezime...ako ne vjeruješ uzmi telefonski imenik BiH pa ga studiraj. Kao drugo, u BiH ima barem 5 sela koja se zovu BOŠNJACI.Sve i jedno je isključivo srpsko. Dakle, nije problem samom terminu Bošnjak. Ali..veliki je problem što je taj termin svojevremeno uzurpiran od stane onih koji valjda nisu bili u stanju da smisle ikakav adekvatniji termin kojim bi se prozvali i nazvali nakon Titove smrti. Valjda im se više nije sviđalo ni ono ime kojim ih je Tile svojevremeno (i ničim izazvano) častio.
Objavljeno:
@jeste jeste Ne objašnjavam ja to Bosancima , nego Bošnjacima. A Bosanac sam ja...naravno....Jer nisam ni Dalmatinac ni Zagorac ni Šumadinac ni Hercegovac....nego baš Bosanac.
Objavljeno:
da pise srbljem a sto znaci podanicima. Kad je Rastko Nemanjic alias Sv. Sava pokrstavao machem i ognjem svoje podanike tj.stanovnike Rashke prozvao je servima. Serv-serb-serbalj-srblje-srbija
Objavljeno:
hahahahahahahahahahahahahahaha opet nisi uzeo pilule , nije bolest sve sto boli.
Objavljeno:
Hitno, ali hitno legalizovati vutr-u u BiH...
Objavljeno:
de ba "Bosanci" smanjite doživljaj, Bosne i nema radi takvih. Nemam o šta pera krvaviti...
Objavljeno:
Pricajte vi sta hocete, a Srbi ce jednoga dana da izadju ponovo na tri mora, kao sto je bilo za vrijeme Dusanovog Carstva i nemojte da se sikirate za Bosnu, jer ce cijela Bosna biti Srpsko-Ruska i to vrlo brzo.
Objavljeno:
Mjauuuuuuuuuuuu....bas sam te nasjekao. Onako poprijeko. Opet propustas jedinstvenu priliku da nekome direktno odgovoris. Nisam ja jedini, dosta se osvrce na tvoj nacin razmisljanja i ja bih se slozio sa jednim koji rece da si prosto fascinantan. Stvarno jesi. Nista nije niti zapocelo da bi bilo sada gotovo. Bosna je bila prije Turaka, za vrijeme Turaka kao autonomna pokrajina, za vrijeme Austrije provincija, Kraljevine SHS kao teritorijalna jedinica, U SFRJ Republika i cijelo to vrijeme se provlacila pod istim imenom: Bosna i Hercegovina. Odgovori mi na direktno pitanje, Fascinantna maco, kako ti to mislis dijeliti kvadratne centimetre Bosne i Hercegovine?????Odkud tebi pravo da dijelis, a da istovremeno to pravo ne das drugima narodima, vec ih pokusavas vrijedjati na svakakve nacine. ????? Koliko god ti pjenio i vristao, ti si jedan obicni drzavljanin Bosne i Hercegovine i to je faktum. Ja te zovem Bosnjakom jer je to jedini ispravni nacin i naziv. Ako ti to smeta, mozes se preseliti u Srbiju, uzeti drzavljanstvo, svoga rodjenog se odreci i onda si pravi Srbin, Bosnjaku. Pardon, Bosanska maco. mjauuuuuuuu.
Objavljeno:
ode ovo daleko..da citiram "oca nacije" Vukašin: Naše granice treba da budu samo do granice mržnje naših suseda. Naša buduća država, ako može ponovo da nastane, treba da bude ona teritorija koju niko sem Srba ne može da smatra svojom. Dragiša Vasić: Predlažeš da se odreknemo Bosne i Hercegovine, stare Srbije Vukašin: Ja sam uveren da mali narod treba da živi na što manjoj teritoriji. Da bude što gušći i da veliki i jači nemaju šta da mu uzmu, a manji od njega da mu ne zavide na onome što ima. Samo tada narod može imati spokojnu budućnost. Dobrica Ćosić, Vernik, 1989g i tako što si ti i takvi veći Srbi, Srbija sve manja. Jedini gubitnici u ovoj priči su Srbi, ali ne, istrajat ćemo do zadnjeg, za ideju da jedino sami možemo da budemo spokojni. Rezultat te politike je da više nikome ne pada na pamet da spori hrvatsku nezavisnost, ili srpsko odsustvo u Federaciji ili Kosovu, ali je zato će RS biti stalno upitna, genocidna, svake godine podsjetnik za 11.Juli. I ko je kriv za to? Čitaj ponovo dok ti se ne zavrti i ne dođe iz dupeta u glavu. Jedino se možeš braniti etiketiranjem ili papirima, argumente ostavi po strani. Moj mačak! Sjedi malo u voz Banjaluka - Zagreb u petak, pa oslušni, nako...
Objavljeno:
@maacak jesi fascinantan frajer! pa bolan nebio ako je nama naše a tebi tvoje, kakva je želja i potreba da ti bosancima bratski nešto objašnjavaš. kontradiktoran si pajdo a i nešto te opasno žulja
Objavljeno:
Tomase....ti zaista genijalno ne propuštaš ni jednu jedinu priliku da svima javno obznaniš koliko si sitna riba za nekakve zajebane rasprave. U narodu već vijekovima postoje adekvatni izrazi za takve kao ti: FIĆFIRIIIĆ....PAAAPAK.....CVREGLAN.........ZEEEKA......MANIIIĆ.....AMERIČKO PATULJASTO SOOOMČE (koje je u stanju i najiskusnijem ribaru očas posla nabiti nekoliko sijedih na vrh glave....ne toliko pameću koliko glupošću...bezobrazlukom ....i nedojebanošću). Da imalo mozga imaš....ne bi mi pominjao Kosovo......već bi dobro znao da sve što sam do sad napisao...napisao sam "u konsultaciji s Kosovom". Znao bi da sam megatone energije potrošio da spasim Kosovo.....i nije mi uspjelo. A onda sam opametnio.....i shvatio.......: MENI MOJE.....A VAMA VAŠE..... Bitno je da ZAJEDNIČKO ne postoji. Ja na ovom portalu samo želim bratski objasniti Bošnjacima da ne troše uludo energiju......KAO JA NEKAD. Gotovo je........ Tačka.....Ende......The End.....Konec filma.... Zaboravite Bosnu na kakvu ste navikli.......i rasturili ....a da ni sami ne znate zašto. "Ne vrijedi plakati nad prosutim mlijekom".....kaže stara narodna.
Objavljeno:
Bosanske macke su tvrdoglavije od Bosanskih konja. Tvoji kolege komentatori ti lijepo postave svoj komentar sa direktnim pitanjem a ti izvuces iz konteksta par rijeci u udri, udri do iznemoglosti. Nije to komunikacija. Samo bih jedan mali osvrt na ovo tvoje zadnje...nije vas jebavao niko 500 godina, vec 150. Prije toga su u Bosni postojali Bosnjaci ili bosanci. Protiv tih jebancija su se bunili samo Bosanski muslimanci, srbima je izgleda bilo dobro biti jeban, jer se nisu bunili. Mala sala........bez ljutnje. Zar ti nije sumnjivo to sto Kosovo ode, Pa hoce Vojvodina, a Sandzak bi odmah kad bi mogao. Nesto tamo smrdi kada toliki bjeze. Ne bi valjda tamo u te neistrazene krajeve gdje se nesto cudno desava. Cak i Turci idu dole preko Madjarske ili Italije. Izbjegavaju Beogradski pasaluk.Mjauuuuuuu
asa
Objavljeno:
Ama kod nas je najveci problem konstitutivnost koju niko ne zna definisati niti odrediti koliko ima tih konstitutivnih gradjana. Jos niko nije donijeo zakon o konstitutivnosti pa da se zna ko je konstitutivan u ovoj zemlji. Ne moze se preci preko mosta u Bosnu i biti konstitutivan. Morace se jednom nacci nacina da se to zvanicno zna. Jesi li konstitutivan po ocu, po materi, po djedu ,po godinama boravka u ovoj zeemlji.. Ovako se samo mlatara konstitutivnoscu kad kome zatreba.
Objavljeno:
@jeste jeste Misliš Hutu i TUTSI? (ili ti je loša tastatura...?) @KS U pravu si. Cijeli svijet se propagira na činjenici da nas grupacije čine jačima. Ali te se grupacije valjda zasnivaju na nečemu. Na ljubavi , interesu...ili bilo čemu obostranom. Međutim,ako nema ničeg obostranog , onda je cijela priča besmislena već u startu. Pobogu , ne možeš nekoga natjerati u nešto...ako on to neće....opire se i otima....naprosto, boji se... pa neće više da eksperimentiše. To je valjda osnovni postulat demokratije. Svi nešto brljaju o nekakvom zajedništvu, a pri tom zaboravljaju da je demografija već učinila svoje....da se narod preselio...premjestio....pomro.... a izrađao se novi. Stasale su nove generacije koje to nekadašnje BiH zajedništvo ne fermaju ni za suhu šljivu. Ako cviliš za nekadašnjom bosanskom (SFRJ) bliskošću... i onom vrstom sladunjavog i patetičnog zajedništva, ja ću te možda donekle i razumjeti....ali mlade generacije u BiH će te otpuhati za tren. Zar nije jednostavnije priznati i sebi i drugima da za zajedništvom u BiH pati i kuka samo neka srednja generacija...koja,nekako, nigdje nije prispjela....nego zvrnda ko muhe u tegli. Generacija sjebanih mladosti. Generacija od koje se sve traži...a ništa joj se ne daje. Današnja mlađarija se s tim zajedništvom sprda......A oni najstariji šute...jer dobro znaju da takvog zajedništva nikad nije ni bilo. @thomas helveg Ako ti nije jasno...mogu ja to, specijalno za tebe, analogizirati i sa bajkama. Recimoooo....."CVRČAK I MRAVI".
Objavljeno:
ja cu samo citirati velikog Branka Copica.....ZNAM JA NAS JEBO TI NAS
Objavljeno:
Bravo Zorane HOUSTON. Svaka ti se ova rijec pozlatila. Kad naletim do Houston-a ima da te vodim u Pita+ na cevape. Svaka ti cast..
Objavljeno:
@maaacak dobra ti priča samo đe nađe baš japance i koreance? ono, jeste vi srbi vrijedni i pametni čak ste pomalo i militaristi al nekako više bi civilizacijski odgovaralo da umjesto japanaca i koreanaca to budu hutu i tuci. jelde maaacak?
KS
Objavljeno:
MAACAK, sine, pravac ti Srbija, da se malo guras sa svim ostalim Srbima da stanu pod jednu vrbu. Ocigledno ti se ne svidja drzava Bosna i Herzegovina, u kojoj si, pretpostavljam rodjen, skolovan i sve ostalo. I bas bi mi bilo zanimljivo, onako iskreno, kad bi mi mogao dati barem jedan jedini primjer sta je to uspjelo, a da nije bilo ZAJEDNICKO. Pa cijeli svijet se propagira na cinjenici da nas grupacije cine jacim. Stvarno, osim ogromne zelje da zapakujem sve ekstremne nacionaliste u nasem drustvu u sanduk i nabijem daleko u svemir, pravo me interesuje zasto si onda u BiH, zasto jarane ne ides u Srbiju, ili gdje god mislis da je to gdje pripadas....molim te, sto prije to bolje, jer kad odu takvi kao ti, mislim da cemo tek tada imati mogucnost bilo kakvog normalnog opstanka. Goli otok nikad nije bio losa ideja.
Objavljeno:
Za mene je jako interesantno da se svi gube u apsolutno iracionalnim i apstraknim argumentima. Ovo je jedan od boljih tekstova koji se pojavio u zadnje vrijeme , ali je ocigledno da se autoru ovog teksta, isto kao i Besimu Spahicu i jos nekim intelektualcima, koji su se kriticki oglasili u zadnje vrijeme, niti priblizno ne ukazuje sta je glavni i najveci problem Bosne u ovom trenutku, a to je toliko ocigledno da sam ja jako zacudjen, rekao bih zaprepasten takvim sljepilom. Dakle najveci problem sada i BiH jeste "Pravila igre". Stranci su nam, na neki nacin silom, uvezli demokratiju ali nisu ni blizu mogli da poimaju kakve ce refleksije imati ta demokratija, pa nam zbog toga nisu uvezli i njihova pravila igre. Trenutno vazece i najjace pravilo igre u BiH je mrznja. Dakle kada bilo koji politicki kandidat izadje na predizborni skup on mora neizostavno da popljuje i izvrijedja dva druga naroda, i to u takvim razmjerama, da je to nesto najogavnije i najodvratnije sto ljudske usi mogu da cuju. Osim toga u njegovom nastupu su pozeljni i drugi oblici ekstrmizama, prije svega religiozna, jezicka, kulturna ...i.t.d., i druga iskljucivost. ako neki politicar ne uradi bas takav nastup on je trenutno mrtav na bosanskoj politickoj sceni, sto znaci da ja njega potpuno razumijem. On samo radi ono sto je najbolje za njegovu kampanju i njegov biznis, a rezultat koji vidimo je upravo takvih pravila igre. No medjutim, kao sto znamo u Evropskoj Uniji vaze potpuno drugacija pravila. N.p.r., u Francuskoj je jedan evropski politicar nesto rekao na racun muslimana, i to jedno milijardu puta blaze nego bilo sta sto je izreceno u Bosni, i trenutno mu je oduzet politicki mandat i pokrenut je kazneni proces. Opet u Britaniji, koja je takodjer multinacionalna, jedan je lokalni politicar izrekao nesto sto prije lici na glupu salu, nego na ozbiljan sud, o Velsanima, pa je zbrisan u roku od milijarditog dijela sekunde sa svih politickih scena. Dakle sada je posve jasno da u Bosni treba odmah donijeti dva zakona i to: 1. zakon protiv mrznje i 2. zakon protiv laganja, koji ce trenutno promijeniti pravilo igre i silom natjerati nase politicare, da umjesto uvreda i laganje politicke poene mogu da skupljaju samo pomocu drugih regularnih programa. Uostalom kad smo zadnji put culi da nam izadje neki politicar i prica nam o investicijama,ekonomiji, nezaposlenost.....Pa to njih uopste i ne zanima, a i sto bi ih zanimalo. Obzirom da takav zakon ne moze biti donesen prirodnim putem, on takodjer mora nametun od strane Svjetskih faktora snagom cizme, i doveo bi ili do brisanja mase politicara sa nase politicke scene ili do drasticne promjene u njihovoj politickoj promidzbi. P.S. I Svim onima koji su ovdje ispisali more teksta sa masom argumenata o tome ko je ko bio nekada ili ko je od koga nastao, samo kazem da njihov argumenat apsolutno nema vrijednosti, i djaba su trosili vrijeme, jer je jedino bitno sta ljudi hoce da budu bas sad, u ovom trenutku, a to je da su sada tri razlicite nacije. Uostalom, mozda vam je poprilicno nepoznato, ali i Belgija , recimo ima dvije nacije i nalazi se pred raspadom, a Britanija ce se uskoro raspasti, kada Skotlandjani naprave referendum o otcijepljenu. P.S. II Nas model bi mogla da bude Svicarska gdje zive cetiri razlicite nacije u jednom vrlo komplikovanom politickom sistemu, koji im apsolutno ne smeta. Kada izadju iz Svicarske oni su Svicarci a dok su unutra oni su Francuzi, Njemci, Italijani.... ali prvo treba utisati ratnu retoiku i napraviti pomirenje narodu. P.S. Moze li iko od vas da zamisli koliko bi trajala drzava jugoslavija da je Tito dovolio, da se odrzavaju politicke manifestacuje , godisnjice, pogrebi; raznoraznim zrtvama rata. N.p.r. Godisnjica ubijanja Muslimana od strane cetnika, pa onda za par dana godisnjica, Lepoglave, pa zrtve stradanja od Nedica, pa pokolji ustasa, pa Djaci Kragujevca, Jasenovac, Bleiburg i da pri tome glavnu rijec ne drze komunisti, nego ekstremi, Cetnici, ustase, mudzahedini, koljaci, ucice. Pa ta drzava ne bi trajala ni pet dana.
Objavljeno:
Sta li ovaj Bosanski macak htjede reci. Bas se pitam...
Objavljeno:
Ok....da mi ne zamjere braća Hrvati.....evo , vi budite Tajvan...pa se jepte o svom trošku :)
Objavljeno:
Cjelokupna priča o Bosni i Hercegovini....tj. priča koja sve ove godine prvenstveno teče između bosanskih Srba i bosanskih Muslimana..Bošnjaka , Bošnjana...ili kako se već sve ne zovu (a Hrvati su tu samo remetilački i i sitnosopstvenički faktor...koji uživa u sitnom ćaru)...lako se može prenijeti negdje na daleki istok..... Zamislimo nakratko da su bosanski Srbi u stvari Japanci......a da su bosanski Muslimani , muslimani , Bošnjaci , Bosanci, Bošnjani (ili kako već)...u stvari Koreanci. I onda.....recimo.....Japanci izmisle SONY.... A Koreanci (KoreJanci) im kažu: "Ma nema od tog vašeg Sonija ništa. Zar vi ne vidite da smo mi isti narod? Od istog korijena smo potekli. Ako baš i ne govorimo isti jezik , barem se međusobno razumijemo i sporazumijevamo...i uvažavamo jedni druge....jednim kratkim naklonom...uz smiješak. Imamo iste kose oči kao i vi.... .I jaako volimo rižu za doručak...užinu...ručak....i večeru. Što ste takvi???? Šta ima veze što smo ratovali u ratu u kojem ste vi bili agresori....a mi se branili....Odbranili....pa čak i pobijedili? Evo...opraštamo vam...Sve....I tu našu obrambenu pobjedu....i taj vaš agresorski poraz. Evo , ako hoćete , možete nas komotno ponovo agresirati....jer mi se i inače odlično osjećamo kao žrtve.... Svršavamo od zadovoljstva kad imamo na sebi svog agresora i okupatora. Čak i u zadnjih 500 godina baštinimo ostavštinu svog najvećeg jebača i agresora. Potpuno smo se srodili s njim. Ali zašto ste vi...naši poslednji okupatori...zavojevači...i dušmani toliko okrutni? Zašto i nama ne date da taj vaš Sony bude malo i naš....pa da bude zajednički??? Nećete vi uspjeti s tim Sonijem.........vjerujte nam ko braći. Taj vaš Sony bi mnogo bolje prošao na svjetskom tržištu kad bi on barem malo bio i naš zajednički. Nikad vi ni ne bi napravili taj vaš Sony...da vam nije bilo nas. Od Japanaca je , naravno , uslijedio kratak i surov odgovor: POBOGU....MANITE SE NAŠEG ZAJEDNIČKOG SONIJA....NEGO, AKO IČEMU VRIJEDITE, STISNITE PETLJU , PA PRAVITE VAŠ SAMSUNG....I LG. E tu nestaje svaka analogija Bosne i dalekog istoka. Koreanci su stisnuli petlju....toliko mnogo....da danas od te petlje i Japance boli glava. Nisu Japanci imali pojma s kim se zajebavaju. Jadni japanci....... Na svu sreću.....bosanski Srbi itekako imaju pojma s kim se zajebavaju. I vala.......slatko se zajebavaju.
Objavljeno:
Ovakvo nepoznavanje istorijskih cinjenica,geopolitike i uopste nepoznavanje naroda na ovim prostorima odavno nisam vidio...u stvari jesam ali kad o nama ovdje pisu amerikanci ili neki drugi stranci.
Objavljeno:
"Bilo bi daleko bolje, korisnije i ispravnije usmjeriti snage na izgradnju identiteta koji će biti progresivan i zajednički, obzirom da se korijenima poput navedenih, a koji su tek djelić golemih zabluda i samozavaravajućeg ufanja u posebnost sopstvenog tora, nijedan čovjek ne može ponositi. A više no išta drugo, Bosna i Hercegovina potrebuje ljudskost neophodnu da bi se prevazišlo potencijalno destruktivno naslijeđe takozvanih konstitutivnih naroda. Njihova konstitutivnost, njihovi sebični nacionalni interesi, njihove povijesne težnje omča su oko vrata državi Bosni i Hercegovini, koja se već decenijama guši, i koja će pod tim pritiskom u hropcu izdahnuti." U životu nisam pročitao gluplju tvrdnju...i konstrukciju. (a i sav ostali tekst je više-manje takav) Autor vjerovatno ima neki jak interes da naslijeđe konstitutivnih naroda naziva destruktivnim. Kao neko ko očigledno nema ili nije sposoban da uvidi, pronađe,stvori,definiše svoj, on sa zavišću gleda na moj stvoreni i precizno definisani interes...i neskriveno kuka i jadikuje zato što ne može da se inkorporira (utali) u njega....pa da to više ne bude samo moj interes , nego naš zajednički. Po mom skromnom mišljenju, velika je glupost i budaleština nazivati nešto progresivnim samo ako je ZAJEDNIČKO. Takođe...još je gluplje sve ono što ima veze s nacijom nazivati TOROM. Torove bi trebalo pominjati samo u smislu pustih i praznih torova. Eno ih po brdima i vukojebinama Federacije....po praznim selima u kojima su nekad živjeli Srbi....sve dok jednog dana nisu odlučili da sve zaborave i odu. Ja ne znam za slučaj da je i jedan jedini Bošnjak u tom praznom toru zapatio stado ovaca,pa se bavi proizvodnjom mlijeka , siri i kajmači. Na kraju...ko koga danas može natjerati na izgradnju zajedničkog identiteta? Šta će Srbima zajednički identitet kad već imaju svoj sopstveni? I zašto povijesne nacionalne težnje nazivati omčom oko vrata Bosni i Hercegovini , koja bi BAŠ ZBOG TOGA mogla u hropcu izdahnuti? Ja kao Srbin, pod punom moralnom i svakom drugom odgovornošću, javno ističem da imam samo jedan jedini povijesni i nacionalni interes...a to je da mi se već jednom skinu s grbače svi ti koji bi da opet zajedno jedemo ta nekakva zajednička govna. Pobogu...imate li duuuše?
ST
Objavljeno:
@ Ranko Osjetih poriv da odrzim jednu etno-politicko-geografsko-sociolosku lekciju, ali uvidjeh da ste donekle u pravu. U pravu ste do jedne crte, neosporive, a to je da imate pravo da se osjecate kao pripadnik bilo kojeg naroda (etnosa) na ovoj planeti. Medjutim, olako, tu se vasa genijalnost i logika zavrsava. Vi, kao Srbijanac (porijeklom iz Srbije, a ne iz BiH?) mozete da prebivate i radite bilo gdje u svijetu. Nakon odredjenog vremena u bilo kojoj imaginarnoj drzavi, Vama ce biti omogucena opcija da postanete gradjanin bas te drzave. Vi cete (ako se ne varam), objema rukama prihvatiti 'drzavljanstvo' te drzave, i uzivati sve mogucnosti koje gradjani te drzave imaju. Dakle, vi ste 'gradjanin' jedne 'drzave', vi ste pripadnik jedne stukture, i vi se morate izjasnjavati u javnom prostoru kao takav, dok LICNO, se mozete osjecati kao Srbin, Marsovac, Hindu, sta god. Taj izbor je vas licni izbor, i apsolutno nema nikakve korelacije sa 'drzavljanstvom'. Cak i nakon dugogodisnjeg 'pripadanja' jednoj drzavnoj strukturi, koja nije vasa 'rodna gruda', sve dok se ne legalno ne odreknete svog statusa, vi ste, de facto pripadnik te stukture. U medjuvremenu (a zivotni vijek je dug, vjerujte mi), mozda se pocnete osjecati kao da pripadate bas tom 'etnosu' te imaginarne drzave. Dakle, nadam se da vam je ovo sad barem jasnije, izvinjavam se ako sam poprimio omalozavajuci ton prema vama, ali mi je dosta banalnih ljudi koji sebi nadju za shodno da omalozavaju misljenje intelektualaca koji iznova pokusavaju predociti logiku nelogicnom umu.
Objavljeno:
De ba Ranko, sto si toliko vjestacki. Koristite termine koje cujete na tv-u i kad se ponove nekoliko puta, vi ko papagaji. Te nema Bosne, te nema Bosanaca...ko da se glasno tjesite i pravdate nekome. Pitaj svoga tatu, onako kad padne u sevdah kako su ga zvali kad je bio na primjer u vojsci. Ni Bosanski srbin niti srbin, nego kratko i jasno: Bosanac. Ili kad smo isli na more, pa Hrvati polude od srece, kazu: eto Bosanaca, bice zajebancije do neba. Sam sam svjedok dogadjaja kad idu za nama, samo cekajuci da napravimo neki belaj. Unazad sest godina su politicari iz reda Bosansko-srpskog naroda poceli papagajisati ovu teoriju. Ko da vas je ufatila pticja gripa. Na svu srecu, na licu mjesta i uzivo se veoma dogadja tolerantnost. Ne generalno, ali sve vise cujem na ulici PC gradova rijeci: Bosanac, Bosanski.....i ostale, koje vam vase vodje toliko ne vole. Proci ce i ovo ludilo nacionalnih torova, vrijedjanja...nismo svi zarazeni.
Objavljeno:
Ma tu nema nikakvih identiteta, to su ratne manipulacije u kojima su religijske zajednice uspjele da izguraju drzavu i sebe postave kao istu. Oni su dobili "identitete" dva mjeseca pred rat. Neko im reko da je to dobro i da ce prosperirati. Evo, prosperiraju 22 godine kao zadnja parija( osim jos jedne zemlje) u svjetskoj drustvenoj i politickoj realnosti. 22 godine su puno tako da se se stvorile fosilizirane drustvene svijesti. Sve vrijednosti koje doticni identiteti zastupaju su provjerena propast koju nece u EU pustiti niko. Nisu ludi da unose sami sebi viruse i da se historijski vracaju na 1832 ili 1848. Od tad do danas evropa je zajednicki prolazila sve kancerogene bolesti i ustalila se nakon svega kao mjesto vrlo pozeljno za zivot. Kad su iskljucili kolektivitete, uveli pojedinca i kao ultimativnu vrijednost jednakosti i slobode, uveli regije kao politicko teritorijalni faktor postali su mjesto vrijedno zivljenja i truda da se kao takvo i ocuva. Sad Evropa govori jednim glasom. To je politicko evolucijski kvantno istorijski skok. Ovi ovdje moji i okolina su nepovijesni jer se nikad i nigdje nisu htjeli ukljuciti za bilo kakvu dobrobit niti koracati istorijski s evropom. Divim se tom oportunizmu i nakon svega jos traze da se priznaju njihovi" identiteti" i nacionalno stvaralastvo" koje nikad nista nije stvorilo. Ovaj ce prostor jednog dana biti normalan ( bez vristececih kolektiviteta) a ja to necu dozivjeti jer ce to ici evolucijskom brzinom. Do kakvog novog tercijara i kvartara gdje ce se ljudi probuditi i ustanoviti da nema vise manjina, vecina, dvostrukih arsina ( kako vole govoriti ublehari), ugrozenosti, entiteta( cuj to - kao kakvo biće!), zasijedanja šestorki(valjda je parlament mjesto gdje se zasjeda) i na silu namontirane mrznje za koju svu odgovornost snosi kler( koji se tako rado poziva na mir, dobro, ljubav i prosperitet)a istovremeno cini sve da ljude suprtostavi jedne drugima prijeteci im navodnim razlicitostima i gubitkom identiteta kojeg oni ko fol imaju. Takav identitet jos nigdje nije vidjen, niti će. Toenniss je bio u pravu govoreci da su "zajednice" smrt za drzavu, a drzava nam tako treba jer je ako nista , krovna konstrukcija sa sekularnim ustavom i kao takva mora da tretira sve gradjane na isti nacin. Zajednica VS drzava - to je pitanje. Kad danas sociolozi izucavaju zajednice onda idu na teren, al pravi i to kod huligana na tribine jer tamo se odvijaju svi obrasci i mjerne vrijednosti koje se pozeljne unutar tih grupacija. Guticev tekst je bazično dobar pa sam ga morao komentirati. Amen! Corner!
oki
Objavljeno:
” Da država pripadne državljanima, Bosancima i Hercegovcima, da država postane zajednica ljudi, umjesto što je zajednica torova, na to ćemo očigledno morati pričekati..” .potpisujem Lorise, dobro je da nas ima koji to kazu, od te tacke do ciste logike i zdravog razuma ce proteci dosta vremena. Kako u BiH ne vlada logika, nego se mjesaju ”jabuke i kruske” , trebace nama puno da svatimo neke stvari. Ali neka sve ce to doci na svoje.Trebace nam da svatimo da u drzavi BIH zive Bosanci i Hercegovci isto kao sto u drzavi Danskoj zive danci, u Srbiji srbujanci, u Hrvatskoj hrvati i tako dalje po cistoj logici i zdravom razumu. Trebace nam da svatimo da u BIH zive sa vjerskog aspekta muslimani, pravoslavci, katolici, jevreji i druge vjerske skupine, u Srbiji zive pravoslavci, muslimani, katolici, u Hrvatskoj katolici, pravoslavci, muslimani idr,.u danskoj protestanti i druge vjere, i sve tako redom po cistoj logici i zdravom razumu. Doduse moze se desit da u tim svjetskim drzavama ima i nekih iz drugih drzava , kao kinezi, englezi, njemci na primjer, ali bi se oni , (kao u Titovo vrijeme )zvali, ” naturalizovani”Bosanci, Srbijanci , Hrvati sa drugom etnickom pripadnoscu, i tako dalje po cistoj logici i zdravom razumu. Medzutim kod nas u Bosni i Hercegovini je sve nekako obrnuto, samo nek je ”mimo svijeta”.Prepiru se ko je kojeg identiteta, nacije, vjere, da li neki mogu biti to ili ne mogu. Sve je to ljipo i uredu( hvala Bogu i ja sam ga pronasao), ali to nikako ne treba da bude smetnja jednom zajednickom zivotu, ili prepreka zajednistvu, u drzavi koju svi u svijetu zovu Bosnien and Hercegovina.To ide do granica koje nemaju nikakvog smisla , samo da se ocuva torevska struktura, jer ona navodno stiti identitet, vjeru,naciju. Tome se jos vjeruje, ali sa vremenom doci ce to na svoje. Zato procitajte Lorisov clanak jos jednom, on nam blago receno opisuje jedno neprirodno stanje koje ce nazalost potrajati sve dok Bosnom I Hercegovinom ne ovlada logika.
Objavljeno:
Neko reče-nemojte mi osporavati da budem Bosanka!!!Pa ko ti osporava,draga komšinice,budi i pingvin ako ti se to sviđa ali nemoj terati mene da budem tamo neki "bosanac" kad mi je tata bio Srbin,Deda,Pradeda,Čukundeda,Askurđel,Sukurđel,Kurlebal...zašto ti sad uporno insistiraš da ja budem bosanac ?Ja sam se relativno skoro dogodio na ovoj planeti ali još uvek imam cipele koje su starije od nekih,nazovi,nacija koje ti meni uporno naturaš u ovoj "ni Davidovoj ni carskoj ni spa*ijskoj ..."! I još nešto:Federacija nije postala 1992,kao što to neko reče nego je voljom dva naroda u BiH osnovana 1994 godine.
Objavljeno:
Čovjek vam stavi dokument u kojem sve piše, i objasni u pet rečenica situaciju da je i ja Slovenac razumijem. A vi ispišete stranicu teksta zbrda-zdola, koje se ni Tolkien nebi posramio, i opet ništa ne stoji. Ovo komentiranje 2+2=5 više vama ide u prilog, jer ako su i neki specijalni Bosanci postojali koji su došli sa Marsa i izgradili piramidu kako vi spominjete, i nisu samo regionalni naziv za Srbe i Hrvate koji su živjeli u toj regiji, vi sa njima opet ništa nemate, tako da ne razumijem kakve bi oni 'noge' trebali da lome, dok ne pričaju o vama. Naime Muslimani koji su oteli naziv "Bošnjaci" 92' sa starim Bosancima nemaju ama baš ništa zajedničkog, ni religiju, ni kulturu, ni tradiciju, Hrvati i Srbi itekako imaju, kao što se i u povijesnim dokumentima spominje. Vaša tradicija je osmanska, a ne bosanska, vi ste glavni krivac zašto Bosanaca (ako ih je ikada bilo) danas nema, jer su svi poturčeni i pobijeni od islamskog mača. Uostalom Bosanac koji je bio toliki zadrti kršćanin da je bio čak heretik po svojim shvaćanjima zavjeta, prije će ostati kršćanin bilo kao katolik ili pravoslavac nego prijeći na neku apsolutno njemu stranu vjeru kao što je islam. Malo logike ipak treba u priču, jer 2 + 2 nije 5 kako vi tvrdite.
Objavljeno:
Pjesma Bošnjaku Znaš, Bošnjače, nije davno bilo, Sveg’ mi svijeta, nema petn’est ljeta, Kad u našoj Bosni ponosnoj I junačkoj zemlji Hercegovoj, Od Trebinja do brodskih vrata Nije bilo Srba ni Hrvata, A danas se kroz svoje hire Oba stranca ko u svome šire. Oba su nas gosta saletila Da nam otmu najsv’jetlije blago, Nase ime ponosno i drago. Safvet-beg Bašagić , 1891. u II razredu Gimnazije , (objavio list Bosnjak 2. VII. 1891. godine)
Objavljeno:
BOSANSKI SRBI BOSANSKI HRVATI SU NASTALI OD BOŠNJAKA; Piše: Daniel Toljaga Do 19 stoljeca, u Bosni su živjeli Bošnjaci hereticke, islamske, pravoslavne, i katolicke vjere i tako su se i identifikovali; svoj jezik su sa ponosom nazivali bosanski, a svoju narodnost Bošnjackom. Srpski, odnosno, Hrvatski nacionalni identitet na prostoru Bosne se formira veoma kasno, tek u 19 stoljecu, kada se Bošnjaci katolicke, odnosno, pravoslavne vjeroispovijesti, a pod znatnim lobiranjem Srbijanskih i Hrvatskih politickih misionara, odroduju od Bošnjackog nacionalnog korpusa i na temelju zajednicke vjeroispovijesti pocinju nacionalno identifikovati sa susjednim pravoslavnim Srbima, odnosno katolickim Hrvatima. Ljudevit Gaj o tome pise, http://sphotos.xx.fbcdn.net/hphotos-ash4/388963_162155217223567_100002872688503_211613_1436670727_n.jpg Matica srpska je takode pisala 1825 da u Bosni zive Bosnajci tri razlicite vjere,dok nije posrbila pravoslavne Bosnjake upravo velikosrpskom politikom NACERTANIJA koju je SPC sprovodio http://sphotos-a.xx.fbcdn.net/hphotos-prn1/522925_2133486874453_2048428761_n.jpg Primjera radi, u ovim politicko-misionarskim aktivnostima je bio istaknut Teofil Petranovic, koji je u 60 tim godinama 19 stoljeca oko sebe okupio skupinu ljudi, koji su obilazili Bosanska sela i govorili Bošnjacima pravoslavne vjeroispovijesti da je vrijeme da sebe prestanu nazivati Bošnjacima i da se pocnu, na osnovu zajednicke vjere, nazivati Srbima. Tu je bio i Vaso Pelagic sa svojim agitiranjem sa pozicija Srpskog nacionalizma, a bilo je I drugih koji su se bavili slicnim politickim aktivnostima. Ilija Garašin je 40 tih godina 19 stoljeca napisao tajni memorandum u kojem detaljiziraju metode poticanja pro-srpskog raspoloženja u Bosni sa krajnjim ciljem asimilacije i aneksije Bosne i Bošnjaka. http://www.rastko.rs/istorija/garasanin_nacertanije.html Medju slicne metode spadala je i izobrazba mladih Bošnjaka u Srpskoj upravnoj vlasti. Hrvati su zastupali gotovo istu ideologiju, kao I Srbi. Primjera radi, Ante Starcevic http://hr.wikipedia.org/wiki/Ante_Starčević Kao i Eugen Kvaternik http://hr.wikipedia.org/wiki/Eugen_Kvaternik su širili slicnu apsurdnu ideologiju da su svi Bošnjaci zapravo Hrvati. Primjerice, do dolaska Turaka, na prostoru Bosne nije bila niti jedna jedina pravoslavna Crkva. Tek pod Turskom okupacijom, a cisto iz politickih razloga (kršenjem samog zakona o gradenju takvih objekata), pocinju nicati pravoslavne Crkve. Primjerice, Bošnjacki katolici, odnosno pravoslavci, su prisilno konvertirani Bošnjacki heretici - konvertirani su od strane dominikanaca, franjevaca, i raznih srpskih despota koji su zaposjedali, tj. Okupirali pojedine dijelove Bosne kroz historiju. Cak i dan danas Srpski, odnosno Hrvatski historiografi polomiše noge pokušavajuci da dokažu kako su Bošnjaci zapravo Srbi ili Hrvati. Njihovi potezi su toliko nelogicni, da su gotovo identicno slicni pokušajima dokazivanja kako je dva plus dva jednako 5, ili pak 3, a nikakko 4. Hrvatski i Srpski historiografi su ponajviše zainteresovani za ljuljanje temelja Bošnjacke historije – Crkve bosanske – za koju kažu da je bila katolicka, odnosno pravoslavna. U tom smislu cu da dotaknem ovu temu sa više pažnje. http://bs.wikipedia.org/wiki/Crkva_bosanska Dubrovcani, Italijani i papska kurija, tj. zapadni izvori, sljedbenike Crkve Bosanske nazivaju Paterenima, Manihejcima ili Katarima, a izvori istocne, tj. Pravoslavne crkve, najcesce upotrebljavaju izraze Babuni i Kudugeri. Sami Bošnjaci su svoju vjeru nazivali Vjera Bosanska ili Naš Zakon, a sebe Dobri Bošnjani. Da se sada vratimo na propagandu Srpske i Hrvatske historiografije. Da je Crkva Bosanska bila katolicka, odnosno pravoslavna – nije, jer Crkva Bosanska nije prihvacala temeljna nacela ‘službene’ crkve (tj katolicke, odnosno pravoslavne crkve), pa je stoga od pravoslavne i katolicke crkve proglašena krivovjerjem, usljed cega je citavo svoje vrijeme provela pod prijetnjom uništenja, kako od katolika, tako i od pravoslavaca. Zahvaljujuci izuzetno žilavom otporu u odbrambenoj borbi protiv istocne i zapadne crkve, opstala je dokle god je postojala srednjovjekovna Bosanska država. http://www.camo.ch/korjeni_i_ucenje.htm Ono što je danasnji Vatikan za katolike, odnosno Mekka i Medina za muslimane, ili Jeruzalem za Židove to je bila srednjovjekovna Bosna za sljedbenike hereticko dualistickog ucenja sirem Europe. Crkva Bosanska je bila politicki jaka zajednica, vjera citavog naroda (a time i najmasovnija u Europi); nadalje, imala je status državne vjere, a u nju su dolazili studenti iz citave Europe na usavršavanje heretickog ucenja. Primjera radi, 1167 godine na Saboru dualistickih crkava, koji je održan u San Feliju de Karamanu kod Tuluza pod predsjedavanjem poglavara Carigradske dualisticke crkve, Nikvinta, Francuski i Talijanski katari su savjetovani da se organizuju po uzoru na bosanske heretike. Zanimljivo je napomenuti da se 1387 vodio sudski proces u Torinu protiv heretika Jakuva Beha i fra Antonia Degalozea. Optuženi su izjavili da ih je u hereticko vjerovanje uveo Petar Patricij uz pomoc još jednog covjeka iz Slavonije, koji ga je poslao u Bosnu da tamo potpuno usavrši hereticko kod istaknutih bosanskih vjerskih ucitelja. Nadalje je izjavio da je cak i za troškove puta dobio 10 florina, medutim nije mogao stici do Bosne, jer je u Zadru doživio brodolom. U daljoj izjavi navodi se da su i prije njega mnogi heretici iz Herije odlazili u Bosnu da izuce I usavrše vjersku doktrinu. Smatra se da je kod Janjica u Zenici ili u Moštru kod Visokog postojalo istaknuto sveuciliste koje je bilo centar duhovnog obrazovanja i usavršavanja dualisticko hereticke vjere na koji su dolazili studenti iz citave Europe. U daljnjem kontekstu bi želio dodati par informacija o kontroverziji oko Bogumilskog ucenja. Vrijedno je napomenuti da je Bosanska hereza postojala nekoliko stoljeca prije pojave Bogumilskog ucenja, koje je nastalo u 10 stoljecu, a kasnije prenijeto i u Bosnu. Primjera radi, 925 godine Papa Ivan X upucuje pismo splitskom nadbiskupu i prigovara mu da u Bosni postoji neka nauka koja nije u svetim knjigama, što pokazuje da je hereticko ucenje u Bosni postojalo mnogo prije nastanka Bogumilskog ucenja. Vec u 13 stoljecu, Dominikanac Anselmo iz Aleksandrije (Italija) u jednom svom spisu navodi da su heretici prvo bili u Bosni, a odatle su svoj nauk proširili na citavu Lombardiju, pa dalje prema Francuskoj, kamo je u Orleans stigla 1022 godine, a u Aras 1025, I dalje na citavu Europu. http://sh.wikipedia.org/wiki/Bogumili Bogumili su u vrijeme Nemanje (12 stoljece) bili protjerani iz Srbije, a zaštitu su našli kod nas. U ovom kratkom obracanju ka herezi u Bosni, porucujem i Srpskim i Hrvatskim historiografima da su im svi pokušaji novog ispisivanja lažne historije na racun Bošnjaka uzaludni, jer su temelji Bošnjacke historije cvrsti. Govoriti o nekakvim Bosanskim Srbima, odnosno, Bosanskim Hrvatima na prostoru Bosne prije 19 stoljeca je apsurdno, jer do formiranja nacionalnog identiteta Bosanskih Srba, odnosno Bosanskih Hrvata dolazi tek u 19 stoljecu kada se odrodavaju od svog Bošnjackog naroda i na osnovu zajednicke religije pocinju identifikovati sa susjednim Srbima, odnosno Hrvatima. Stoga, tvrdnje od propagandnih historiografa da su Bošnjaci zapravo poislamizirani Srbi i/ili Hrvati su sulude i isplanirane u cilju kontinuiranog pokušaja asimilacije Bošnjackog naroda. Označi fotografijuDodajte lokacijuUredi
Objavljeno:
Tekst je vrhunski. Dao je suštinu problema samo što nema glavnog motiva zašto je "mržnja" glavna platforma na kojoj drljamo ko sumanuti razloge da se eto ko razdvojimo. I tako će sve biti dok ovi monstrumi imaju šta pljačkati i otimati i dok ih mi imamo motiva birati, a to je ko neka samostalnost ili pridruživanje nekom. To su daljna krvoprolića, pokolji, pogromi, silovanja pljačke......... Glavni fol je pljačka i bogaćenje pojedinaca i stvaranje oligarhija kojima ćemo robovati ali bićemo zadovoljni jer smo naciobalno homogeni - profesionalni srbi, hrvati bošnjaci spremni uvijek da jedni druge kolju i biju zarad nečega. Pustite historiju, ona je bila, a tumači je kako ko hoće (kako mu treba). Nađimo razlog da živimo, da radimo, da nam je lijepo. Jel ima opravdanja što smo uništili Energoinvest, Šipad, Incel, Agrokomerc, Soko, Unis, UPI, Hidrogradnju...... Sve smo imali, a sad imamo "konstutivnost" pa eto, zinimo ko tarzan i lupajmo se u grudi.. ja sam konstutivaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaan i gladaaaaaaaaaaaan Ma .ebo nas, mi smo obična stoka (nek mi stoka oprosti jer i stoka odabere najboljeg da je vodi - ovan predvodnik, vo predvodnik....)
Objavljeno:
Jugoslavija je, kažu, i bošnjačka, i crnogorska, i hrvatska, i makedonska, i slovenska, i srpska Devetnaesto stoljeće u evropskoj povijesti bilo je dobrim dijelom stoljeće nacionalnog buđenja i osvještenja, izgradnje kolektivnog pečata koje srodnost porijekla, jezika, religije i teritorije ostavljaju na zajednicama. Područje Balkana, a naročito područje Jugoslavije, bilo je i odviše turbulentno, a da bi ostavljalo mjesta mirnom promišljanju stvaranja zajedničkog identiteta koje bi za posljedicu imalo unaprijeđene stavove, progresivna shvatanja i vizije koje omogućaju uspostavu i održavanje blagostanja svih stanovnika ove države. Uprkos tome što su nacionalni i etnički identitet državljana SFRJ relativno neizgrađeni, manjkavi, vezani za susjedne narode ili pak za pripadnike srodnih konfesija, većina pripadnika pojedinih naroda Jugoslavije svoj će gotovo fiktivni etnički i nacionalni identitet redovno isticati kao jedno od osnovnih obilježja društvenog života, te primarnu odrednicu u svakodnevnom djelovanju. U uskogrudnim okvirima koje nameće kolektivna identifikacija, neslaganja i neusaglašenosti ipak opstaju. Dileme se kreću od toga šta je zapravo osnovni faktor u nespornom definiranju etno-nacionalnog kolektiva ( religija, jezik, porijeklo,teritorija ili nešto drugo ), pa sve do toga kakav stav zauzeti i održavati u odnosu na pripadnike drugih i drugačijih. Multietničnost, multikonfesionalnost i multikulturalnost Jugoslavije mitovi su koji fasciniraju ili užasavaju, ovisno o tome da li se posmatraju malobrojni pojedinci koji uistinu štuju stvarni značaj navedenih pojmova, ili pak gomila nesklada kojom dominiraju fundamentalisti i ultranacionalisti. Najprisutniji mitovi, ipak, nisu ni oni o Jugoslaviji kao državi usklađene divergentnosti, nego povijesni mitovi o pojedinim etno-nacionalnim skupinama, kao i njihovom mjestu i ulozi u historijskom razvoju države SFRJ, koji mitovi imaju dvojak cilj: sotonizirati pripadnike drugih skupina, i uzvisiti sopstvenu, pa makar i nauštrb istine. Bošnjaci, Crnogorci, Hrvati, Makedonci, Slovenci, Srbi jedni o drugima tako najčešće ističu samo ono najgore. Bošnjacima se prigovaraju težnje ka islamizaciji područja, izmišljen etno-nacionalni identitet i jezik, odanost osmanskom naslijeđu, zločini nad nebošnjačkim življem, podvlače se teze o Bošnjacima kao de facto vjerskoj skupini koja svojata Bosnu i Hercegovinu, Srbima se spočitavaju velikosrpska ideologija, kolektivna ratobornost, zločini nad nesrpskim življem, četništvo, Hrvatima se zamjeraju velikohrvatske težnje, klerofašizam, ustaštvo, zločini nad nehrvatskim življem i posvećenost krvavoj ostavštini Nezavisne države Hrvatske. I svi su u pravu, jer ističu neke općepoznate fakte, i niko nije u pravu, jer fakte izoluju iz njihova konteksta i prilagođavaju društveno nekorisnoj, ali politički prihvatljivoj demagogiji. Nažalost, nijedna se etno-nacionalna skupina ne može odviše ponositi svojim naslijeđem, jer stremljenje ka afirmaciji tog naslijeđa neizostavno za sobom povlači i afirmaciju cjelokupnog tereta povijesti i tradicije. Dvadeseto stoljeće uprljalo je i okrvavilo ruke sve tri skupine. Nemaju Bošnjaci opravdanja u citiranju Garašanina i Starčevića, nemaju Hrvati opravdanja u velikosrpskim tendencijama, nemaju Srbi opravdanja u Jasenovcu i Staroj Gradiškoj, jer zločin, okrutan, stravičan i do srži nehuman, nema opravdanja niti ijednim krvavim precedentom te etno-nacionalne skupine mogu biti ekskulpirane. Argumenti tih skupina svode se na puko prebrojavanje mrtvih glava i glasnog vikanja protiv drugih i drugačijih, koja bi vika trebala zaglušiti krik njihovih žrtava i bijesni urlik njihovih političkih i inih oponenata. Čemu, onda, utemeljiti, graditi i osnaživati identitete zasnovane i protkane jezovitim tragedijama? Zašto održavati i dopuštati opstanak ideologija i povijesnih apokrifa, i zašto dozvoljavati prevaziđenim shvatanjima ugrađenim u to anahrono poimanje kolektivnog identiteta da i dalje dominiraju i koče napredak državljana Jugoslavije? Bilo bi daleko bolje, korisnije i ispravnije usmjeriti snage na izgradnju identiteta koji će biti progresivan i zajednički, obzirom da se korijenima poput navedenih, a koji su tek djelić golemih zabluda i samozavaravajućeg ufanja u posebnost sopstvenog tora, nijedan čovjek ne može ponositi. A više no išta drugo, Jugoslavija potrebuje ljudskost neophodnu da bi se prevazišlo potencijalno destruktivno naslijeđe takozvanih konstitutivnih naroda. Njihova konstitutivnost, njihovi sebični nacionalni interesi, njihove povijesne težnje omča su oko vrata državi Jugoslaviji, koja se već decenijama guši, i koja će pod tim pritiskom u hropcu izdahnuti. Nije odbrana države SFRJ i njenih državljana od takvog tereta pitanje lokalpatriotizma; lokalpatriotizam je davno stavljen u službu političkih stranaka i vjerskih dužnosnika. Nije to pitanje domoljublja, jer svaka zabludjela ultranacionalistička ideologija koja djeluje na području SFRJ svoj dom nalazi tamo gdje on nije. Ne, to je pitanje čovjeka koji se gubi u devijantnim vrijednostima kakve su u Jugoslaviji nametnute kao bitne i svakodnevne. Biti Bošnjak, biti Hrvat, biti Srbin kao da je najuzvišeniji domet pojedinca. Sjećajući se samo religije i etno-nacionalne skupine, a zaboravljajući državu i državljane, sela i gradove, ljude čiji zbir tvori ukupnost zajednice i intenzivno buja unutar granica, mi unižavamo poimanje budućnosti i podvrgavamo se trajnom održavanju surove prošlosti. Takvim neodgovornim postupanjem, tonjenjem u iluzije o umišljenoj veličini pojedinih naroda, ne opstruira se napredovanje drugih, nego se onemogućava sopstveno. Ono što državljanima Jugoslavije izmiče jeste da je Identitet čovjeka dvojak, kolektivan i individualan. Dok individualni može zamijeniti kolektivni, kolektivni nikada ne bi smio zamijeniti individualni. Zašto? Kada kolektivni identitet nadjača i zamijeni individualni, čovjek se gubi i postaje beznačajno zrno u homogenoj cjelini, nestaje njegova sopstvena misao, i on diše dahom većine ne promišljajući o tome da bi dah većine mogao biti pogrešan, ne dvojeći o dobru ili zlu, nalazeći opravdanje za zaslijepljenost u činjenici da se u djelovanju povodi za mnoštvom. A to je upravo motiv s kojim pojedinci u SFRJ sa takvim žarom grle etno-nacionalni identitet čineći ga primarnim dijelom osobnosti. Taj etno-nacionalistički žar za sobom je kroz povijest regiona ostavio krvavi trag, da bi čak i danas uspješno održavao besmislena i nekorisna međunacionalna previranja. Nema Jugoslavije, postoje Bošnjakistan, kvazi-Hrvatska i kvazi-Srbija svedene između Triglava, mora i Vardara, u nesložnom i neraspletivom zagrljaju u kojem se vrijeme i životi i sutrašnjica nemilice trate. Jugoslavija je, kažu, ni bošnjačka, ni crnogorska, ni hrvatska, ni makedonska, ni slovenska, ni srpska, nego i bošnjačka, i crnogorska, i hrvatska, i makedonska, i slovenska, i srpska. To je posve tačno. Da država pripadne državljanima, Jugoslavenima, da država postane zajednica ljudi, umjesto što je, eto, zajednica torova, na to ćemo očigledno morati pričekati.
Objavljeno:
@ čitaj pa piši Ako ćemo pravo, ta titula kreće od Tvrtka, "kralja Srbljem, Bosne, Pomorja i Zapadnih strana" tako da ima i naziv Bosna u tituli. Sve što j autor rekao jeste prežvakano, ali istinito i očigledno nedovoljno puta ponovljeno da bi se prestalo govoriti iznova. Moj stav je razlaz i da pokušamo pojedinačno rješavati svoje sudbine u grupama kojima, eto, rođenjem pripadamo. Zaista ne želim plaćati pretplatu BHT-u koje je ranije imalo na TTX-tu spisak žrtava Srebrenice, kao da su oni jedini stradali. (naravno da žalim svaku žrtvu) Dosta mi je i političara sa obe (ili tri strane) koji koriste podjelu kao glas-mašinu. Ajte da im i to oduzmemo; naravno da će najveći dio problema ostati, ali to psihičko breme će spasti, a možda za neko vrijeme i pozitivno pogurati u budućnost.
Objavljeno:
@Dragan L. - Da bi htio jesti, moras biti gladan; da bi htio nesto realizirati, moraju se prethodno steci volja i odrediti cilj. Iskustvo drugih nas uci tome da je teznja ka stvaranju novog i zajednickog identiteta moguca. Kad dovoljno nas to prepozna, tek onda se moze pristupiti realizaciji i sticanju sopstvenih iskustava. @Citaj pa pisi - Slazem se sa nickom, Tvrtko je krunisan kao kralj - vladar "Srbljem, Bosni, Primorju, Humsci zemlji, Donjim krajem, Zapadnim stranam". Ovo nije pitanje etnogeneze postojecih skupina, nego stvarno potrebne, cak nuzne, nove etnogeneze u modernoj Bosni i Hercegovini koja nece biti utemeljena na potencijalno destruktivnim faktorima.
Objavljeno:
Da nebi bilo da čovjek priča gluposti; evo vam pa pročitajte sami, nije nužno ni poznavati crkvenoslovenski, dovoljno je poznavanje ćirilice: http://www.pogledi.rs/srpska_bosna/slike/tomas.jpg - U intitulaciji svakog vladara Bosne je spomenuto 'краљ срблем' (zadnja i prva riječ prve i druge rečenice u ovoj povelji, србле pl. - Srbi). Da je tada bilo 'Bosanaca' valjda bi se vladari Bosne nazivali kraljevima Bosanaca, a ne kraljevima Srba. Malo pameti u glavu ne škodi.
Objavljeno:
Kad se nađe budala da priča o istoriji, sad će ona nas naučiti ko smo i što smo. Bošnjačka federacija je nastala 1992, opšte poznato. Zadnji vladar srednjevjekovne Bosne u 15st. je bio Stefan Tomašević od Bosne, 'Po milosti božjoj kralj Srba' po njegovoj sopstvenoj tituli, piše fino u dokumentu, na ćirilici čak. Sa tom srednjovjekovnom Bosnom današnji Bošnjaci imaju manje nego Amerikanac iz Los Anđelesa sa Englezom iz Londona. Bosanci kao nacionalnost mogu samo da budu 'nacija volje' kao što su Belgijanci (Njemci, Francuzi, Nizozemci), te Švicarci (Njemci, Francuzi, Talijani), te Britanci (Englezi, Škoti, Velšani, Irci) itd. Bosanci nemogu biti etnos, jer njihova etnogeneza ne postoji, niti je ikada postojala.
Objavljeno:
Ne dozvilimo da budemo u nacionalnim torovima.Izađimo na izbore i glasajmo za nas Bosance i Hercegovce.Zašto Slovenac može biti Slovenac a ja ne mogu biti Bosanka?
Objavljeno:
Koliko istine u ovom istine u ovom tekstu isticuci sve ovo unisticemo sami sebe a ako unistimo sami sebe unisticemo i drzavu
Objavljeno:
Onako poprilicno prostodusan i pomalo naivan text... Text tipa "ako ste gladni, uzmite nesto jesti" Sjetih se i onog sketcha Monty Pythona u kome su pozvali naakvog zajebanog kao muzicara koji ce narodu objasniti u 2 minute kako se svira truba... I dodje frajer i fino objasni... Ovo je truba, ovde se puse i dok se tu na onu pipu pushe morate istovremeno pritiskati ona tri dugmica (ventila)... I tako se svira truba.... Mislim, apsolutno je to tacno ali iskustvo, realizacija, sve ono "izmedju' ? E takav je i ovaj text.... Eh kakve je NIN Feuilletone, Reportaze i Recesije nekad imao...
KN
Objavljeno:
Nevjerovatno dobar tekst.
Objavljeno:
Bravo!!! isto tako je i Belgija država "građana" pa su svi blago njima Belgijanci, pa Švicarska Švicarcima, Brčko Brčacima... pa je Njemačka sekularna država, mada je božić državni praznik... jbg brate, bio jednom jedan noj...
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.